Het runnen van een bedrijf laat jou wellicht ook kennis maken met consolidatie. Dit is namelijk het samenvoegen van alle financiële gegevens van alle moeder- en dochterbedrijven die je bezit. Wanneer al deze gegevens samengevoegd zijn, ontstaat er een complete jaarrekening voor het gehele bedrijf en kun je direct zien waaraan gewerkt moet gaan worden. Je hoeft hier geen aparte overzichten meer voor aan te maken, waardoor je ook niet lang bezig bent met het maken van de vergelijking. Je doet het echter alleen wanneer de dochterondernemingen samen een groep vormen, waarbij een centrale leiding aangesteld is.
Een boekhouder verzorgt doorgaans administratie voor meerdere klanten. Soms zijn de bedrijven waar hij of zij voor werkt met elkaar verbonden, bijvoorbeeld in de vorm van een partnerschap. In dat geval is het vaak praktisch om de financiële documenten van de verschillende bedrijven samen te voegen. Deze manier van werken staat bekend als ‘consolidatie’. Wat houdt deze manier van boekhouden in en waarom is het zo nuttig? We leggen het je graag uit in dit artikel.
Wat is consolidatie en waarom is het belangrijk voor bedrijven?
Boekhouders passen verschillende technieken toe om de administratie van bedrijven inzichtelijk te maken. Een van de manieren waarop dat gebeurt is ‘consolidatie’. Dit betreft het samenvoegen van de financiële stukken van meerdere ondernemingen. Op die manier ontstaat er een overzicht van hoe de bedrijven presteren. Zo zie je in een oogopslag hoe klein of groot het vermogen is van de bedrijven.

De voordelen van consolidatie
Consolidatie kent enkele voordelen. Als eerste kun je in een oogopslag zien wat de financiële situatie is van het gehele bedrijf. Hiervoor wordt dus niet alleen gekeken naar het moederbedrijf, maar ook naar alle dochterondernemingen die onder dezelfde groep vallen. Wanneer enkele dochterondernemingen niet goed lopen, kan dit in de toekomst immers ook gevolgen hebben voor het moederbedrijf. Tevens zie je ook waar de beste prestaties geleverd worden en welke het minder goed doen. Ook dit kan leiden tot veranderingen in de bedrijfsvoering. Je moet daarbij wel goed bekijken wat de voorwaarden en verplichtingen zijn.
Meer dan alleen winst en verlies
Er zijn daarbij verschillende redenen om consolidatie toe te passen. Zo kun je bij het gebruik van verschillende rechtsgroepen of rechtsvormen alle onderdelen samenvoegen. Ook wanneer je werkzaam bent in verschillende landen, moet er een overzicht gecreëerd worden. Denk daarbij wel aan de eliminatieboekingen. Het houdt daarom niet op bij het maken van een winst- en verliesrekening, maar alle transacties tussen de verschillende onderdelen moeten weggehaald worden. Zo blijven er alleen nog maar transacties met derden over en kan het financiële beeld gemaakt worden. Het is daarom vaak aan te raden om dit door een accountant te laten doen.
Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.
In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!
Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers
-
Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers
-
Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten
-
Stap-voor-stap zelf boekhouden
-
Handige tools en apps
-
Hoe je eenvoudig kunt factureren
-
Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding
-
Inclusief BTW-aangifte

Voor welke bedrijven is consolidatie verplicht?
Consolidatie is voor groepsbedrijven verplicht. Zo kan het zijn dat een ondernemer bedrijven heeft in heel Europa. In dat geval is er sprake van een hoofdbedrijf (moederbedrijf) n meerdere vestigingen (dochterondernemingen). Of wie heeft iemand een eenmanszaak hebt en een stichting. In dat geval dient de boekhouder de cijfers van beide bedrijven samen te voegen.
Moederbedrijf en dochterbedrijven: onlosmakelijk met elkaar verbonden
Laten we eens verder kijken naar ‘groepsbedrijven’ en consolidatie. Alleen de cijfers van bedrijven die met elkaar verbonden zijn mogen met elkaar worden verbonden. Ze vormen als het ware een ‘groep’ en daardoor is de boekhouder in staat om de administratie samen te voegen. Wel is een centrale leiding noodzakelijk om alles in goede banen te leiden. Er is daarbij sprake van een ‘moederbedrijf’ en ‘dochterbedrijven’.
Consolidatie en de Nederlandse wet
Bedrijven of organisaties die samen een groep vormen zijn volgens de Nederlandse wet zelfs verplicht om een consolidatie te maken van de jaarrekening. Dit betekent dus dat de jaarrekeningen van alle ondernemingen bij elkaar zijn gevoegd. Dit zorgt voor meer overzicht en duidelijkheid, aangezien de boekhouder een overzicht creëert van de omvang en de prestaties van een bedrijf.
Hoe consolideert een boekhouder een jaarrekening?
Het consolideren van jaarrekeningen vindt altijd op dezelfde manier plaats. Consolidatie klinkt in de basis eenvoudig, maar vergt toch aardig wat rekenwerk. Laat deze belangrijke taak dan ook over aan een boekhouder, tenzij je deze functie zelf bekleedt. Tijdens dit proces dien je onder andere de balans en de winst-en-verliesrekening van meerdere bedrijven bij elkaar op te tellen. Daarbij verwijdert de boekhouder alle transacties tussen losse onderdelen. Dit ‘eliminatieproces’ past hij of zij natuurlijk niet zomaar toe. Bij consolidatie worden onderlinge transacties namelijk niet meegenomen. In plaats daarvan ligt de focus op transacties met derde partijen. Oftewel: een geconsolideerde jaarrekening bevat alle verkopen aan derde partijen en alle winst die dat met zich heeft meegebracht.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.