Een boekjaar is voor veel ondernemers niet geheel duidelijk. Zeker wanneer een onderneming halverwege een jaar opgericht is, kan het verwarring veroorzaken. Want van wanneer tot wanneer loopt zo’n jaar precies? In feite is een boekjaar de periode waarin de volledige boekhouding van de onderneming uitgevoerd wordt. In de meeste gevallen wordt 1 januari tot 31 december aangehouden. Het hangt daarom samen met de periode waarover de jaarrekening wordt gemaakt. De jaarafsluiting zorgt ervoor dat deze periode wordt afgesloten voor de boekhouding en je de belastingaangifte kunt gaan doen.
Een boekhouding is vaak onder te verdelen in verschillende periodes. Zo kun je de financiële cijfers van een bedrijf per kwartaal bekijken, maar behoort ook een 6-maandelijks of jaarlijks overzicht tot de mogelijkheden. Voor een boekhouding periode van 12 maanden gebruikt men vaak de term ‘boekjaar’. Wat houdt het precies in?
Wat is een boekjaar?
Een boekjaar heeft betrekking op het financiële reilen en zeilen van een bedrijf in een jaar. Interessant genoeg komt het niet altijd overeen met een kalenderjaar, dat loopt van 1 januari tot 31 december. In principe kan een boekjaar op elke datum beginnen, hoewel 1 januari nog steeds de datum is die het meest voorkomt.
Waarom is een boekjaar belangrijk voor bedrijven?
Voor de meeste bedrijven is een boekjaar belangrijk. Het is namelijk een hulpmiddel om de inkomsten en uitgaven bij te houden. Ook speelt het een rol bij het maken van financiële prognoses. Door een boekjaar te gebruiken kan een bedrijf zijn financiële verslaglegging beter afstemmen op zijn bedrijfscycli. Denk bijvoorbeeld aan het drukke seizoen voor winkeliers tijdens de feestdagen.
Waarom gebruikt de overheid ook een boekjaar?
Ook de overheid maakt gebruik van een boekjaar. In dat geval plannen en begroten ze er op hun openbare diensten mee, zoals het onderwijs en openbaar vervoer. Door een boekjaar te gebruiken kan een overheid haar uitgaven beter afstemmen op de inkomsten die ze int, zoals belastingen en heffingen.
Een boekjaar verlengen of verkorten
Een boekjaar loopt dus vaak van 1 januari tot en met 31 december en staat daarmee gelijk aan een kalenderjaar. Wanneer je hiervan af wilt wijken heb je te maken met een gebroken boekjaar. Op verzoek mag je dit jaar ook langer of korter maken dan de gebruikelijke 12 maanden, alleen geldt hier dan wel een maximum van 24 maanden en een minimum van 1 dag. Dit moet aangegeven worden in de statuten van een rechtspersoon. Dit kun je ook teruglezen in Boek 2 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. Zorg ervoor dat je goed voor ogen hebt hoe een boekjaar eruit komt te zien, zodat je geen problemen krijgt met de belasting.
Welke fiscale gevolgen heeft een gebroken boekjaar?
Voor vee ondernemingen heeft de keuze van het boekjaar belangrijke fiscale gevolgen. Stel je midden in het kalenderjaar begint met jouw bedrijf. In dat geval is er sprake van een ‘gebroken boekjaar’. In ons land is het mogelijk om een zogeheten ‘verlengd boekjaar’ aan te vragen. Dit houdt in dat het boekjaar tot 31 december van het daaropvolgende jaar loopt. En dit heeft gevolgen, want je hoeft dan pas later belasting te betalen. Daardoor kun je de mogelijke verliezen bij het opstarten compenseren met de winst die je later maakt.
Hoe sluit je een boekjaar af?
Een boekjaar dien je altijd op een correcte manier af te sluiten. Pak alle financiële gegevens bij de hand en verwerk ze in jouw administratie. Of laat deze taak over aan de boekhouder dat is helemaal aan jou. Zorg ervoor dat alle facturen zijn ingeboekt en dat de banktransacties op een nette manier zijn verwerkt. Nadat alle gegevens zijn ingevuld is het tijd om de jaarrekening op te stellen. Dit betreft een winst- en verliesrekening, de balans en een toelichting van het overzicht.
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte
Aanpassen aan de rechtsvorm van de onderneming
Er bestaat een gebroken en een verlengd boekjaar. Een gebroken boekjaar kan gunstig zijn wanneer de aard van de onderneming hierom vraagt. Dit houdt in dat het jaar wordt aangepast aan bijvoorbeeld een productiecyclus, waardoor de kosten, opbrengsten en afschrijvingen per seizoen plaats kunnen vinden. Een verlengd boekjaar kan daarentegen alleen in het eerste jaar van de onderneming aangevraagd worden. Hiervoor geldt als voorwaarde dat je een BV moet hebben. Andere rechtsvormen komen niet in aanmerking. Bekijk daarom altijd goed waar je het beste mee uit bent, maar doe het niet alleen voor de fiscale voordelen.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.
Eenvoudig software kiezen voor:
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar