Wat is de KIA?

Nederland heeft al eeuwenlang een echte handelsgeest. Het is dan ook niet zo vreemd dat ons land ruim 2 miljoen bedrijven en 1 miljoen zelfstandigen telt. Best veel op 17.5 miljoen inwoners! Bedrijfseigenaren waar dan ook ter wereld moeten veel financiële afwegingen maken wanneer ze willen investeren in bedrijfsmiddelen. Om dergelijke investeringen aan te moedigen, biedt de Nederlandse regering de zogeheten kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) aan. Wat is het precies en welke voordelen biedt het bedrijven?

Wat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Veel ondernemers die willen investeren in bedrijfsmiddelen maken gebruik van een aftrekpost genaamd de KIA, de afkorting van kleinschaligheidsaftrek genoemd. Hiermee mogen ze een deel van de investering van hun winst aftrekken. De overheid heeft het ingevoerd om het ondernemerschap en de economische groei in Nederland te stimuleren. Op dit moment is het percentage van het investeringsbedrag 28 procent.

Voor welke bedrijfsmiddelen geldt de KIA?

De KIA geldt voor een breed scala aan bedrijfsmiddelen voor zakelijke activiteiten. Een kleine greep:

  • Computer
  • Mobiele telefoon
  • Kantoormeubelen
  • Website
  • Laptop
  • Tablet
wat is de KIA

Welke regels gelden er voor de kleinschaligheidsaftrek?

Uiteraard gelden er voor de KIA wel een aantal regels. Zo mogen alleen ZZP’ers die tussen de 2401 en 353.973 euro investeren in bedrijfsmiddelen er gebruik van maken.  Deze cijfers zijn afkomstig uit 2023 en zijn jaarlijks anders. Let er ook op dat elke investering minstens 450 euro excl. BTW moet zijn. Koop je dus een computer die minder kost dan dit bedrag, dan kom je niet voor deze aftrekpost in aanmerking. Heb je een computer gekocht van bijvoorbeeld 500 euro? Dan wijst een simpele rekensom uit hoeveel geld je van de winst af mag trekken. In dit geval is dat 500×28 procent = 140 euro als aftrekpost.

Hoe maak je gebruik van de KIA?

Kom je als ondernemer in aanmerking voor deze aftrekpost? Dan hebben we goed nieuws: het is eenvoudig te claimen door het totale bedrag van de investering op te nemen in de aangifte van de inkomstenbelasting.  Vervolgens berekent de Belastingdienst automatisch de hoogte van de aftrekpost. Het komt wel eens voor dat je de geclaimde aftrek moet bewijzen in de vorm van bonnetjes. Zorg er dus voor dat je deze bewijsstukken op een veilige plek bewaart.

Welke stimuleringsmaatregelen van de overheid bestaan er nog meer?

De KIA is zeker niet de enige interessante stimuleringsmaatregel van de Nederlandse overheid. Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) willen we graag even benoemen. Stel je voor dat je zakelijke zonnepanelen aanschaft. Dankzij deze regelingen kun je bij investeringen tussen de 2500 euro en 57.321 euro wel 70 procent van het bedrag van jouw fiscale winst aftrekken. Dergelijke regelingen moeten de interesse van bedrijfseigenaren in duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen vergroten.

Wat is de MIA?

Een ander fiscaal voordeel die dat moet bevorderen is de Milieu-investeringsaftrek, oftewel de MIA. Je mag als ondernemer tot 45 procent van het investeringsbedrag op de winst in mindering brengen. Hoe hoog de aftrek precies uitvalt in procenten is afhankelijk van de impact van het milieu en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddelen waarin je investeert. Tenslotte is er nog de VAMIL, wat simpelweg subsidies zijn op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Een groene ondernemer mag een investering tot wel 75 procent afschrijven, op elk willekeurig moment.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?