De financiële wereld kent allerlei belangrijke termen. De meeste accountants en boekhouders hebben zelfs een heel repertoire tot hun beschikking. Maar al die begrippen zijn voor buitenstaanders soms best ingewikkeld. Weet jij bijvoorbeeld wat een groepsmaatschappij is? Zo niet, lees dan dit artikel. Wij vertellen je graag wat het inhoudt!
Wat is een groepsmaatschappij?
Een groepsmaatschappij is een economische term die verwijst naar een bedrijf dat wordt gecontroleerd door een ander bedrijf, ook wel holding genoemd. Dit betekent dat de moedermaatschappij meer dan 50 procent van de aandelen van de dochteronderneming bezit en dus beslissingsbevoegdheid heeft over het beleid en de activiteiten van de dochteronderneming.
Hoe wordt een groepsmaatschappij opgericht?
Groepsmaatschappijen kunnen op verschillende manieren worden opgericht. Zo komt het regelmatig voor dat de moedermaatschappij een nieuw vennootschap besluit op te richten. Alle aandelen zijn in handen van dit bedrijf. Een andere mogelijkheid is dat de moedermaatschappij aandelen van een bestaande onderneming koopt en er zeggenschap over heeft.

Welke redenen zijn er om een groepsmaatschappij op te richten?
Er zijn verschillende redenen waarom een moedermaatschappij het besluit neemt om een groepsmaatschappij op te richten. Een van voornaamste is het willen bundelen van de krachten van een groep. Dit zorgt er voor dat bedrijven efficiënter werken, wat lagere kosten met zich meebrengt.
Risicospreiding
Een ander voordeel van groepsmaatschappijen is dat ze het bedrijfsrisico verspreiden. Wanneer een van de dochterondernemingen in financiële moeilijkheden komt, kan de moedermaatschappij deze aanpakken ten behoeve van de andere dochterondernemingen in de groep.
Wat zijn de voor- en nadelen van een groepsmaatschappij?
Bij een groepsmaatschappij heeft onderneming die volledige zeggenschap over een of meer andere ondernemingen. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het is belangrijk om de goede en slechte kanten te kennen, zodat je een compleet beeld hebt van dit begrip. Laten we daarom eens kijken naar de plus- en minpunten:
Voordelen:
1 – Het is efficiënt
Groepsmaatschappijen opereren vaak efficiënter omdat ze middelen met elkaar delen en een gemeenschappelijke strategie hebben.
2 – Het zorgt voor risicospreiding
Wanneer een groep uit verschillende ondernemingen bestaat, kan het risico worden gespreid over alle ondernemingen van de groep. Dit vermindert het risico van verliezen voor individuele ondernemingen.
3 – Meer toegang tot verschillende middelen
Bedrijven die bij elkaar zijn gebracht hebben toegang tot verschillende middelen waarover individuele ondernemingen niet beschikken. Denk bijvoorbeeld aan geld, technologie en personeel.
4 – Het geeft schaalvoordelen
Door verschillende ondernemingen in een groepsmaatschappij samen te voegen, ontstaan er schaalvoordelen. Daardoor liggen de uiteindelijke kosten lager en de winstgevendheid hoger.
5 – Er is sprake van meer controle
Eigenaars van een groepsmaatschappij oefenen meer controle uit over de activiteiten van andere ondernemingen in de groep.
Nadelen:
1 – Verlies van onafhankelijkheid
Deel uitmaken van een groepsmaatschappij leidt mogelijk tot verlies van onafhankelijkheid en autonomie. Een bedrijf moet voortaan met anderen beslissingen nemen en mag dat niet meer op eigen houtje doen.
2 – Grensoverschrijdende conflicten
In een groepsmaatschappij ontstaan soms conflicten tussen de verschillende ondernemingen van de groep, bijvoorbeeld over de strategie van de groep of het gebruik van bepaalde middelen.
3 – Aansprakelijkheid
Wanneer een van de groepsmaatschappijen juridische of financiële problemen heeft, ondervinden de andere ondernemingen daar mogelijk ook de gevolgen van.
4 – Het beheer is complex
Het beheer van een groepsmaatschappij is vrij complex, met name wanneer verschillende bedrijven in verschillende landen actief zijn.
5 – Beperkte flexibiliteit
De moedermaatschappij legt soms beperkingen op aan de ondernemingen van de groep, bijvoorbeeld door bepaalde regels vast te stellen of door specifieke strategieën toe te passen. Dit beperkt soms de flexibiliteit van de andere bedrijven.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhoudprogramma Gebruiken?
- Onbeperkt inkoopfacturen
- Onbeperkt verkoopfacturen
- Inclusief BTW aangifte
- Inclusief bankkoppelingen
- Inclusief boekhoud app
- Inclusief CRM
- Inclusief gratis cursus boekhouden
(geen abonnement = geen maandelijkse kosten)
