Misschien ben je niet helemaal thuis in het ondernemingsrecht. Hoog tijd om je er eens in te verdiepen, want het is razend interessant. Zo kom je regelmatig bijzondere termen tegen. Wat is bijvoorbeeld ‘agio’? Wij verdiepten ons in dit fenomeen en leggen graag uit wat het betekent.
Wat betekent agio?
Als aandeelhouder kom je de term ‘agio’ vroeg of laat tegen. Dit zijn premies die bovenop de nominale waarde van een aandeel van een Naamloze of Besloten Vennootschap komen. De prijs of koers van een bepaald aandeel bestaat altijd uit de nominale waarde plus het agio. Simpel gezegd duidt agio het verschil aan tussen de nominale waarde en de waarde die je moet betalen voor een aandeel.
Wanneer is er sprake van agio?
Agio ontstaat wanneer aandelen voor een hogere waarde dan de nominale waarde worden uitgegeven. Wanneer je nieuwe aandelen koopt moet je meer betalen dan de nominale waarde. Dit heeft alles te maken met de handelswijze van een onderneming. Op het moment dat een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft en daar een vraagprijs voor gebruikt die hoger is dan de nominale waarde ontstaat agio.

Agio: een praktijkvoorbeeld
Het agio maakt deel uit van het eigen vermogen van een onderneming. Laten we daar eens naar kijken om het beter te begrijpen. Stel je voor dat een bedrijf het aandelenkapitaal boekt. Er worden bijvoorbeeld 150 aandelen uitgegeven met een nominale waarde van 500 euro per aandeel. De voorziene agio is 8 procent. 8 procent van 175.000 (150×500) is 14.000. Je krijgt dan de volgende boeking:
Bank: 189.000
Aandelenkapitaal: 175.000
Agio: 14.000
Storting in de agioreserve: zo zit het
Het is belangrijk om te weten dat de nominale waarde van een aandeel in de statuten van en vennootschap te vinden is. De agio moet worden gestort om aan de stortingsplicht te voldoen. Vervolgens wordt de storting aan de zogeheten ‘agioreserve’ toegevoegd. Dit zorgt er voor dat het vermogen groeit. Op de balans valt het namelijk onder het eigen ‘vermogen’. De aandeelhouder ontvangt door de agiostorting dus geen extra aandelen. Wel profiteren alle aandeelhouders er uiteindelijk van omdat het een uitkeerbare reserve betreft. Dit betekent dat het mogelijk als winst of dividend zal worden uitgekeerd. Die valt in box 2 en is alleen mogelijk bij winst van het bedrijf. Is dat het geval? Dan springen de aandeelhouders ongetwijfeld een gat in de lucht!
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte

Kan een agiostorting zomaar plaatsvinden?
Een agiostorting kan niet zomaar plaatsvinden. Er komen allerlei formaliteiten bij kijken. Zo moet een agiostorting altijd worden goedgekeurd door aandeelhouders tijdens de algemene vergadering. Hoe dit precies verloopt is terug te lezen in de notulen, evenals het bedrag waarmee de aandeelhouders akkoord gaan.
Overeenkomst tussen vennootschap en aandeelhouder
Tevens dient er een agiocontract te worden opgesteld. Ook dit is een belangrijk moment, aangezien er sprake is van een overeenkomst tussen het vennootschap en de aandeelhouder die stort. In de overeenkomst staan onder andere de gegevens van het vennootschap en de aandeelhouder. Daarnaast legt men vast dat de aandeelhouder een of meerdere agiostortingen zal verrichten. Hij of zij kan er dus niet meer onderuit. Pas na de afwikkeling van het contract is het mogelijk om de storting uit te voeren.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.