Wat is een BIC nummer?

Wist je dat er jaarlijks honderden miljarden digitale betalingen plaatsvinden? Steeds meer mensen maken dan ook gebruik van internetbankieren. Sterker nog: 91 procent van de Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar maakt er gebruik van. Behoor jij ook tot deze groep? Dan heb je vast wel een van een BIC-nummer gehoord. Maar wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we het graag uit.

Bij facturen en offertes staat vaak een BIC nummer vermeld. BIC staat voor Business Identifier Code. Dit is een volgorde van bepaalde letters en cijfers, waarmee grensoverschrijdend betalingsverkeer tot stand kan worden gebracht. Hiermee kunnen namelijk banken geïdentificeerd worden. Vroeger werd het ook wel SWIFT code genoemd. Het nummer heeft altijd eerst een code van de bank, gevolgd door een landcode en een plaatscode. Zo kun je bijvoorbeeld het nummer van de ING terugvinden als INGBNL2A. Uiteindelijk kan er altijd een identificatie plaatsvinden, waardoor het geld bij de juiste persoon terecht komt.

Waarom gebruiken bedrijven BIC-nummers?

Bedrijven gebruiken BIC-nummers om internationale betalingen te stroomlijnen, zodat klanten gemakkelijker en sneller geld naar het buitenland kunnen sturen. Financiële instellingen gebruiken ze ook bij het onderling uitwisselen van berichten over transacties. In sommige gevallen verwijst men naar een BIC nummer als een SWIFT code. ‘SWIFT’ is de afkorting van ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’. Technisch gezien verwijst deze term echter alleen naar codes die banken gebruiken om betalingen van andere banken te ontvangen via SWIFT, een wereldwijd netwerk voor beveiligde berichtendiensten.

wat is een bic nummer

Wat zijn de voordelen van BIC-nummers?

BIC-nummers bestaan natuurlijk niet voor niets. Ze brengen namelijk een groot aantal voordelen met zich mee. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

Voordeel 1: Gemakkelijke en snelle internationale betalingen
Ten eerste maakt het internationale betalingen veel gemakkelijker en sneller. Op het moment dat je geld naar het buitenland stuurt, heeft de ontvangende bank vaak je BIC-code nodig om de betaling snel en efficiënt te verwerken.

Voordeel 2: Betere verwerking van betalingen
Een ander voordeel van een BIC-nummer is dat het er voor zorgt dat je betalingen correct worden verwerkt. Dit komt omdat elke bank zijn eigen unieke BIC-code heeft, die dient als identificatie bij het doen of ontvangen van betalingen. Dit betekent dat als er verwarring is over welke bank een bepaalde betaling moet ontvangen, de BIC-code kan worden gebruikt om het probleem snel op te lossen.

Voordeel 3: Je kunt gebruik aken van geautomatiseerde bankdiensten
Ten slotte kun je met een BIC-nummer ook profiteren van bepaalde geautomatiseerde bankdiensten, zoals online bankieren, die deze informatie vaak nodig hebben om nieuwe rekeningen voor begunstigden aan te maken.

Is het gebruik van een BIC-code aan te raden?

Het is dus duidelijk dat het hebben van een BIC-nummer veel voordelen biedt. Het gebruik ervan is zeker iets om over na te denken als je vaak internationale betalingen verstuurt of ontvangt. Ook is het zeker handig wanneer je het gebruik van bepaalde geautomatiseerde bankdiensten overweegt.

Wat is het verschil tussen BIC en SWIFT?

BIC en SWIFT zijn beide codes die worden gebruikt om financiële instellingen te identificeren en internationale financiële transacties te vergemakkelijken. Beide codes worden gebruikt om banken en andere financiële instellingen te identificeren, maar ze dienen verschillende doelen.BIC-codes worden gebruikt om de specifieke bank te identificeren waarnaar een financiële transactie wordt verzonden of waarvan deze wordt ontvangen. BIC-codes worden vaak gebruikt in combinatie met internationale bankrekeningnummers (IBAN’s) om specifieke bankrekeningen te identificeren met het oog op internationale geldtransfers.

Identificatie van specifieke banken of financiële instellingen

SWIFT-codes zijn net een beetje anders en worden gebruikt om de specifieke banken of financiële instellingen te identificeren die bij een financiële transactie betrokken zijn. SWIFT-codes worden vaak gebruikt in combinatie met BIC-codes om de overdracht van geld tussen banken te vergemakkelijken, met name wanneer de banken zich in verschillende landen bevinden.

Wat is beter: BIC of SWIFT?

Wat beter is, hangt echt af van de specifieke context en de behoeften van de financiële transactie. Zowel BIC- als SWIFT-codes zijn belangrijke instrumenten om financiële transacties te identificeren en te volgen. Ze worden dan ook vaak gebruikt om het doen van internationale geldtransfers te vergemakkelijken.

Identificatie aan de hand van het BIC nummer

Een BIC nummer wordt altijd gebruikt bij internationale transacties. Waar we in Nederland gebruik maken van het IBAN nummer, moet er naar een internationale bankrekening ook een BIC worden vermeld. Dit is niet omdat het individuele rekeningnummer geïdentificeerd moet worden, maar de bank zelf. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van het nummer kan de transactie op een soepelere manier uitgevoerd worden. Zorg er daarom wel altijd voor dat deze code klopt, omdat er anders nare situaties kunnen ontstaan of het geld zelfs helemaal niet overgemaakt wordt naar een bepaalde rekening. De klant of leverancier vermeldt dit nummer daarom altijd op de factuur die jij ontvangt.

Nadelige gevolgen bij een foutieve code

Het zou kunnen zijn dat je een verkeerd BIC nummer gebruikt. Hiervan wordt echter geen melding gedaan bij het doen van de transactie. Het zou daarom kunnen zijn dat het geld op een verkeerde rekening of zelfs helemaal niet overgemaakt wordt. Dit brengt niet alleen nadelige gevolgen voor jouw administratie en bankrekening met zich mee, maar kan ook nog extra kosten opleveren. De administratieve kosten kunnen namelijk ook op jou en jouw onderneming verhaald worden. Controleer daarom altijd alles voordat je tot een transactie overgaat.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?