Goed zicht en effectief beheer van kosten draagt bij aan de groei en winstgevendheid van een bedrijf. Een belangrijk onderdeel van de kostenanalyse vormt de zogeheten ‘kostprijs van de omzet’. Is dit belangrijke begrip uit de bedrijfswereld nieuw voor jou? Lees dan ons artikel. Met voldoende kennis ben je in staat om betere zakelijke beslissingen te nemen. En dat is goed nieuws voor zowel een bedrijf als haar klanten.
Wat is de kostprijs van de omzet?
Alle kosten die rechtstreeks verband houden met de levering of prestatie van een bedrijf. Bekende voorbeelden hiervan zijn de inkoopwaarde van verkochte goederen en het materiaalgebruik. Tijdens het productieproces worden er allerlei kosten gemaakt. Die hebben betrekking op de omzet. Denk bijvoorbeeld aan grondstofkosten, arbeidskosten, algemene productiekosten. Ook het geld dat een bedrijf kwijt is aan de productie of verwerving van goederen of diensten valt hieronder.
Kostprijs van de omzet in de praktijk
De vraag waar het om draait bij dit begrip is: ‘wat kost mijn omzet?’. Dat is gedeeltelijk afhankelijk van jouw bedrijfsactiviteiten. Stel je voor dat je bepaalde diensten levert. In dat geval heb je weinig inkoopkosten. Een coach kan bijvoorbeeld al veel werkzaamheden uitvoeren met alleen een telefoon en een laptop. Maar een bakker moet allerlei producten inkopen om brood te bakken, zoals gist, meel en water. Deze producten en diensten, we ook wel inkopen noemen, worden gekocht en vervolgens weer doorverkocht.
Diensten en materialen tegelijkertijd aanschaffen
Soms is er ook sprake van een combinatie. Stel je voor dat je een kunstenaar bent die schilderijen verkoopt. Het maken van de schilderijen en tekeningen is een dienst. Toch ben je ook geld kwijt aan de inkoop omdat je bijvoorbeeld een aantal lijsten moet kopen. De materialen die je aanschaft vallen onder de kostprijs van de omzet. Interessant aan de kostprijs is dat het met de omzet meebeweegt. Wanneer je bijvoorbeeld geen enkel schilderij verkoopt hoef je ook geen lijsten aan te schaffen.
Waarom moet je als bedrijf zoveel mogelijk omzet overhouden?
Het is belangrijk dat de kostprijs niet veel hoger is dan de omzet. Dit spreekt voor zich, als je bedenkt dat je aftrek van de kostprijs nog voldoende omzet moet overhouden om rond te komen. Een bedrijf heeft immers te maken met bedrijfskosten doe voldaan moeten worden. Ook moet een ondernemer maandelijks privé kosten betalen. En in dat geval is het wel zo fijn dat er voldoende omzet is, ook na het aftrekken van de kostprijs.
Wat is een bruto winstmarge?
Of je succes boekt als bedrijf is deels afhankelijk van de brutowinstmarge. Dit is het bedrag dat overblijft wanneer de omzet vermindert wordt met de kostprijs. Van dit bedrag betaal je alle overige kosten. Het geld dat overblijft is jouw winst. Stel je voor dat je maandelijks 10.000 euro bruto winst overhoudt. In dat geval hoef je minder te verkopen om het bedrijf overeind te houden. Maar stel je voor dat de bruto winstmarge laag is. In dat geval moet je meer verkopen om in de groene cijfers te blijven staan.
Wat te doen als je weinig omzet hebt?
Op basis van de kostprijs van de omzet is goed te zien of een bedrijf wel of niet floreert. Zo kan het zijn dat je veel verkoopt en toch weinig winst hebt. Dat is geen goed nieuws. In dat geval raden we aan om je prijsstrategie te veranderen. Misschien moet je de verkoopprijs omhoog gooien en/of goedkoper inkopen. Of wie weet is de marge per verkoop juist heel hoog. Een veelgebruikte strategie is om de prijs te laten zakken, zodat je nog meer verkoopt. Kortom: het kan op veel manieren.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar