Een boekhouder houdt de stroom aan transacties van- en naar een bedrijf nauwkeurig in de gaten. Het verwerken van gegevens in de administratie en de controle daarvan is een belangrijk onderdeel van zijn of haar takenpakket. Coderen maakt daar ook een vast onderdeel van uit. Klinkt dit begrip jou nieuw in de oren? Lees dan snel dit artikel, want wij vertellen je graag alles over coderen.
Wat is coderen?
Coderen houdt in dat een boekhouder specifieke codes aan financiële transacties toevoegt. Op die manier kan hij of zij alle gegevens goed organiseren en volgen. Belangrijke informatie wordt op een nauwkeurige manier vastgelegd en geanalyseerd. Aan het einde van het jaar, waarin de balans wordt opgemaakt, is er sprake van een nauwkeurig overzicht van winst-verlies, transacties en alle onderdelen van de financiële huishouding van een bedrijf.

Hoe passen boekhouders coderen toe?
Boekhouders gebruiken verschillende codes om de administratie op orde te brengen, bijvoorbeeld voor het gebruik. In dat geval passen ze het toe om financiële transacties te classificeren en te volgen per type rekening. Denk bijvoorbeeld aan inkomsten, uitgaven en activa. Het geven van specifieke codes aan transacties maakt het veel eenvoudiger om te begrijpen hoe en waar het geld wordt uitgegeven.
Traceren van geldstromen
Ook brengt een boekhouder op die manier in kaart waar het geld vandaan komt. Vervolgens kan deze informatie worden gebruikt om zakelijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop en verkoop. Ook ziet een bedrijf met behulp van een financieel overzicht en codes sneller op welke gebieden er verbeteringen nodig zijn. Uiteindelijk maakt deze manier van werken bedrijfsprocessen beter en efficiënter.
Coderen en de Nederlandse wetgeving
Coderen heeft nog een andere belangrijke functie, namelijk dat er aan alle strenge Nederlandse wetgeving wordt voldaan. Zowel de overheid als regelgevende instanties hanteren strenge eisen voor bedrijven als het om de administratie gaat. Door codes toe te voegen zorgt de boekhouder er voor dat transacties goed worden gedocumenteerd en gerapporteerd.
Wat is beter: handmatig of automatisch coderen?
Coderen in de boekhouding kan handmatig of met behulp van boekhoudsoftware. Bij handmatige codering is de hulp van een boekhouder noodzakelijk. Bovendien kost het vrij veel tijd om elke transactie te noteren. Zodoende wint boekhoudsoftware anno 2023 steeds meer aan populariteit. Het automatiseert het proces van codering op basis van vooraf opgestelde regels.
Tot slot: coderen brengt alleen maar voordelen met zich mee
Al met al is coderen in de boekhouding een essentieel proces voor elk bedrijf dat een nauwkeurige financiële administratie wil bijhouden. Alleen dan is het mogelijk om weloverwogen zakelijke beslissingen te kunnen nemen. Ook verloopt het traceren en analyseren van financiële transacties een stuk eenvoudiger én weet je zeker dat alle wettelijke voorschriften wordt voldaan. Of je nu kiest voor handmatig coderen of gebruik maakt van boekhoudsoftware: coderen brengt alleen maar voordelen met zich mee.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhoudprogramma Gebruiken?
- Onbeperkt inkoopfacturen
- Onbeperkt verkoopfacturen
- Inclusief BTW aangifte
- Inclusief bankkoppelingen
- Inclusief boekhoud app
- Inclusief CRM
- Inclusief gratis cursus boekhouden
(geen abonnement = geen maandelijkse kosten)
