De vervaldatum is een belangrijk gegeven bij facturen. Het is namelijk de factuurdatum plus de betalingstermijn van de factuur. Je kunt het ook zien als de betalingscondities, waarin de betalingsafspraken worden vastgelegd. Denk daarbij dus ook aan het aantal dagen waarbinnen de betaling gedaan moet worden. De betaaltermijn verschilt per factuur en is in de meeste gevallen 15 of 30 dagen. Zowel de klant als de ondernemer moeten de datum in de gaten houden dat de factuur vervalt. Als ondernemer kun je hier immers geld mee mislopen en de klant heeft een betalingsplicht richting jou.
De vervaldatum met verschillende termijnen
Wanneer je de vervaldatum in het achterhoofd wilt houden dan moet je bekijken wat de factuurdatum is. Hier tel je de afgesproken termijn bij op. Wanneer de factuur op 14-06-2020 gemaakt is en er is een termijn van 15 dagen, dan is de vervaldatum 30-06-2020. Veel bedrijven houden echter een langer termijn aan. Sinds juli 2017 is het maximaal aantal dagen 60 dagen geworden. Wanneer je als ondernemer een nog langer betaaltermijn wilt, moet je hier een officiële aanvraag voor doen. Zorg er daarom ook voor dat je deze aanvraag doet wanneer het nodig zou zijn.
Stappen doorlopen voor het geld
Indien de klant na de vervaldatum nog niet betaald heeft, dan kun je enkele stappen doorlopen. Dit zijn drie stappen en je kunt deze het beste in de aangegeven volgorde volgen. Zo zorg je ervoor dat de relatie met de klant goed blijft. Zo kun je als eerste een herinnering sturen. Daarna gaat er een aanmaning richting de klant en wanneer ook dan een betaling uitblijft, is het goed om een incassobureau in te schakelen. Zorg er wel altijd voor dat je de juiste datum in jouw boekhouding aanhoudt. Veel boekhoudprogramma’s kunnen dit voor jou bijhouden.
Wil je boekhouden met een online boekhoudprogramma? Bekijk hier het overzicht met de beste boekhoudsoftware.