Wat is de kleine ondernemersregeling?

Nederland telt een groot aantal ondernemers. De hoge mate van flexibiliteit en vrijheid zijn voor veel mensen belangrijke redenen om voor zichzelf te beginnen. Maar ook het feit dat een ondernemer gebruik mag maken van diverse belastingvoordelen speelt mee. Een daarvan is de kleine ondernemersregeling (KOR). Wat houdt het precies in en op welke manier profiteren ondernemers ervan? Wij zochten het graag voor je uit.

Wat is de KOR?

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een belastingvoordeel voor kleine bedrijven in Nederland. Wie een omzet heeft van minder dan 20.000 euro per jaar mag er gebruik van maken. In dat geval is er sprake van een vrijstelling van de omzetbelasting (btw). Een van de voordelen van deze regeling is dat kleine ondernemers minder administratieve lasten hebben. Ze hoeven geen btw meer door te berekenen aan klanten en dus geen omzetbelasting meer te betalen.

Voor wie is de KOR bedoeld?

Uiteraard gelden er voor de KOR wel een aantal regels. Zoals we eerder aangeven is geldt er een omzetdrempel van 20.000 euro per jaar. Daarnaast moet de ondernemer in Nederland wonen en geldt de regel alleen voor natuurlijke personen (eenmanszaken), rechtspersonen (zoals stichtingen) of combinaties van natuurlijke personen (zoals een VOF).

wat is de kleine ondernemersregeling

Wat zijn de voordelen van de KOR?

Dankzij de KOR is het niet meer nodig om een administratie bij te houden voor de BTW. In principe hoef je geen facturen in een boekhouding meer te verwerken.  Toch is het nog steeds handig om al jouw betalingen bij te houden. Op die manier weet je zeker dat je niet boven de omzetdrempel van 20.000 euro uitkomt. Ook klanten zijn blij met deze regeling. Ze hoeven jou immers geen btw meer te betalen, waardoor je een scherpere prijs aan kan bieden.

Pas op: soms vinden er wijzigingen plaats

Hou er rekening mee dat de regels voor de omzetbelasting per jaar kunnen veranderen. Zo vond er in 2020 een grote wijziging plaats met betrekking tot de kleine ondernemersregeling. Voorheen keek de belastingdienst naar de btw zelf, maar sinds dat jaar ligt de focus op jouw omzet. Een andere belangrijke verandering is dat ook stichtingen, verenigingen en BV’s gebruik mogen maken van de regeling. Voorheen waren dat alleen eenmanszaken en VOF’s.

Regeling voor minstens 3 jaar

Wil je als ondernemer gebruik maken van de KOR? Wees je dan bewust van het feit dat deze regeling geldt voor minstens drie jaar. Je mag alleen een wijziging aanvragen wanneer je de 20.000 euro aan omzet overschrijdt. Maar in principe mag je een paar jaar lang geen aanspraak maken op de aftrek van voorbelasting. Na afloop van de drie jaar kun je er voor kiezen om verder te gaan met de regeling, of om toch weer btw te gaan berekenen en te betalen.

Brengt de kleine ondernemersregeling ook nadelen met zich mee?

De kleine ondernemersregeling biedt ondernemers allerlei voordelen. Toch zijn er ook enkele nadelen die we graag willen benoemen. Misschien is het zo dat je veel investeringen doet waar je btw voor moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van machines en apparaten bij bepaalde leveranciers. Wanneer zij wel btw berekenen, moet je dat gewoon betalen. Je kunt dit bedrag echter niet verrekenen bij de omzetbelasting.

Wanneer geldt de KOR niet?

Heb je de knoop doorgehakt en besloten om je aan te melden voor deze regeling? Maak dan een schatting van jouw omzet. De Belastingdienst wil graag dat je dit per kalenderjaar doet. Begin je dus in oktober? Dan reken je alleen de omzet van oktober tot en met december. Hou er tenslotte mee dat de KOR niet geldt voor de volgende omzet:

  • Investeringsgoederen die je binnen jouw bedrijf hebt gebruikt.
  • Prestaties in eigen land waarbij er btw naar jou is verlegd.
  • Prestaties die belast zijn in het buitenland. In dat geval heb je de btw naar de afnemer in een ander land verlegt.
  • BTW-vrijgestelde omzet die afkomstig is uit andere leveringen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?