Wat is een financieringsbegroting?

Bij het opstellen van een bedrijfsplan komt veel kijken. Zo kun je simpelweg niet om de financieringsbegroting heen. In dit belangrijke document staat immers hoe je van plan bent om bepaalde activa en investeringen te financieren. Dit kan zowel met eigen geld als vreemd vermogen (geleend geld) zijn. Maar wat is een financieringsbegroting precies en waar moet je op letten?

Wat is een financieringsbegroting?

In een financieringsbegroting staat de verwachte inkomsten en uitgaven die nodig zijn om een bepaald project of bedrijf te financieren. Het is een zeer belangrijk onderdeel van een ondernemingsplan omdat het zowel ondernemers en investeerders in staat stelt om in kaart te brengen hoeveel geld er nodig is voor een bepaald project, een onderneming of een ander zakelijk doel.

Waaruit bestaat een financieringsbegroting?

Een financieringsbegroting bestaat doorgaans uit informatie over de opstartkosten, de lopende uitgaven en de verwachte inkomsten binnen een bepaalde periode. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor productontwikkeling, arbeidskosten, marketingkosten, huur en belastingen. En dat is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg.

wat is een financieringsbegroting

Financiering van een bedrijf

Een financieringsbegroting geeft ook aan hoe een bedrijf wordt gefinancierd, bijvoorbeeld met eigen vermogen, leningen, subsidies of investeerders. Kortom: relevante informatie die de financiële situatie van een onderneming in kaart brengt.

Waarom is een financieringsbegroting belangrijk?

Ben je net begonnen als ondernemer of van plan om een bedrijf op te richten? Neem dan de tijd voor het opstellen van een financieringsbegroting. Dit is een belangrijke stap, aangezien je natuurlijk precies wil weten hoeveel geld er nodig is voor een bepaald project. Een begroting is ook onmisbaar voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden of die van plan zijn om nieuwe projecten te financieren.

Hoe stel je een financieringsbegroting op?

We weten inmiddels wat een financieringsbegroting is en waarom je het belang ervan niet moet onderschatten. Maar hoe stel je er een op? Gebruik onze tips voor een voortvarende start.

Stap 1: Kijk goed naar jouw vermogen

De eerste stap bij het opstellen van een financieringsbegroting is dat je kijkt naar jouw eigen vermogen. Dit betreft alle activa die de onderneming heeft, zoals geld op bankrekeningen, inventaris, voorraden en bedrijfsmiddelen zoals auto’s en computers.

Stap 2: Zet al jouw schulden op een rij

De tweede stap is het identificeren van al jouw schulden. Denk bijvoorbeeld aan leningen die je hebt ontvangen van de bank of zakelijke partners. Feit is nu eenmaal dat die moeten worden terugbetaald. Er zijn twee soorten schulden: kortlopende en langlopende schulden. De eerste variant moet vaak binnen een jaar worden terugbetaald en over de tweede variant mag je iets langer doen.  Een voorbeeld van een kortetermijnschuld zijn belastingen en een voorbeeld van een langetermijnschuld is een lening.

Stap 3: Solvabiliteit

De derde stap bij het opstellen van een financieringsbegroting is het berekenen van de solvabiliteit. Dit betreft het vermogen van een onderneming om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Het is dus een belangrijke indicator als het gaat om de financiële gezondheid en stabiliteit van een onderneming.

Hoe wordt de solvabiliteit van een bedrijf bepaald?

De solvabiliteit van een onderneming wordt bepaald door de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen. Dat zit zo: het eigen vermogen bestaat uit de middelen die door de eigenaren en aandeelhouders in de onderneming zijn geïnvesteerd. Dat is anders dan passiva, die bestaan uit leningen en andere schulden die de onderneming is aangegaan.

Hoge en lage solvabiliteit

Een hoge solvabiliteit is goed nieuws voor een bedrijf. Het betekent namelijk dat de onderneming het grootste deel van zijn verplichtingen kan financieren met eigen vermogen. En dat is een duidelijk teken is van financiële stabiliteit en gezondheid. Van een lage solvabiliteit wordt niemand blij, Dit geeft aan dat de onderneming afhankelijk is van leningen en andere verplichtingen om aan haar verplichtingen te voldoen. En dat is op zijn zachtst gezegd best risicovol.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?