Wat is de dekkingsbijdrage?

Als onderneming wil je graag een zo groot mogelijke winstmarge overhouden. Op die manier dek je de kosten van bepaalde diensten en/of producten. Dit lukt alleen met de zogeheten ‘dekkingsbijdrage’. Misschien klinkt dit begrip uit de boekhouding jou niet bekend in de oren. Het is belangrijk om te weten wat het is aangezien het betrekking heeft op de winstmarge van jouw bedrijf. Maak je geen zorgen, wij leggen graag uit wat de dekkingsbijdrage betekent.

Wat is een dekkingsbijdrage?

Voor het investeren in bepaalde product(en) en/of dienst(en) betaal je kosten. Het is de bedoeling dat je een mooie winstmarge overhoudt na de verkoop. Maar dit hangt af van het verschil tussen de prijs van wat je verkoopt en de variabele kosten die aan het product en/of de dienst zijn verbonden. Denk bijvoorbeeld aan arbeidskosten en het geld dat je moet neertellen voor grondstoffen. De dekkingsbijdrage heeft aan hoeveel je moet verkopen om deze kosten te dekken. Krijg je dit voor elkaar? Dan heb je winst. Goed nieuws!

Wat is een hoge en lage dekkingsbijdrage?

Een hoge dekkingsbijdrage betekent goed nieuws voor bedrijven. Dit maakt namelijk dat er sprake van winst. Bij een lage bijdrage is precies het tegenovergestelde het geval, want dan is er sprake van verlies. Zo kan het zijn dat een bedrijf te weinig verkoopt. Daardoor is er geen sprake van een winstmarge. Het is echter niet de bedoeling dat de bijdrage voor de dekking te hoog uitvalt. In dat geval heb je een mooie winstmarge, maar een hoge prijs. En dat doet sommige klanten juist afhaken.

wat is de dekkingsbijdrage

Hoe neem je de dekkingsbijdrage op in de administratie?

In de boekhouding en bij het opstellen van een begroting speelt de dekkings bijdrage een belangrijke rol. Mede op basis van de winstmarge bepaalt  een bedrijf het investeringsbeleid. Meer geld betekent meer ruimte voor (grote) investeringen. Overigens is het belangrijk om de prijsstrategie van een bedrijf regelmatig te controleren en te analyseren. Ook daar komt een overzichtelijke administratie goed van pas. Het geeft een goed beeld van de financiële positie en de winstmarge. Werkt de strategie nog steeds? Dan gaat het bedrijf op dezelfde voet verder. Daalt de bijdrage? Dan is het wellicht tijd voor verandering.

Wat zijn vaste en variabele kosten?

Vrijwel elk bedrijf krijgt te maken met vaste kosten. Denk bijvoorbeeld aan de huur van pand(en). De dekkingsbijdrage moet het kunnen dekken. Naast vaste kosten krijgt een onderneming te maken met ‘variabele kosten’. Zoals de naam al aangeeft zijn dit geen vaste bedragen. Wat je moet betalen is elke keer anders, afhankelijk van de productie van bepaalde producten en/of diensten. Zo kan het zijn dat je de ene maand meer producten inkoopt dan de andere maand. Ook personeelskosten zijn niet iedere maand hetzelfde, dus die vallen ook onder de ‘variabele’ lasten.

Hoe bereken je de dekkingsbijdrage?

Het aantal producten dat je verkoopt noemen we de ‘afzet’. Dit is belangrijk om te weten, aangezien je er de dekkingsbijdrage mee berekent. Maar hoe doe je dit dan? Eigenlijk is het vrij simpel. Je berekent het verschil tussen de verkoopprijs van jouw producten) en de variabele kosten. Als het goed is komt daar een bepaald bedrag uit, die je vervolgens vermenigvuldigt met de afzet.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?