Wat is de solvabiliteit?

Solvabiliteit is een van de kengetallen die je tegen gaat komen bij het doen van de boekhouding. Dit getal laat namelijk zien van de verhouding is tussen het eigen en vreemd vermogen van het bedrijf. Het geeft ook aan of jij als ondernemer aan alle betalingsverplichtingen kunt voldoen op zowel de korte als de langere termijn. Het is belangrijk om dit regelmatig te berekenen, zodat je op tijd kunt inspelen op eventuele veranderingen. Uiteindelijk gaat het er immers om dat er geen financiële problemen ontstaan binnen het bedrijf en de winst en de omzet gaan groeien.

Hoe goed kun je als ondernemer omgaan met financiële tegenslagen? De sleutel tot deze vraag ligt in de solvabiliteit van je bedrijf. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet de exacte betekenis. Wij helpen je graag uit de brand en vertellen in dit artikel alles wat je moet weten over solvabiliteit.

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is mate waarin je eigen vermogen de financiële stabiliteit van je bedrijf ondersteunt. Een sterke basis in de vorm van voldoende kapitaal is essentieel voor gezonde groei. Solvabiliteit vergroot namelijk de de kans op het verkrijgen van financiering. Zodoende is het belangrijk om het nauwlettend in de gaten te houden en waar nodig te verbeteren. Uiteraard hebben wij een aantal tips voor je om bedrijf zo sterk mogelijk te maken.

wat is de solvabiliteit

Waarom is het zo belangrijk?

Kort samengevat is solvabiliteit de verhouding tussen het eigen vermogen van een bedrijf en het geleende kapitaal. Zodoende staat het ook bekend als de ‘solvabiliteitsratio’. Geleend kapitaal is het geld dat je bedrijf leent, terwijl eigen vermogen het verschil is tussen de activa en passiva van je bedrijf. Door naar deze twee ratio’s te kijken bepaal je hoe afhankelijk een bedrijf is van externe financieringsbronnen, zoals partijen die leningen verstrekken. Onthoud goed dat solvabiliteit en liquiditeit verschillend zijn. Zelfs als je eigen vermogen (solvabiliteit) groot is, kun je nog steeds problemen hebben als je niet genoeg geld in kas hebt (liquiditeit).

Welke problemen lost het op voor bedrijven?

Solvabiliteit is een maatstaf voor het vermogen van jouw bedrijf om eventuele financiële problemen de baas te kunnen zijn. Hoe hoger de ratio, hoe veerkrachtiger jouw onderneming is. Vaak is het zo dat bedrijven die groeien meer geld verdienen. Oftewel: het eigen vermogen groeit. Dit moet je wel goed in de gaten houden.  Snelle groei zonder sterk eigen vermogen kan problemen opleveren bij eventuele financiële uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan een financiële tegenslag waardoor je opeens een flink geldbedrag kwijt bent. Neem de controle in handen en hou de solvabiliteit altijd goed in de gaten, dan voorkom je een hoop problemen.

Hoe bereken je de solvabiliteit?

Solvabiliteit kun je op een aantal manieren uitrekenen. Je moet voor jezelf bekijken wat de beste optie gaat zijn. Uiteindelijk komen de bedragen namelijk op hetzelfde neer. Er is daarbij een algemene formule terug te vinden. Daarbij deel je het eigen vermogen door het totale vermogen, wat je uiteindelijk vermenigvuldigt met 100 procent. Het aantal procenten dat eruit komt, geeft aan hoe financieel zeker het bedrijf is. Hoe hoger het getal, hoe beter het bedrijf ervoor staat. Je kunt dit regelmatig toetsen om te zien of je nog altijd op een goede koers bent, maar kunt het ook door een boekhoudprogramma laten doen.

Pas vervolgens deze formule toe:

1. Deel het eigen vermogen door de totale activa
2. Vermenigvuldig het resultaat met 100 procent. Als het goed is rolt daar een percentage uit.

Niet ieder bedrijf is hetzelfde

Zelfs wanneer de solvabiliteit laag is, hoeft dit niet te betekenen dat er een gevaar is. Als je al het vreemd vermogen namelijk gewoon terug kunt betalen is er niets aan de hand. Het verschilt per ondernemer hoeveel procent er nodig is om niet in gevaar te komen. Voor sommige kleine bedragen kunnen lage procenten immers al voor problemen zorgen. In dit geval kunnen bedrijven ook geen leningen meer ontvangen. Je moet daarom altijd voor jezelf bekijken wat een haalbaar percentage is, zodat je jouw bedrijf in stand kunt gaan houden.

De rol van kredietverstrekkers

Bij het aanvragen van een lening controleren kredietverstrekkers hoeveel eigen vermogen er in het bedrijf is geïnvesteerd. Dit doen ze niet zomaar. Het geeft de mate aan waarin de ondernemer in het bedrijf participeert. Ook belangrijk om te weten is dat er vaak gekeken wordt naar de uitstaande vorderingen van het bedrijf. Schulden worden bijvoorbeeld van het eigen vermogen afgetrokken. Een hogere solvabiliteit betekent minder risico voor de kredietverstrekker, wat resulteert in lagere rentetarieven.

Hoeveel solvabiliteit is voldoende voor bedrijven?

Bedrijven streven naar een zo hoog mogelijke solvabiliteit. Dat spreekt voor zich: hoger de solvabiliteit, hoe groter de financiële buffer en hoe kleiner de kans dat je de lening niet kunt terugbetalen. De vereiste solvabiliteit verschilt echter per type bedrijf. Voor dienstverlenende ondernemingen is dit minstens 15 procent, voor handelsbedrijven minstens 25 procent en voor productiebedrijven tussen 25 en 30 procent.

Handige tips om de solvabiliteit te versterken

Door de solvabiliteit te versterken verbeter je uiteindelijk de verhouding tussen jouw schuld(en) en het eigen vermogen. Maar hoe doe je dat dan? Bij deze drie tips die je hopelijk vooruit helpen:

Tip 1: Verhoog de winst
Verhoog de winst van jouw bedrijf om het eigen vermogen te laten groeien. Dit de je door meer inkomsten te genereren en de kosten te verlagen. Verhoog bijvoorbeeld de prijzen van jouw producten en/of diensten, maak nieuwe afspraken met leveranciers en verlaag vaste kosten zoals de huur van panden.

Tip 2: Stop een deel van de winst in jouw bedrijf
Heb je winst gemaakt? Stop dan een deel ervan in jouw bedrijf in plaats van dat je het laat uitkeren als dividend. Op die manier verhoog je redelijk eenvoudig het vermogen van een jouw bedrijf.

Tip 3: Betaal op tijd
Misschien heb je nog een aantal facturen van klanten liggen. Voldoe ze zo snel mogelijk, om schulden te verminderen. Bovendien weet je zo sneller wat er nog op de bedrijfsrekening staat. Ook heb je minder verplichtingen en neemt de solvabiliteitsratio toe. Alleen maar voordelen dus.

Gerelateerde artikelen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?