Wat is de betekenis van extracomptabel?

Van de verkoop- en inkoop tot de jaarrekening: elk bedrijf moet zijn financiële transacties op een nauwkeurige en betrouwbare manier bijhouden. Dit geeft de Belastingdienst de mogelijkheid om alle cijfers te controleren. Bovendien voorkom je er financiële problemen mee. Maar soms passen bepaalde financiële posten niet netjes binnen de standaard categorieën van de boekhouding. In dat geval is er sprake van het begrip ‘extracomptabel’. Wat is het precies? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat betekent extracomptabel?

Misschien heb je nog nooit van het begrip extracomptabel gehoord. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Het verwijst naar financiële posten die niet worden opgenomen in de standaard boekhouding van een bedrijf. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo zijn ze wellicht moeilijk te verwerken of is het de eerste keer dat ze voorkomen in de boekhouding. Het is geen specifieke categorie en daardoor valt het buiten de boot. Het gevolg is dat de financiële post als ‘extracomptabel’ wordt verwerkt. Dit betekent dat het buiten de normale boekhouding zal worden verwerkt.

Niet passend in welke boekhoudcategorie dan ook

Elke financiële transactie die plaatsvindt binnen bedrijven moet op de juiste manier worden gecategoriseerd. Dit gebeurt meestal met behulp van een grootboekrekening. Dit houdt in dat bedrijven uitgaven en inkomsten in specifieke categorieën bijhouden. Extracomptabele posten passen echter in geen enkele van deze categorieën. Dit betekent dat ze niet worden verwerkt onder een grootboekrekening en niet worden opgenomen in financiële overzichten zoals de balans en winst- en verliesrekeningen.

wat is extracomptabel

Waarom kiezen sommige bedrijven voor extracomptabel?

Veel bedrijven kiezen er bewust voor om sommige financiële posten extracomptabel te verwerken? Vaak is het zo dat deze bijzondere posten toch moeten worden bijgehouden voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan opstellen van een jaarrekening of het voldoen aan de wet- en regelgeving van een land. Zo moeten vrijwel alle ondernemingen hun financiële administratie bijhouden om aan de belastingwetgeving te voldoen. Door deze posten te verwerken als transacties, hoeven ze geen deel te worden van de standaard boekhouding.

Hoe houd je extracomptabele inkomsten- en uitgaven bij?

Wanneer er sprake is van extracomptabel moeten bepaalde inkomsten en uitgaven in een apart bestand worden bijgehouden. Op die manier voldoet de ondernemer aan de bewaarplicht en heeft hij of zij altijd toegang tot belangrijke financiële gegevens. Bovendien kan de informatie met de Belastingdienst worden gedeeld, als dat nodig is. Feit is dat extracomptabele posten nog steeds nauwkeurig moeten worden bijgehouden en geregistreerd, zelfs als ze niet in de gewone boekhouding zijn opgenomen. Ze zijn een vorm van bewijs dat de financiën van een bedrijf kloppen.

Tot slot: waarom extracomptabel een belangrijk onderdeel is van de boekhouding

Hoewel het begrip extracomptabel in eerste instantie wat verwarrend kan lijken, is het voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van de boekhouding en het financieel beheer. Voor ondernemers is het belangrijk om de betekenis van extracomptabel te weten en waarom het wordt gebruikt. Dit maakt het voeren van een financiële administratie en het voldoen aan de wetgeving een stuk eenvoudiger.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?