Wat is btw vrijgesteld?

Het aantal bedrijven in Nederland groeit gestaag. Alleen al in 2021 steeg het aantal ondernemingen ten opzichte van het jaar daarvoor met 6 procent, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. En dat ondanks de Corona-periode. Al die miljoenen bedrijven zijn verplicht om omzetbelasting te betalen (de btw). Er is echter wel een uitzondering op de regel. Sommige producten en diensten zijn namelijk ‘btw vrijgesteld’. Wat betekent het precies?

Wat betekent btw vrijgesteld?

Btw vrijgesteld betekent dat je geen btw te hoeft te betalen over bepaalde producten en/of diensten. En als ondernemer hoef je soms geen btw door te berekenen aan jouw klanten.Misschien vraag je je af: ‘waarom’? Ook daar is gelukkig een simpele verklaring voor. Bepaalde producten en diensten ziet de overheid als ‘vitaal’.  Dit betekent dat de samenleving er belang bij heeft. Denk bijvoorbeeld aan de kinderopvang, uitvaartondernemingen en het onderwijs. Heel soms vallen zelfs tekstschrijvers onder dit tarief, wanneer zij puur inhoudelijk en niet commercieel schrijven. Ze leveren bijvoorbeeld artikelen over baanbrekende onderzoeken voor een wetenschappelijk tijdschrift.

Welke sectoren zijn btw vrijgesteld?

Op de site van de Belastingdienst zijn alle sectoren te vinden die btw zijn vrijgesteld. Een kleine greep:

 • Jeugd- en jongerenwerk
 • Financiële diensten en verzekeringen
 • Lezingen, excursies en rondleidingen
 • De kinderopvang
 • Het onderwijs
 • Collectieve belangenbehartiging
 • Fondsenwervende activiteiten
 • Kantines
 • Sociaal-culturele instellingen
 • Uitvaartondernemingen
wat is btw vrijgesteld

Kunnen bepaalde ondernemers ook vrijgesteld worden van btw?

Het bovenstaande rijtje is natuurlijk niet compleet. Voor de complete actuele lijst kun je het beste op de site van de Belastingdienst kijken. Onthoud goed dat je over vrijgestelde producten geen btw mag doorberekenen aan klanten. Overigens is er nog een interessante regeling voor ondernemers die we graag even willen benoemen: de KOR. Dit is de zogeheten ‘kleineondernemersregeling’ en geldt voor bedrijven met minder dan 20.000 euro omzet in één kalenderjaar. In dat geval hoef je geen btw te berekenen aan jouw klanten. Vermeld de btw dan ook niet wanneer je een factuur maakt. Wel is het verstandig om middels een klein zinnetje aan te geven dat er een btw vrijstelling geldt.

Waarom is er sprake van een lager btw tarief?

Probeer eens te raden waarom voor de bovenstaande producten een lager tarief geldt. Kom je er niet uit? De reden is vrij simpel: deze producten dienen in het algemeen belang. Iedereen heeft immers geneesmiddelen en hulpmiddelen nodig. En de overheid vindt cultuur en historie belangrijk. Door een lager btw tarief te hanteren stimuleert de regering het gebruik van deze producten en diensten. Heel soms is er zelfs sprake van een btw vrijstelling. Dit houdt in dat een klant geen btw hoeft te betalen voor de aankoop van bepaalde producten en/of diensten.

Wat is 0 procent btw?

Onthoud goed dat een btw vrijstelling niet hetzelfde is als ‘0 procent btw’. Dit laatste tarief mag je toepassen bij het leveren van goederen naar het buitenland. Ook is er sprake van 0 procent bij:

 • Nog niet ingevoerde goederen
 • Goederen die je gaat leveren aan- of in een btw-entrepot
 • De levering van vliegtuigen en schepen

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?