Bedrijven, of ze nu groot of klein zijn, moeten op tijd belasting betalen. Doen ze dat niet, dan is de kans op een boete groot. En het verschuldigde bedrag kan na verloop van tijd flink oplopen. Kortom: iets wat je koste wat kost wilt voorkomen. Helaas komt het in de praktijk toch vaak voor dat bedrijven de zogeheten heffingsrente moeten betalen. Wat houdt het precies in?
Wat is de heffingsrente?
Uit onderzoek blijkt dat ruim een op de vijf bedrijven tussen de 10 en 250 medewerkers de wens had om een lening aan te vragen. Soms komt het echter voor dat een onderneming de lening niet op tijd terugbetaalt. In dat geval is er sprake van de zogeheten heffingsrente. Dit is een extra vergoeding die moet worden betaald als de lener niet op tijd betaalt. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het achterstallige bedrag en is bedoeld om de partij die geld heeft uitgeleend te compenseren voor de extra tijd en middelen die nodig zijn om de achterstallige betalingen te innen.
Wat is het belang van deze rente?
De heffingsrente is in feite een boete die kredietverstrekkers opleggen wanneer kredietnemers de lening niet op tijd terugbetalen. Dit type rente is bedoeld om de kredietverstrekker te compenseren voor de extra kosten en risico’s die gepaard gaan met late betalingen. De partij die de lening verstrekt heeft immers ook minder geld beschikbaar om zakelijke beslissingen te nemen. Het kan in rekening worden gebracht op verschillende soorten leningen, waaronder hypotheken, creditcards, persoonlijke leningen en zakelijke leningen.
Hoe hoog is de rente?
De hoogte van de geheven rente hangt af van de kredietverstrekker en de leningsovereenkomst. In het algemeen worden renteheffingen uitgedrukt als een percentage van het uitstaande bedrag en worden ze dagelijks of maandelijks in rekening gebracht totdat de lener de achterstallige betalingen aflost.
Hoe werkt de heffingsrente?
De heffingsrente werkt altijd volgens een vast proces en kent een aantal belangrijke begrippen. Laten we daar eens goed naar kijken:
1 – De vervaldatum
Dit houdt in dat de lener de lening op een bepaalde datum moet betalen.
2 – Aflossingsvrije periode
Wanneer de lener de vervaldatum van de betaling niet haalt, geeft de kredietgever een aflossingsvrije periode waarin geen bijdrage rente in rekening wordt gebracht. Deze periode duurt meestal enkele dagen tot een week, maar kan variëren afhankelijk van de kredietgever en de leningsovereenkomst.
3 – Begin met het innen van rente
Als de lener tijdens de aflossingsvrije periode geen betalingen doet, begint de kredietgever met het innen van rente. Het rentebedrag staat meestal vermeld in de leenovereenkomst en verschilt per overeenkomst.
4 – Doorlopende inning
De rentelasten blijven oplopen totdat de lener de achterstallige betaling afbetaalt. Sommige kredietverstrekkers brengen ook extra kosten in rekening, zoals vergoedingen voor te late betaling. Hou er rekening mee dat die de totale kosten van de lening kunnen verhogen.
Wat zijn de gevolgen van wanbetaling?
Blijft de lener betalingen missen? Dan onderneemt de kredietverstrekker mogelijk juridische stappen om de schuld te innen. Dit kan leiden tot juridische kosten en gerechtskosten. Dus de wanbetaler is uiteindelijk alleen maar meer geld kwijt. De gevolgen van wanbetaling zijn vaak groot. En niet alleen omdat je heffingsrente moet betalen. Zo kan het zijn dat de lener uiteindelijk duizenden euro’s aan extra rente moet betalen gedurende de looptijd van de lening.
Lagere kredietscore
Wanbetaling verlaagt de kredietscore van een lener aanzienlijk. En dit beïnvloedt op zijn beurt hun vermogen om in de toekomst een nieuwe lening te krijgen.Een lage kredietscore leidt mogelijk tot problemen met verkrijgen van leningen of zelfs afwijzing van leningaanvragen.
Juridische gevolgen
We hebben het nog niet gehad over de juridische gevolgen van wanbetaling. Wanneer de lener niet betaalt, onderneemt de kredietgever mogelijk juridische stappen om de schuld te innen. Dit leidt tot extra kosten en een hoop stress. Tenslotte loopt de wanbetaler het risico om onderpand te verliezen. In dat geval legt de geldschieter bijvoorbeeld beslag op een auto of een huis. Ook dat is iets wat je echt moet zien te voorkomen.
Hoe voorkom je de heffingsrente en bijbehorende problemen?
Hoe voorkom je bovenstaande problemen? Heel simpel: het verschuldigde bedrag netjes betalen. Gebruik ook onze tips om financiële problemen te voorkomen:
Optie 1: Samenwerken met de kredietverstrekker
Een optie voor leners is om met de kredietverstrekker samen te. Stel samen een betalingsplan waardoor je na verloop van tijd kleinere betalingen kan doen.
Optie 2: Herfinanciering
leners kunnen de lening herfinancieren om een lagere rente of een langere aflossingstermijn te bereiken.
Optie 3: Opschorting van betalingen
Dit stelt de lener in staat de betalingen tijdelijk op te schorten. Maar pas op: tijdens deze periode wordt nog steeds rente in rekening gebracht.
Optie 4: Schuldconsolidatie
Leners kunnen hun schulden consolideren, oftewel alles op een hoop gooien, in één lening met een lagere rente of een langere aflossingstermijn.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar