Van de inkoop van producten tot het betalen van de huur en het personeel: je ontkomt simpelweg niet aan bedrijfskosten. Misschien denk je in eerste instantie aan kosten voor de inkoop van producten, de huur van een kantoor en personeelskosten. Dat klopt ook, maar vergeet de onderhoudskosten van bedrijfsmiddelen niet. En daar komt de zogeheten ‘egalisatiereserve’ in beeld. Wat houdt dit precies in en waarom is het nuttig voor een bedrijf? In dit artikel leggen we het allemaal uit.
Wat is de egalisatiereserve?
Bedrijfsuitoefening brengt bepaalde kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de inventaris, gebouwen, machines en auto’s. Het zijn stuk voor stuk investeringen die nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van producten en het leveren van diensten. Door middel van de egalisatiereserve dek je de kosten die je maakt voor bedrijfsmiddelen. Je kunt het namelijk gelijkmatig verdelen over toekomstige boekjaren. Dit betekent dat je de kosten dus niet in één boekjaar maakt. De egalisatiereserve geeft bedrijven belastingvoordeel, aangezien je de betaalde belasting over de kosten ook in delen mag betalen.

Wanneer mag je de egalisatiereserve toepassen?
Je mag als bedrijf niet zomaar deze vorm van reserve toepassen. Wees je bewust van het feit dat er een aantal regels gelden. Zo geldt het niet voor de toekomstige aanschaf van bedrijfsmiddelen. Nee, het gaat alleen om toekomstige uitgaven. Dit zijn noodzakelijke kosten omdat bedrijfsmiddelen nu eenmaal onderhouden moeten worden. Bovendien ben je er vrij zeker van dat je het geld daadwerkelijk gaat uitgeven in de nabije toekomst.
Welk bedrag moet je reserveren bij de egalisatiereserve?
In principe reserveer je bij deze reserve een bepaald bedrag. Hoeveel precies hangt af van de kosten die je verwacht te zullen krijgen. Wellicht schat je die te hoog in. Het overkomt de besten! In dat geval dien je in de winst een overschot op te nemen. Heb je de kosten juist te laag ingeschat? Dan doe je het tegenovergestelde en trek je het tekort van de winst af. Tenslotte komt het wel eens voor dat de reserve niet meer nodig is. Misschien heb je de bedrijfsmiddelen wel verkocht, waardoor je de egalisatiereserve niet meer hoeft toe te passen. In dat geval hoef je nog maar één ding te doen: de reserve opnemen in jouw winst.
Wat als de reserve hoger of lager ligt dan de gemaakte kosten?
Soms komt het voor dat de reserve hoger is dan de gemaakte kosten. In dat geval dien je het resterende gedeelte van de reserve op te nemen in jouw winst. Is het juist zo dat de kosten hoger liggen dan de reserve? Ook geen probleem, maar in dat geval moet je ze in één keer van de winst aftrekken.
Is de egalisatiereserve elke keer hetzelfde?
Veel bedrijven passen deze vorm van reserve meerdere keren toe. Dat is prima. Wel kan het bedrag per keer verschillen omdat de kosten bijvoorbeeld stijgen of dalen. Geef deze verandering altijd door aan de Belastingdienst, onder het gedeelte ‘wijzigingen in toelaatbare reserves’.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhoudprogramma Gebruiken?
- Onbeperkt inkoopfacturen
- Onbeperkt verkoopfacturen
- Inclusief BTW aangifte
- Inclusief bankkoppelingen
- Inclusief boekhoud app
- Inclusief CRM
- Inclusief gratis cursus boekhouden
(geen abonnement = geen maandelijkse kosten)
