Voor ondernemers in Nederland gelden allerlei fiscale voordelen. Het is zeker geen slecht idee om je er eens in te verdiepen. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de VAMIL regeling gehoord? Als het antwoord ‘nee’ is, raden we aan om snel dit artikel te lezen.
Wat is de VAMIL regeling?
Misschien klinkt VAMIL je niet meteen in de oren. Toch is het belangrijk om er vanaf te weten, aangezien je er veel geld mee kunt besparen. VAMIL is de afkorting van ‘Willekeurige afschrijving milieu investeringen’ en heeft betrekking op ondernemers die gebruik maken van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Het is mogelijk om een investering af te schrijven op een moment dat jou uitkomt. Wel geldt er een maximum afschrijving van 75 procent. We raden om zo snel mogelijk af te schrijven aangezien je daarmee de fiscale winst verlaagt. En dat betekent op zijn beurt dat je minder belasting hoeft te betalen.
MIA: de partner-in-crime van VAMIL
De VAMIL regeling gaat vaak hand in hand met de zogeheten ‘milieu investeringsaftrek’, die we simpelweg afkorten tot de MIA. Ook hierbij breng je een bepaald percentage van het investeringsbedrag in mindering op de bedrijfswinst. Voor de MIA is het 45 procent, afhankelijk van het effect op het milieu. Ook de gangbaarheid van de bedrijfsmiddelen waarin je hebt geïnvesteerd speelt een rol.
Hoe weet je of je in aanmerking komt voor de VAMIL of MIA regeling?
Wil je weten of je aanmerking komt voor de VAMIL of de MIA? Ze allebei te vinden op de Milieulijst. Werp er vooral eens een blik op, om te kijken welke bedrijfsmiddelen voor deze regelingen in aanmerking komen. In 2024 staan onder andere de volgende zaken op de lijst:
- LED-belichtingssystemen voor podium of theaterbelichting
- HR-glas voor nieuwe bedrijfsgebouwen
- Belichtingssystemen voor tuinbouwgewassen
- Warmtepompboilers
- HR-pompen
Welke voorwaarden gelden er voor deze regelingen?
In principe mag ieder bedrijf gebruik maken van de VAMIL of de MIA-regeling. Uiteraard gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo is het niet mogelijk om de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsafdruk voor hetzelfde bedrijfsmiddel te gebruiken. Maar je mag de VAMIL of MIA eventueel wel met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek combineren. Laten we de voorwaarden op een rijtje zetten, om te zien of je in aanmerking komt voor de regelingen:
- Het bedrijfsmiddel of de bedrijfsmiddelen heeft een plekje op de milieulijst.
- Je hebt het bedrijfsmiddel/de bedrijfsmiddelen niet eerder gebruikt.
- Jouw investering heeft een waarde van minstens 2500 euro (per bedrijfsmiddel).
- Jouw investering heeft betrekking op de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel/de bedrijfsmiddelen
Wat te doen als je voldoet aan de voorwaarden?
Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Doe dan binnen drie maanden een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als het goed is ontvang je daarna een ontvangstbevestiging. Bewaar het bericht in jouw boekhouding en gebruik de VAMIL of MIA in jouw aangifte. Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst op basis van de RVO of je recht hebt op de investeringsaftrek.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar