Wat is de te betalen BTW?

Als ondernemer heb je te maken met de te betalen BTW. Dit is namelijk een onderdeel van de aangifte Omzetbelasting, ook wel de btw-aangifte genoemd. BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt geheven over alle goederen en diensten binnen Nederland. Als ondernemer moet je de aangifte doen aan het einde van een bepaalde periode. Dit is meestal per kwartaal, maar kan ook maandelijks of jaarlijks gebeuren. Je moet altijd goed bekijken wanneer jij deze aangifte moet gaan doen en op welke manier je deze mag rekenen op de facturen. De BTW is niet altijd gelijk.

Alle ondernemers kennen het: de dagelijkse beslommeringen van het runnen van een eigen bedrijf. Van het versturen van facturen naar opdrachtgevers tot het betalen van rekeningen: het hoort er allemaal bij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de complexe wereld van de belastingen. Zo zijn de meeste ondernemingen in Nederland verplicht om btw te betalen. Wat houdt dit precies in en waar moet je op letten? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat betekent te betalen btw?

Btw (je schrijft het met kleine letters) is de afkorting van ‘belasting toegevoegde waarde’.  Simpel gezegd betekent dit dat je als onderneming een bepaald percentage aan belasting moet heffen bij de verkoop van producten en/of diensten. Dit kan zowel 9 procent als 21 procent zijn, afhankelijk van de product of de dienst die je verkoopt. De consument moet het bedrag betalen. Het ontvangen geld betaal je tijdens het doen van de btw aangifte aan de Belastingdienst.

wat is de te betalen btw

Btw vermelden op factuur of bonnetje

Heb je een opdracht of een dienst geleverd aan een of meerdere klanten? Dan dien je de btw te vermelden op de factuur. In de winkel is de btw meestal al toegevoegd in de totaalprijs van het verkochte product, maar het staat nog wel vermeldt op het bonnetje.

De te betalen BTW aangeven bij de Belastingdienst

Als ondernemer moet je altijd de te betalen BTW meebetalen wanneer je producten aanschaft bij een leverancier. De leverancier ontvangt dit bedrag, maar moet het ook weer betalen. Je betaalt het dus over de inkoopfacturen. Aan het einde van de periode kun je berekenen hoeveel je moet betalen aan de Belastingdienst. Wanneer je meer ontvangt dan betaalt, moet je het geld afdragen aan de Belastingdienst. Als je meer betaald hebt dan je uiteindelijk ontvangt, kun je het geld terugkrijgen na het doen van de aangifte. Je moet dan wel zorgen dat je alles op de juiste manier berekend hebt.

Welke btw tarieven gelden er in Nederland?

Zoals we al eerder schreven gelden er in Nederland verschillende btw tarieven op basis van de producten, goederen en/of diensten die worden aangeboden.  Het standaardtarief is momenteel 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9 procent en 0 procent. Het is belangrijk om te weten welk tarief van toepassing is op jouw producten of diensten.Dit heeft immers invloed heeft op het bedrag aan btw dat je als ondernemer moet innen en afdragen aan de Belastingdienst. In principe vallen alle goederen en diensten onder 21 procent. Wel gelden er een aantal uitzonderingen. Laten we die even op een rijtje zetten:

9 procent btw geldt onder andere voor:

  • Agrarische goederen
  • Voedingsmiddelen
  • Water
  • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
  • Kunst, antiek en verzamelvoorwerpen
  • Boeken en periodieken

0 procent btw geldt onder andere voor:

  • Goederen die worden geleverd aan het buitenland
  • Nog niet ingevoerde goederen
  • Goederen die je levert aan een btw-entrepot
  • Levering van vliegtuigen en schepen
  • Bevoorrading van vliegtuigen en schepen
  • Accijnsgoederen
  • Zonnepanelen
  • Visvangst

Hoe zit het met btw en internationale handel?

Doe je als ondernemer internationaal zaken? Dan krijg je te maken met complexe btw regelgeving. In de Europese Unie gelden namelijk specifieke btw regels bij grensoverschrijdende transacties, zoals de intracommunautaire levering van goederen en diensten. Zodoende is het uitermate belangrijk om je goed te laten informeren over deze regels om te voorkomen. Op die manier voorkom je het onnodig betalen van btw en/of problemen met de douane.

Hoe reken je btw door aan klanten?

Nederland telt inmiddels meer dan twee miljoen actieve bedrijven. En dat aantal blijft de komende jaren waarschijnlijk alleen maar groeien. Vrijwel iedere ondernemer is verplicht om aan de klant of klanten btw door te berekenen voor de geleverde producten en/of diensten. Dit houdt in betekent dat je bovenop de verkoopprijs een bepaald percentage aan btw moet doorvoeren, ie je vervolgens afdraagt aan de Belastingdienst.

Extra administratieve verantwoordelijkheden

Het in rekening brengen van btw heeft financiële gevolgen voor bedrijven en klanten. Voor jou als ondernemer betekent het dat je extra administratieve verantwoordelijkheden hebt om de btw correct te berekenen en te noteren. Voor consumenten betekent de btw dat ze uiteindelijk meer betalen voor producten en/of diensten.

Hoe verwerk je de btw tijdens de belastingaangifte?

Het doorberekenen en noteren van de btw is een administratieve last. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Zo mogen ondernemrs de btw op zakelijke uitgaven aftrekken tijdens de belastingaangifte. We noemen dit de ‘voorbelasting’. Het produceren van bepaalde producten en/of diensten kost geld. Het idee van voorbelasting is dat je bovenop dit bedrag niet nog eens extra kosten hebt in de vorm van btw.

Btw voor zakelijke uitgaven

De voorbelasting is gunstig, maar het betekent wel dat je heel zorgvuldig moet bijhouden hoeveel btw je hebt betaald voor zakelijke uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke etentjes, maar ook de huur die je betaald voor jouw bedrijfspand(e), bedrijfsmiddelen en mogelijk kantoorbenodigdheden. Het totale btw bedrag van de zakelijke kosten die je hebt gemaakt trek je af van het totale btw bedrag dat jouw klanten hebben betaald. Het bedrag dat overblijft moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Wees niet bang om hulp in te schakelen bij het doen van de btw-aangifte

Het doen van de btw aangifte is meestal een tijdrovende taak,  maar zeer belangrijk. Het maakt immers deel uit van jouw fiscale verplichtingen. Vind je het te complex? Schakel dan een boekhouder of belastingadviseur in om te helpen bij het correct invullen van de btw aangifte. Daarmee voorkom je fouten die mogelijk leiden tot boetes of andere problemen met de Belastingdienst.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?