Wat is dividend?

Wist je dat het mogelijk is om een passief inkomen te verdienen door een belegging? Dit is het zogeheten ‘dividend’. Het is een financiële term voor een betaling van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Vaak is dit in de vorm van geld, maar een uitbetaling in de vorm van aandelen komt ook voor. En dit is natuurlijk maar een vrij simpele uitleg. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het fenomeen dividend.

Wat is dividend?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: dividend. Zo niet, dan is het verstandig om je er in te verdiepen. Wie actief in de beleggingswereld kan er namelijk een passief inkomen mee verdienen. Dividend is geld dat aandeelhouders ontvangen als het bedrijf waarin ze hebben geïnvesteerd winst maakt. Het is ook voor bedrijven dan ook een manier om hun succes te delen met aandeelhouders.

Wanneer wordt dividend uitgekeerd?

Dividend wordt meestal op vaste tijden uitgekeerd, bijvoorbeeld per kwartaal of per jaar. Heel soms is er sprake van speciaal dividend wanneer een bedrijf in een bepaalde periode uitzonderlijk heeft gepresteerd.

wat is dividend

Waarom zijn aandeelhouders zo blij met dividend?

Vanuit het oogpunt van de aandeelhouder is de ontvangst van dividend een middel om inkomsten te genereren uit zijn investering in het bedrijf. Dit inkomen zou hij of zij opnieuw kunnen investeren in andere aandelen. Maar natuurlijk mag het geld ook voor iets anders worden gebruikt, want hij of zij is daarin vrij. Voor veel beleggers is deze ‘uitkering’ een belangrijk onderdeel van hun algemene beleggingsstrategie. Het zijn namelijk extra inkomsten die nieuwe uitgaven mogelijk maken.

Hoe worden dividenden uitgekeerd?

Dividenden kunnen op een aantal manieren worden uitgekeerd. In het algemeen worden ze uitbetaald in zogeheten ‘contanten’. Daarbij ontvangt de belegger geld op zijn of haar effectenrekening. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om dividenden te herinvesteren in de vorm van extra aandelen van het bedrijf, waardoor de waarde van de investering na verloop van tijd mogelijk toeneemt.

Hoeveel dividend ontvangt een gemiddelde belegger?

De hoogte van het te ontvangen dividend verschilt per bedrijf en is niet elk jaar hetzelfde. Hoeveel beleggers ontvangen wordt mede bepaald door de raad van bestuur van het bedrijf. Die kijkt naar een aantal factoren, waaronder de winst van de onderneming en de financiële situatie. Sommige bedrijven hebben een beleid om een bepaald percentage van de winst als dividend uit te keren, terwijl andere bedrijven een meer flexibele aanpak hanteren.

Wat zijn de voor- en nadelen van dividend?

Dividenden spelen een belangrijke rol in de financiële sector. Voor bedrijven is het een goede manier om hun aandeelhouders te belonen voor hun steun. Inmiddels is duidelijk dat het dividend voor veel mensen een effectieve manier vormen om inkomsten uit hun beleggingen te verwerven. Dit lukt alleen door je te verdiepen in het fenomeen dividend. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen ervan? Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen van dividend:

  1. Beleggers hebben per kwartaal, halfjaar of jaar extra inkomsten: Het feit dat een bedrijf dividend aanbiedt trekt beleggers aan en wekt vertrouwen. Men kan immers geld verdienen aan een belegging en dat is erg aantrekkelijk.
  2. Het biedt belatigvoordelen: In veel landen bieden dividenden fiscale voordelen ten opzichte van andere inkomsten uit beleggen, zoals de vermogenswinst.
  3. Het toont aan dat een bedrijf financieel gezond is: Bedrijven die regelmatig dividend uitkeren worden vaak gezien als financieel stabiel.
  4. Het geeft de mogelijkheid om te herinvesteren: Beleggers hebben de optie om dividenden opnieuw te investeren, bijvoorbeeld door het kopen van extra aandelen. En dit vergroot mogelijk de winst op lange termijn. Al blijft dat afhankelijk van de financiële situatie van het bedrijf, de geopolitieke situatie en de financiële markten.

Nadelen van dividend:

  1. Het vermindert de kasreserves van een bedrijf: Het betalen van dividenden vermindert de hoeveelheid contant geld die een bedrijf achter de hand heeft. En daardoor is er minder vermogen om te investeren in producten/diensten die de groei bevorderen. Ook is het voor ondernemingen lastiger om financiële tegenslagen te doorstaan/
  2. Het zorgt voor minder flexibiliteit: Als een bedrijf eenmaal begint met het betalen van dividenden, kan het moeilijk zijn om ze te stoppen of te verlagen zonder dat het een signaal van financiële zwakte afgeeft.
  3. De verwachtingen van de aandeelhouders zijn soms erg hoog: Dividenden betalen kan een verwachtingscultuur creëren bij aandeelhouders. Soms is men ontevreden of zelfs baas als de dividenden worden verlaagd of afgeschaft.
  4. Het is minder interessant voor snelgroeiende bedrijven: Bedrijven die gericht zijn op groei en uitbreiding kunnen ervoor kiezen hun winst te herinvesteren in plaats van dividend uit te keren, waardoor ze minder interessant zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een extra vorm van (passief inkomen)

Tot slot: hoog dividend is niet gegarandeerd

Overweeg je om te investeren in bepaalde aandelen? Dan is het zeker verstandig om te kijken naar de hoogte van het dividend dat je ontvangt. Het is een percentage van de huidige aandelenkoers. Een hoog rendement is zeker aantrekkelijker voor beleggers die extra inkomsten willen. Maar het is niet gegarandeerd dat een hoog rendement blijvend is. De algemene financiële situatie van het bedrijf speelt een rol en de financiële markt is van grote invloed op het koersverloop. En hou tenslotte rekening met de voor én nadelen van dit fenomeen uit de financiële wereld, die terug te vinden zijn in ons artikel.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?