Een auto van de zaak zorgt er ook voor dat er een goede rittenadministratie aangelegd moet worden. Onbeperkt rijden in de auto van de zaak is namelijk niet toegestaan. Je krijgt dan te maken met de bijtelling. Het is daarom belangrijk dat je alle kilometers goed bij gaat houden en deze noteert, zodat je bij het doen van de belastingaangifte goed voor ogen hebt hoeveel belasting je over dit ‘loon in natura’ moet betalen. Hierbij geldt dat er maximaal 500 kilometer per jaar voor privégebruik gerekend mag worden.
De rittenadministratie bijhouden aan de hand van voorwaarden
Een rittenadministratie is dus de administratie waarin je bijhoudt hoeveel kilometer je voor privégebruik met de auto van de zaak rijdt. Mocht je op voorhand al weten dat er meer dan 500 kilometer mee gereden gaat worden, dan moet je dit ook al voor het overschrijden van deze grens doorgeven aan de Belastingdienst. Ook moeten deze gegevens zeven jaar bewaard worden. Daarbij gelden er nog een aantal andere voorwaarden, welke moeten voorkomen dat je met een hoge boete te maken krijgt. De Belastingdienst stelt hiervoor ieder jaar een nieuw maximumbedrag aan de boete. Dit kan ook met terugwerkende kracht gebeuren, dus houdt hier rekening mee.
Met terugwerkende kracht hoge bedragen
Je kunt de rittenadministratie in een boekhoudprogramma bijhouden. De meeste programma’s hebben namelijk een apart onderdeel voor deze administratie, waardoor je het gelijk over kunt nemen in de belastingaangifte. Doe dit altijd zorgvuldig. Er staat namelijk niet alleen een boete op als het verkeerd ingevuld is, maar het kan ook met terugwerkende kracht invloed. Hebben op de loonbelasting of de premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Je moet daarom iedere rit goed kunnen verantwoorden naar de Belastingdienst. Ook moet de documentatie dus te allen tijde overhandigd kunnen worden aan de Belastingdienst.