Wat is een agio?

Misschien ben je niet helemaal thuis in het ondernemingsrecht. Hoog tijd om je er eens in te verdiepen, want het is razend interessant. Zo kom je regelmatig bijzondere termen tegen. Wat is bijvoorbeeld ‘agio’? Wij verdiepten ons in dit fenomeen en leggen graag uit wat het betekent.

Wat betekent agio?

Als aandeelhouder kom je de term ‘agio’ vroeg of laat tegen. Dit zijn premies die bovenop de nominale waarde van een aandeel van een Naamloze of Besloten Vennootschap komen. De prijs of koers van een bepaald aandeel bestaat altijd uit de nominale waarde plus het agio. Simpel gezegd duidt agio het verschil aan tussen de nominale waarde en de waarde die je moet betalen voor een aandeel.

Wanneer is er sprake van agio?

Agio ontstaat wanneer aandelen voor een hogere waarde dan de nominale waarde worden uitgegeven. Wanneer je nieuwe aandelen koopt moet je meer betalen dan de nominale waarde. Dit heeft alles te maken met de handelswijze van een onderneming. Op het moment dat een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft en daar een vraagprijs voor gebruikt die hoger is dan de nominale waarde ontstaat agio.

wat is een agio
Door het extra gestorte geld (Agio) neemt het eigen vermogen toe. Hierover hoeft geen rente betaald te worden.

Agio: een praktijkvoorbeeld

Het agio maakt deel uit van het eigen vermogen van een onderneming. Laten we daar eens naar kijken om het beter te begrijpen. Stel je voor dat een bedrijf het aandelenkapitaal boekt. Er worden bijvoorbeeld 150 aandelen uitgegeven met een nominale waarde van 500 euro per aandeel. De voorziene agio is 8 procent. 8 procent van 175.000 (150×500) is 14.000. Je krijgt dan de volgende boeking:

Bank: 189.000
Aandelenkapitaal: 175.000
Agio: 14.000

Storting in de agioreserve: zo zit het

Het is belangrijk om te weten dat de nominale waarde van een aandeel in de statuten van en vennootschap te vinden is. De agio moet worden gestort om aan de stortingsplicht te voldoen. Vervolgens wordt de storting aan de zogeheten ‘agioreserve’ toegevoegd. Dit zorgt er voor dat het vermogen groeit. Op de balans valt het namelijk onder het eigen ‘vermogen’. De aandeelhouder ontvangt door de agiostorting dus geen extra aandelen. Wel profiteren alle aandeelhouders er uiteindelijk van omdat het een uitkeerbare reserve betreft. Dit betekent dat het mogelijk als winst of dividend zal worden uitgekeerd. Die valt in box 2 en is alleen mogelijk bij winst van het bedrijf. Is dat het geval? Dan springen de aandeelhouders ongetwijfeld een gat in de lucht!

Kan een agiostorting zomaar plaatsvinden?

Een agiostorting kan niet zomaar plaatsvinden. Er komen allerlei formaliteiten bij kijken. Zo moet een agiostorting altijd worden goedgekeurd door aandeelhouders tijdens de algemene vergadering. Hoe dit precies verloopt is terug te lezen in de notulen, evenals het bedrag waarmee de aandeelhouders akkoord gaan.

Overeenkomst tussen vennootschap en aandeelhouder

Tevens dient er een agiocontract te worden opgesteld. Ook dit is een belangrijk moment, aangezien er sprake is van een overeenkomst tussen het vennootschap en de aandeelhouder die stort. In de overeenkomst staan onder andere de gegevens van het vennootschap en de aandeelhouder. Daarnaast legt men vast dat de aandeelhouder een of meerdere agiostortingen zal verrichten. Hij of zij kan er dus niet meer onderuit.  Pas na de afwikkeling van het contract is het mogelijk om de storting uit te voeren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?