Wat is de omloopsnelheid?

Inconsistenties in de boekhoudkundige omzet brengen elk bedrijf in beroering. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er iets niet klopt met de cijfers. Om dit te voorkomen moet een onderneming goed op een aantal factoren letten, waaronder de omloopsnelheid. Wat houdt dit precies in? Wij vertellen je er graag alles over in dit artikel.

Wat is een omloopsnelheid?

In de boekhouding heeft het begrip ‘omloopsnelheid’ betrekking op de activa van een bedrijf, oftewel alle bezittingen. Op een gegeven moment worden oude activa vervangen door nieuwe. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe machines als oudere exemplaren kapot zijn. Men gebruikt de omloopsnelheid om te meten hoe snel die vervanging plaatsvindt. Uiteraard hebben bedrijven die hun middelen regelmatig gebruiken een hogere omloopsnelheid dan bedrijven die dat niet doen.

Lage of snelle omloopsnelheid

Het is doorgaans geen goed teken wanneer een bedrijf een lage omloopsnelheid heeft. Dit betekent dat er een grote voorraad is van activa die op een ineffectieve manier worden gebruikt. Mogelijk is er sprake van slecht management en/of een verwaarloosde administratie. De omloopsnelheid is dus een indicator voor de efficiëntie van een bedrijf. De kernvraag daarbij is ‘hoe snel wordt een bepaalde voorraad ingekocht en hoe lang duurt het voordat de activa weer zijn verkocht’? Het zegt veel over de productiviteit van een bedrijf en of alles op orde is.

wat is de omloopsnelheid

Welke voordelen biedt deze manier van meten?

Het meten van de omloopsnelheid brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is het eenvoudiger om bepaalde ontwikkelingen binnen een specifieke periode te volgen. Je brengt in kaart welke producten er in voorraad zijn en welke snel worden verkocht. Dit getal laat vrij snel in welke gebieden producten op minder effectieve wijze worden beheerd. Is dat het geval? Onderneem dan zo snel mogelijk actie om verbeteringen aan te brengen. Daarmee verhoog je de efficiëntie en bespaar je mogelijk een hoop geld. Aan een voorraad van maanden heb je immers niets als er geen verkopen plaatsvinden.

Plannen en opstellen van een budget

Tevens is het bijhouden van de omloopsnelheid handig bij de planning en het opstellen van een budget. Je weet precies wat er nog in voorraad is als er nieuwe activa wordt gekocht. Daar moet natuurlijk wel voldoende voorraadruimte én geld voor zijn. Onthoud wel dat dit cijfer niet alles zegt. Het geeft een bedrijf geen enkel inzicht in de service die klanten hebben ontvangen. Er wordt immers alleen gekeken naar het verkoopvolume en niet naar de mate van betrokkenheid van het bedrijf.

Pas op: een foutje is zo gemaakt

Schakel altijd een professionele boekhouder of accountant in om de omloopsnelheid in kaart te brengen. Een foutje in de berekening leidt al tot fouten die de resultaten behoorlijk vertekenen, met name als ze lange tijd niet worden gecontroleerd. We raden aan om de cijfers per kwartaal te bekijken, dus om de drie maanden. Misschien is het zo dat bepaalde items in de zomer beter worden verkocht dan in de winter. Wanneer je alleen naar de jaarlijkse cijfers ijkt, kan dit een vertekend beeld geven.

Omloopsnelheid en debiteuren

Overigens heeft de omloopsnelheid niet alleen betrekking op de inventaris. Soms wordt het ook gebruikt om te zien hoe snel debiteuren betalen. Een hogere snelheid betekent doorgaans dat een bedrijf veel liquide middelen bezit. Gebruik voor het berekenen van de omloopsnelheid een simpele rekensom, namelijk het aantal debiteuren delen door de omzet op de rekening.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?