Wat is een crediteurnummer?

Veel bedrijven, instellingen en organisaties krijgen er mee te maken: crediteuren. Dit zijn schuldeisers die krediet verlenen, bijvoorbeeld in de vorm van een lening. Soms heeft een onderneming meerdere crediteuren. Om het overzicht te bewaren krijgt elke schuldeiser een eigen nummer: het crediteurnummer. Hoe zit dit precies? In dit artikel leggen wij het graag uit.

Wat is een crediteurnummer?

Een crediteurnummer is een aparte code die door een organisatie aan een geldschieter wordt toegekend om alle schulden bij te houden. Ook alle gemaakte afspraken met de schuldeiser worden in dit gedeelte van de administratie vermeldt. Een crediteurnummer is praktisch omdat het alle aankopen, verkopen en relaties met crediteurs in kaart brengt. Daardoor zijn complexe en uitgebreide geldstromen binnen een bedrijf opeens een stuk overzichtelijker.

wat is een crediteurnummer

Waarom is een crediteurnummer belangrijk?

In feite is een geldschieter een partij waaraan een bedrijf, organisatie of instelling geld verschuldigd is. En soms gaat het om een individu. Het is een financiële verplichting, bijvoorbeeld in de vorm van een lening die terugbetaald moet worden. Om schulden bij te houden is het essentieel om een unieke code te geven aan elke crediteur. En daar komt het crediteurennummer om de hoek kijken.

Wanneer krijgt een geldschieter een eigen nummer?

Het crediteurummer wordt meestal toegekend op het moment dat een geldschieter voor het eerst wordt toegevoegd aan het boekhoudsysteem van een bedrijf. Dit nummer kan met de hand worden toegekend of automatisch door het boekhoudprogramma worden geproduceerd. Het nummer moet speciaal zijn en mag ook niet veranderen zodra het is aangewezen. Dit zorgt er voor dat elke transactie nauwkeurig is geregistreerd. En daardoor kun je het gemakkelijk terug vinden als dat nodig is.

Waarom gebruikt een boekhouder een crediteurnummer?

Je kunt een crediteurnummer zien als referentienummer. Daardoor is het terugvinden van informatie over een bepaalde crediteur een stuk eenvoudiger. En dat komt goed van pas wanneer een boekhouder bijvoorbeeld een rekening wil opstellen en/of een verslag schrijft. Ook voor het evalueren van financiële gegevens komt het crediteurnummer inclusief informatie over de geldschieter goed van pas.

Crediteurnummers en financiële rapportages

Verder kunnen crediteurnummers ook worden gebruikt voor rapportages. Zo hanteren sommige bedrijven categorieën om hun financiële verplichtingen in te delen. Denk bijvoorbeeld aan leningen op korte en lange termijn. Dit geeft een duidelijk beeld van wat er nog afbetaald moet worden en of een bedrijf daar toe in staat is. Kortom: door het gebruik van codes wordt de procedure voor het vastleggen van transacties én schulden eenvoudiger dan ooit. En fouten? Die komen dankzij een overzichtelijke administratie nauwelijks meer voor.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?