Een moeder en dochter zijn innig met elkaar verbonden. Niet alleen als ouder en kind, maar ook in de vorm van bedrijven. Denk je nu: ‘waar heb je het in hemelsnaam over?’. Lees dan snel verder, want in dit artikel leggen we haarfijn uit wat een dochteronderneming in de bedrijfswereld precies is.
Wat is een dochteronderneming?
Een dochteronderneming is een soort bedrijfsentiteit die eigendom is van en gecontroleerd wordt door een ander bedrijf, ook wel een moedermaatschappij genoemd. De moedermaatschappij bezit meestal een meerderheid van de aandelen van de dochteronderneming. Daardoor is het in staat om belangrijke beslissingen te nemen en de activiteiten van de dochteronderneming te sturen.
Om welke redenen worden dochterondernemingen opgericht?
Dochterondernemingen ontstaan natuurlijk niet zomaar. Er zijn een aantal redenen om het in te stellen, bijvoorbeeld om een moedermaatschappij de mogelijkheid te geven om uit te breiden naar nieuwe markten. Daarnaast is de moeder/dochter constructie een manier om verschillende activiteiten van elkaar te scheiden. Door een dochteronderneming op te richten kan de moedermaatschappij een aparte rechtspersoon vormen. En dit biedt veel op het gebied van het vermijden van aansprakelijkheid en belastingbeheer.
Welke voordelen biedt een dochteronderneming?
We schreven er al heel kort over: een groot voordeel van een dochteronderneming is dat ze de aansprakelijkheid van de moedermaatschappij kan beperken. Door in een bepaalde bedrijfssector of rechtsgebied een aparte rechtspersoon op te richten, kan de moedermaatschappij beschermd worden tegen juridische en financiële problemen die zich in de dochteronderneming kunnen voordoen. Als de dochteronderneming bijvoorbeeld wordt aangeklaagd of failliet gaat, kan de moedermaatschappij worden beschermd tegen eventuele financiële verliezen of rechtszaken.
Belastingvoordelen
De belastingvoordelen zijn een andere reden om een dochteronderneming op te richten. Door het te vestigen in een regio met lage belastingtarieven en gunstige belastingwetgeving, vermindert de belastingdruk op de moedermaatschappij.Bovendien kan de moedermaatschappij, door via een dochteronderneming te opereren, gebruik maken van belastingkredieten en andere voordelen die alleen voor bepaalde soorten bedrijven gelden.
Ideale constructie voor bedrijven die nieuwe markten op het oog hebben
De oprichting van een dochteronderneming pakt vaak gunstig uit voor bedrijven die willen uitbreiden naar nieuwe markten of bedrijfstakken. Door een aparte rechtspersoon op te richten die gespecialiseerd is in een bepaalde markt of bedrijfstak, kan het moederbedrijf zich gemakkelijk aanpassen aan de specifieke uitdagingen en mogelijkheden van die markt. Bovendien krijgt een moederbedrijf door via een dochteronderneming te opereren toegang krijgen tot lokale kennis en deskundigheid die van groot belang zijn voor succes op nieuwe markten.
Hoe richt je een dochteronderneming op?
Het lijkt alsof het oprichten van een dochteronderneming alleen maar voordelen met zich meebrengt. Het kan inderdaad zeer gunstig uitpakken, maar betreft ook een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. De moedermaatschappij moet de juiste juridische structuur voor de dochteronderneming bepalen. En die hangt op haar beurt af van het rechtsgebied en het soort bedrijf. Bovendien moet de moedermaatschappij voldoende controle over de dochteronderneming behouden om haar activiteiten effectief te kunnen sturen. Maar ondertussen moet de juridische autonomie van de dochteronderneming worden gerespecteerd. Dit is in de praktijk vaak minder gemakkelijk dan het klinkt.
Stappenplan om een dochteronderneming op te richten
Om een dochteronderneming op te richten dient de moedermaatschappij een aantal stappen te ondernemen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
Stap 1: Voer marktonderzoek uit
Marktonderzoek brengt meest de veelbelovende markten en sectoren voor de dochteronderneming in kaart. Dat is positief, maar kost wel veel tijd en moeite. Bedrijven moeten zich namelijk voor de volle honderd procent verdiepen in de markt.
Stap 2: Ontwikkel een bedrijfsplan
Het is belangrijk om een bedrijfsplan te ontwikkelen voor de dochteronderneming, Het, inclusief financiële prognoses en marketingstrategieën. Wat gaat de dochteronderneming precies doen, hoeveel geld brengt het mogelijk op en op welke manier promoten we het? Zomaar wat vragen waar moederondernemingen mee te maken krijgen.
Stap 3: Kies de juiste juridische structuur
Ook het kiezen van de juridische structuur van de dochteronderneming is belangrijk. Zo is het vaak een naamloze vennootschap (LLC) of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
Stap 4: Registreer de dochteronderneming bij autoriteiten
Registratie van de dochteronderneming bij de relevante autoriteiten en het verkrijgen van de nodige licenties en vergunningen is uiterst belangrijk zodat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan.
Stap 5: Verzin manieren om geld te verdienen
Het verwerven van fondsen om de activiteiten van de dochteronderneming te financieren. Dit kunnen zowel investeringen van de moedermaatschappij of externe investeerders zijn.
Stap 6: Stel het management en de werknemers in
Een goed bedrijf valt of staat met effectief management en hardwerkende medewerkers. Aan het moederbedrijf de taak om goed personeel aan te nemen voor haar ‘dochter’. Neem alleen mensen aan die verstand hebben van beleidsmatige zaken en procedures en de wet- en regelgeving die daarbij komt kijken.
Stap 7: Zet communicatiekanalen op tussen de moedermaatschappij en de dochteronderneming
Voor goede communicatie en controle is het opzetten van de juiste communicatiekanelen tussen tussen de moedermaatschappij en de dochteronderneming zeer belangrijk.
Wat zijn de voor en nadelen van een dochteronderneming?
Het oprichten van een dochteronderneming is vaak erg gunstig voor bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden. Tegelijkertijd is het een anier om hun aansprakelijkheid te beperken én om hun fiscale positie te optimaliseren. Wees je bewust van het feit dat een dochteronderneming voor én nadelen met zich meebrengt. Laten we daar even naar kijken:
Voordelen van een dochteronderneming:
- Biedt deels aansprakelijkheidsbescherming voor de moedermaatschappij.
- Scheiding van management en besluitvorming vermindert het risico en verhoogt de flexibiliteit van moeder- en dochterondernemingen.
- De moedermaatschappij kan nieuwe markten betreden en haar activiteiten uitbreiden zonder de basisactiviteiten in gevaar te brengen.
- De belastingdruk kan worden verminderd door gebruik te maken van belastingvoordelen in het betrokken land.
Nadelen van een dochteronderneming:
- Kan duur zijn om op te zetten en te onderhouden
- Vereist vrij veel bestuurlijke middelen en kennis, onder andere van juridische structuren.
- De moedermaatschappij kan worden verplicht te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving.
- Er kunnen conflicten ontstaan tussen de moedermaatschappij en de dochteronderneming vooral wanneer de moedermaatschappij en de dochteronderneming verschillende doelstellingen en strategieën hebben.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar