Wat is de KOR?

De Nederlandse overheid wil het ondernemerschap graag ondersteunen en stimuleren. Zodoende bestaan er een aantal belastingvoordelen voor iedereen die een eigen bedrijf start. Een daarvan is de kleineondernemersregeling, in de volksmond ook wel de KOR genoemd. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Wil je graag weten wat de KOR inhoudt? Lees dan snel ons artikel!

Wat is de KOR?

KOR is de afkorting van ‘kleine ondernemersregeling’. Dit is een speciale regeling voor kleine ondernemers die een jaarlijkse omzet hebben onder de 20.000 euro. Men hoeft geen btw af te dragen als de jaarlijkse omzet niet boven dit bedrag uitkomt. Deze speciale regeling is bedoeld om de adminstratieve lasten van ondernemers te verlagen. Het doen van de btw-aangifte is dus verleden tijd. Dit maakt de drempel om een eigen bedrijf op te richten en te laten groeien kleiner.

Welke criteria gelden er voor de KOR?

Kleine ondernemers die in Nederland gevestigd zijn mogen gebruik maken van de KOR. Wel moet je aan bepaalde criteria voldoen om er gebruik van te mogen maken. Ten eerste mag de jaarlijkse omzet niet hoger zijn dan een vastgesteld bedrag per kalenderjaar. Ook mag je de btw die je betaalt voor investeringen en/of zakelijke uitgaven niet verrekenen tijdens de btw-aangifte (die hoef je immers niet meer te doen).

wat is de kor

Welke voordelen biedt deze regeling voor ondernemers?

Veel ondernemers in Nederland met een lage omzet maken gebruik van de KOR. En dat is niet verrassend als je bedenkt dat het een groot aantal voordelen doet. Zo is het doen van de administratie voor deze groep simpeler dan ooit. Ze hoeven immers geen btw-aangifte te doen, laat staan complexe berekeningen. Een zeer uitgebreide administratie is verleden tijd en dat bespaart een ondernemer een hoop tijd en moeite. Daardoor heeft hij of zij veel meer tijd om zich te concentreren op andere belangrijke zaken.

Betere concurrentiepositie

Een ander voordeel van de KOR die mensen wel eens over het hoofd zien is een verbeterde concurrentiepositie. Omdat kleine ondernemers geen btw meer in rekening hoeven te brengen aan hun klanten, kunnen ze hun rijzen lager houden dan concurrenten die wél btw afdragen. Dit maakt kleine ondernemers aantrekkelijker voor potentiële klanten, waardoor hun marktpositie aanzienlijk sterker is.

Wat zijn de nadelen van de KOR?

De KOR brengt veel voordelen met zich mee voor kleine ondernemers. Wees je echter ook bewust van een aantal nadelen. Ten eerste is de regeling alleen van toepassing op ondernemers met een jaarlijkse omzet onder een bepaalde drempel. Dit betekent echter wel dat sommige ondernemingen met een hogere omzet niet in aanmerking komen voor de KOR. Deze bedrijven zijn nog steeds verplicht om btw in rekening te brengen en btw-aangiften in te dienen.

Geen recht op teruggave btw

We willen graag opmerken dat ondernemers die ervoor kiezen om deel te nemen aan de KOR geen recht hebben op teruggave van btw op zakelijke uitgaven. Dit kan een nadeel zijn wanneer je bijvoorbeeld een grote investering doet of regelmatig zakelijke kosten maakt waarop je anders btw kan terugvorderen. Zodoende is het essentieel dat je als ondernemer een zorgvuldige afweging maakt van de financiële gevolgen van deze regeling voordat je besluit om er aan deel te nemen.

Tip: hou veranderingen rondom de KOR goed in de gaten

Sinds de invoering van de KOR heeft de regeling enkele wijzigingen ondergaan om deze toegankelijker te maken voor kleine ondernemers. Een belangrijke verandering vond plaats in 2020. Destijds vond een uitbreiding van de KOR plaats om ook open te staan voor rechtspersonen, zoals bv’s en stichtingen. Dit gaf verschillende soorten ondernemingen de mogelijkheid om ook te profiteren van de regeling. We raden aan om jaarlijkse veranderingen rondom de KOR goed in de gaten te houden.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?