Wat is een belastingkenmerk?

Lang niet iedereen vindt het fijn om belastingzaken te regelen. Sterker nog: het complexe belastingstelsel kan best overweldigend zijn. Ben je desondanks van plan om zelf jouw belastingzaken te regelen? Verdiep je dan in diverse belangrijke begrippen, zoals het belastingkenmerk.

Wat is een belastingkenmerk?

De Belastingdienst krijgt elke dag te maken met tientallen aangiftes, verzoeken en betalingen. Om het overzicht te behouden krijgt elke handeling een eigen kenmerk. Dit is een teken waaraan je bijvoorbeeld een betaling of een aanslag herkent. Doorgaans bestaat het belastingkenmerk uit een code die informatie geeft over het document en de periode waarop het betrekking heeft. Een aanslagnummer begint bijvoorbeeld altijd met het Burger Service Nummer (BSN). Bij aanslagen van ondernemingen is er sprake van het Fiscaal nummer en een letter.

Lettercodes geven soort belasting aan

Voor de gemiddelde Nederlander is een belastingkenmerk best verwarrend. Want hoe weet je nu of het om een aanslag gaat of iets anders? Kijk altijd naar de lettercode, want die geeft aan om welke belastingsoort het gaat. Op die manier is het ineens veel eenvoudiger om onderscheid te maken tussen de Loonheffing en de Omzetbelasting. Vrijwel elke belastingsoort geeft een unieke letter. Laten we ze voor het gemak even op een rijtje zetten:

  • L: Loonheffing
  • A: Loonheffing naheffing
  • B: Omzetbelasting
  • F: Omzetbelasting naheffing
  • H: Inkomstenbelasting
  • W: Zorgverzekeringswet
  • M: Motorrijtuigenbelasting
  • Y: Motorrijtuigenbelasting naheffing
wat is een belastingkenmerk
zoekhulp belastingkenmerk

Wat als je het betaalkenmerk kwijt bent?

Het komt wel eens voor dat je vergeet welk betalingskenmerk bij een bepaalde aangifte of aanslag hoort. Maak je geen zorgen, dat overkomt de besten! En gelukkig heeft de website van de Belastingdienst een speciale zoekhulp om het betalingskenmerk te achterhalen. Die moet je namelijk verplicht vermelden bij elke betaling. Neem altijd de aangifte of de aanslag erbij voordat je achter de computer gaat zitten. Ook kan het handig zijn om je omzetbelasting en/of loonheffingnummer te weten.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?