Wat is een factuurdatum?

Zowel grote bedrijven als kleine ondernemers en freelancers krijgen er mee te maken: facturen. Niet alleen omdat ze iets moeten betalen, maar ook omdat ze zelf geld willen ontvangen voor de producten en/of diensten die ze hebben geleverd. Een essentieel onderdeel van een factuur is de zogeheten ‘factuurdatum’. Wat is het precies en waarom is het belangrijk? Je leest de antwoorden in dit artikel.

Wat is een factuurdatum?

De factuurdatum is, zoals je misschien al wel kunt raden, de datum waarop een factuur aan een klant wordt uitgereikt. Het is meestal bovenaan een document te vinden, samen met andere belangrijke informatie zoals het factuurnummer en de contactgegevens. Een factuur moet nauwkeurig worden opgesteld en de volgende informatie bevatten om geldig te zijn:

  • De naam en het volledige adres van de verkoper
  • Het factuurnummer
  • Het factuurbedrag
  • De factuurdatum
  • De datum waarop de producten en/of diensten zijn geleverd

Waarom is een factuurdatum belangrijk?

De datum op een factuur is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste is het belangrijk voor het bepalen van het betalingsschema. In feite is een factuur een document waarmee je de klant vraagt om binnen een bepaalde periode te betalen. De datum op de factuur vormt het beginpunt daarvan. Afhankelijk van de betalingsvoorwaarden kun je een betalingstermijn van 30, 60 of 90 dagen vaststellen. Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt met de klant geldt een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen.

wat is een factuurdatum

Factuurdatum en de boekhouding: zo zit het

De factuurdatum bepaalt meer dan de vervaldatum voor een betaling alleen. Het heeft namelijk ook invloed op de boekhoudkundige en fiscale verplichtingen van een bedrijf.  Stel je voor dat je een boekhouding op transactiebasis gebruikt. Dit houdt in dat inkomsten en uitgaven worden geboekt als ze zich voordoen. Dit is anders dan een boekhouding op kasbasis, omdat de inkomsten pas worden geregistreerd als het geld is ontvangen. Kort samengevat: de factuurdatum bepaalt wanneer jij of de boekhouder de verkoopopbrengsten kan inboeken.

Handige tips voor datumvermelding op factuur

De factuurdatum is zeer belangrijke informatie. Maar hoe zet je het nu op de juiste manier op een factuur? Bij deze enkele tips:

Tip 1: Wees consistent
Welke datum je ook kiest, zorg ervoor dat je op al je facturen de datum op dezelfde manier gebruikt. Dat voorkomt verwarring en maakt het een stuk eenvoudiger om betalingen en de boekhouding bij te houden.

Tip 2: Vermeld duidelijk de betalingstermijn
Vermeld altijd op een duidelijke manier de betalingstermijn. Hanteer je een termijn van 30 dagen, vermeld dit dan op de factuur. Zo weten jouw klanten precies wanneer ze moeten betalen.

Tip 3: Zorg voor een goede timing
Hou bij het opstellen van een factuur inclusief datum rekening met jouw cashflow. Stel je voor dat je aan het einde van de datum een grote uitgave hebt. Pas de datum dan zo aan dat je betaald krijgt voordat je zelf een grote betaling of investering moet doen. Dan heb je in elk geval genoeg geld voorhanden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?