Wat is BTW verlegd?

Het Nederlandse btw stelsel is machtig interessant, maar ook complex. Wie zich er in verdiept krijgt te maken met allerlei begrippen. Een daarvan is ‘btw verlegd’. Misschien denk je: wat is dit nu in hemelsnaam? Wij helpen je graag uit de brand met dit artikel en hebben alle informatie over dit belangrijke begrip op een rijtje gezet.

Wat betekent btw verleggen?

Btw verlegd houdt in dat de btw van de ene partij naar de andere partij is overgedragen, bijvoorbeeld van leverancier naar afnemer. Dit houdt in dat de koper in plaats van de verkoper de belasting moet betalen. Doorgaans dien je de btw te verleggen wanneer je producten en/of diensten levert aan klant(en) in het buitenland. In dat geval moet de afnemer zelf btw afdragen. Daarnaast geldt de btw verleggingsregeling soms voor onderaannemers en personeelsleden. Onder andere de volgende sectoren maken er gebruik van:

  • De scheepsbouw
  • Schoonmaakbedrijven
  • Hoveniers
  • De bouw
  • De telecommunicatiesector

In welke sectoren komt de btw verleggingsregeling vaak voor?

Een sector waarin de verleggingsregeling vaak voorkomt is de bouw. Niet voor niets heeft het een plaats in het bovengenoemde rijtje. Een hoofdaannemer neemt een bepaalde klus aan. Vervolgens huurt hij of zij onderaannemers in voor hulp bij bepaalde zaken. In dat geval verleggen de onderaannemers de btw naar de hoofdaannemer.

wat is btw verlegd

Waarom is btw verleggen zo nuttig?

In het verleden zijn er helaas veel gevallen geweest van btw fraude, waarbij bedrijven ten onrechte aangaven voor de btw te zijn geregistreerd. Vervolgens vroegen ze tijdens de aangifte wel btw terug.  Door btw te verleggen is deze vorm van fraude veel lastiger, zo niet onmogelijk, om uit te voeren. Ook voor telecommunicatiediensten is btw verleggen dé manier om fraude tegen te gaan. Het gemak waarmee gefraudeerd kan worden met mobiele telefoons neemt door deze regeling immers sterk af. Hetzelfde geldt voor bedrijven uit de energiesector. De aansprakelijkheid van de betaling ligt immers bij de klant, die doorgaans wel een btw-geregistreerd bedrijf heeft.

Hoe vermeld je btw verleggen op de factuur?

Wie btw verlegd brengt geen btw op de factuur in rekening. Wel dien je altijd het btw nummer van de afnemer op de factuur te vermelden, evenals het btw identificatienummer. Dit nummer herken je door de landcode die er voor staat. In Nederland is dat ‘NL’.
Bij de btw verleggingsregeling betaalt de afnemer/koper/opdrachtgever. Het geldt altijd voor het hele bedrag dat je in rekening brengt. Dus naast een vergoeding voor werkzaamheden neem je bijvoorbeeld ook de reiskosten mee.

Meer weten over het doen van de BTW aangifte?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over de BTW aangifte.

Btw-aangifte leuker én makkelijker maken?

De btw-aangifte doen is vaak een “moetje” voor
ondernemers. Toch kan het een stuk makkelijker
en daardoor leuker. Je kunt namelijk de btw-aangifte in een paar minuten doen!

In onze cursus BTW aangifte vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over de aangifte omzetbelasting. Download de cursus BTW aangifte gratis!

Stoomcursus BTW aangifte

Wat heb je hiervoor nodig?

  • alle bonnetjes netjes bewaard met een boekhouding app

  • je boekhouding is op orde en up-to-date

  • je boekhoudprogramma is gekoppeld met de
    Belastingdienst

Je vraagt je misschien af: hoe krijg ik dit voor elkaar? Je vindt hier stap-voor-stap hoe je dit eenvoudig zelf doet. Je hebt straks geen boekhouder meer nodig.

Stoomcursus btw aangifte

Effectieve manier om btw carrousel fraude tegen te gaan

Deze regeling bestaat natuurlijk niet zomaar. We noemden het al eerder in dit artikel: het is een effectieve manier om btw-fraude tegen te gaan. Helaas komt dit vaker voor dan je denkt en niet alleen in Nederland. Normaliter berekent een verkoper btw door aan zijn of aar klanten. Het te ontvangen bedrag betaalt hij of zij vervolgens aan de Belastingdienst tijdens de btw-aangifte. Sommig ondernemers verzuimen dit echter te doen en houden het geld zelf. Dit staat ook wel bekend als ‘btw carrouselfraude’. Daarbij draagt minstens één partij geen btw af. Maar gelukkig is er dus een oplossing voor dit probleem: btw verleggen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?