Wat is de fiscale oudedagsreserve? (FOR)

Ben je een zelfstandig ondernemer en wil je graag naast jouw AOW ook op een andere manier pensioen opbouwen. Dan is de fiscale oudedagsreserve (FOR) zeker iets om te overwegen. Dit is namelijk een regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst opzij zet voor je pensioen. Wil je er graag meer over weten? Lees dan snel verder.

Wat is de fiscale oudedagsreserve? (FOR)

De Nederlandse belastingwetgeving bestaat uit allerlei regelingen. Neem nu de fiscale oudedagsreserve (FOR), die interessant kan zijn voor zelfstandig ondernemers. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep. Het houdt in dat ondernemers jaarlijks een deel van hun winst mogen reserveren voor hun pensioen. Door gebruik te maken van de FOR hoef je in het jaar van reservering geen belasting te betalen over het bedrag dat je opzij hebt gezet.

Welke regels gelden er voor de FOR?

De FOR is in feite een uitstel van belastingheffing. Dat zit zo: de belasting over het bedrag dat je als ondernemer hebt gereserveerd wordt pas geheven vanaf het moment dat je het daadwerkelijk gebruikt voor het pensioen. Uiteraard zijn er wel regels verbonden aan deze vorm van belastingvoordeel. Zo mag de jaarlijkse reservering niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de winst uit jouw onderneming. Ook kun je niet reserveren boven een bepaald maximumbedrag. Tenslotte moet je als ondernemer aan het einde van elk kalenderjaar de reservering daadwerkelijk toevoegen aan jouw oudedagsreserve. Kortom: lees alle regels nog eens goed door voordat je gebruik maakt van de FOR.

wat is de fiscale oudedagsreserve

Wie kan gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve? (FOR)

Iedereen die voldoet aan bepaalde voorwaarden mag gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Ten eerste moet je ondernemer voor de inkomstenbelasting.  Dat spreekt voor zich. Daarnaast moet je voldoen aan het zogenoemde urencriterium. En aan het begin van het kalenderjaar mag je de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben. Tenslotte moet jouw bedrijf financieel gezond zijn en dus beschikken over voldoende vermogen.

Hoe werkt de FOR?

Als je aan alle punten voldoet, dan mag je jaarlijks een percentage van je winst opzij te zetten voor je pensioen. Je kunt om precies te zijn 9.44% van de winst reserveren voor je oudedagsreserve. Let er wel op dat dit bedrag niet hoger is dan 9.632 euro. Ook goed om te weten is dat dit bedrag aftrekbaar is. Daardoor hoef je minder af te dragen van jouw winst en in verlengde daarvan betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Waar is de fiscale oudedagsreserve terug te vinden in de boekhouding?

De totale hoeveelheid winst die je hebt afgetrokken is terug te vinden op je balans bij het gedeelte ‘fiscale oudedagsreserve’.  Maar pas op: dat je geld hebt gereserveerd op de balans, betekent niet dat je echt geld opzij hebt gezet voor jouw pensioen. Op een later moment zul je de uitgestelde belasting namelijk toch moeten betalen. En die wordt aan de hand van het totaal gereserveerde bedrag geheven van je fiscale oudedagsreserve.  

Wat is een bankspaarrekening en waarom is het ook een optie voor jouw pensioen?

Het bovenstaande bedrag kan behoorlijk oplopen. Het is dus verstandig om daadwerkelijk een groot bedrag opzij te zetten. Daarmee voorkom je verrassingen op latere leeftijd. Wil je liever op een andere manier sparen voor jouw pensioen? Dan is het wellicht ook een optie om een bankspaarrekening te gebruiken. Dit houdt in dat je geld stort bij een bank en het vastzet voor een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken rente.

Waarom is banksparen interessant?

Banksparen is interessant omdat het fiscale voordelen biedt. Het geld dat je stort op een bankspaarrekening is namelijk aftrekbaar van de belastingen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Ook hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen over het gespaarde bedrag.

Hoe werkt een bankspaarrekening voor het pensioen?

Het geld dat je stort, zou je later voor een specifiek doel kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van een hypotheek, een spaarrekening voor jouw uitvaart of het opbouwen van een pensioen. Laten we eens naar dat laatste kijken. Je laat een deel van het geld van de FOR vrijkomen en zet het vervolgens op de bankspaarrekening. Op die manier laat je het geld verder groeien.  Een goed voorbeeld is de Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden. Het bedrag dat je spaart is aftrekbaar bij de belastingaangifte. Een mooi voordeel dus!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?