Wist je dat Nederland 2.2 miljoen bedrijven heeft? Met name het aantal bedrijven met 1 werkzaam persoon steeg het afgelopen decennium aanzienlijk. Verreweg de meeste ondernemers schaffen producten en/of diensten voor zakelijke doeleinden. Soms komt het echter voor dat de aangeschafte producten alleen voor individuele en niet-zakelijke activiteiten worden gebruikt. Een combinatie ervan is ook een mogelijkheid. Dit fenomeen kennen we als ‘btw privégebruik’. Wat houdt het precies in en welke gevolgen heeft voor de aangifte bij de Belastingdienst? Wij zochten het voor je uit.
Wat is btw privé gebruik?
In vrijwel heel Europa moeten bedrijven btw betalen bovenop het bedrag van de producten en diensten die ze aanschaffen. Het is echter mogelijk om het btw bedrag terug te vragen bij aankopen die puur voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kantoorartikelen, computers, laptops en zakelijke etentjes. Bewaar het bonnetje na jouw aankoop altijd op een veilige plek. Dit geeft jou voldoende bewijs dat er daadwerkelijk btw is betaald over het product en dat je het mag terugvragen.
Welke producten en diensten vallen onder werk of privé?
Het komt ook voor dat je producten en/of diensten koopt die zowel voor het werk als privé worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan jouw telefoon of een navigatiesysteem. Maar ook het gebruik van een auto voor werk en privé valt hieronder. Pak je regelmatig de auto voor bedrijfsdoeleinden, maar ga je er ook mee op vakantie? In dat geval mag je alleen de btw terugvragen voor het zakelijk gebruik. Je bepaalt zelf welk deel je voor zakelijke doeleinden gebruikt en mag dit als btw aftrekken.
Btw gebruik voor de zakelijke auto: hoe zit het precies?
Laten we ons eens verdiepen in het btw privégebruik voor een zakelijke auto. Daar gelden namelijk een aantal regels voor. Je mag gebruik maken van belastingaftrek op de aanschaf, het onderhoud en het gebruik. Maar dit geldt alleen voor zakelijk gebruik. Voor alles wat je privé uitvoert dien je altijd btw te betalen. Dit staat bekend als de zogeheten ‘btw correctie’. Daarnaast betaal je in de meeste gevallen inkomstenbelasting/loonbelasting als je meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Let op: woon-werkverkeer valt voor de Belastingdienst ook onder privé.
Meer weten over het doen van de BTW aangifte?
Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over de BTW aangifte.
Btw-aangifte leuker én makkelijker maken?
De btw-aangifte doen is vaak een “moetje” voor
ondernemers. Toch kan het een stuk makkelijker
en daardoor leuker. Je kunt namelijk de btw-aangifte in een paar minuten doen!
In onze cursus BTW aangifte vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over de aangifte omzetbelasting. Download de cursus BTW aangifte gratis!
Stoomcursus BTW aangifte
Wat heb je hiervoor nodig?
-
alle bonnetjes netjes bewaard met een boekhouding app
-
je boekhouding is op orde en up-to-date
-
je boekhoudprogramma is gekoppeld met de
Belastingdienst
Je vraagt je misschien af: hoe krijg ik dit voor elkaar? Je vindt hier stap-voor-stap hoe je dit eenvoudig zelf doet. Je hebt straks geen boekhouder meer nodig.
Waarom is het gebruik van rittenregistratie zo nuttig?
Het is belangrijk om de btw-correctie op tijd en op de juiste manier in te vullen. Dit doe je door een rittenregistratie aan te maken. Geef daarin welke kilometers je zakelijk hebt gereden en welke privé. Daardoor behoud je een goed overzicht. Een rittenregistratie is vrij eenvoudig bij te houden in een notitieboekje, Excel of met een app. Zorg er wel voor dat de apps betrouwbaar zijn en een keurmerk hebben. Daardoor weet je zeker dat ze voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Vervolgens voer je de btw-correctie door over de kilometers die voor privé doeleinden zijn afgelegd.
Wat als je geen rittenregistratie gebruikt?
Gebruik je geen rittenregistratie? Dan betaal je doorgaans een vast percentage voor het btw privégebruik. Deze zogeheten ‘forfait’ betreft 2.7 procent van de catalogusprijs van jouw auto, inclusief btw. En de Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen komt daar nog bovenop.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.
Eenvoudig software kiezen voor:
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar