Wat betekent rentabiliteit?

Voor elk bedrijf is het belangrijk om winstgevend te zijn. Daar hangt immers het voortbestaan vanaf. Maar hoe meet je nu of daar echt sprake van is? Gelukkig kunnen we daar een vrij eenvoudig antwoord op geven: door middel van rentabiliteit. In dit artikel vertellen we je er graag alle ins- en outs over.

Wat betekent rentabiliteit?

De rentabiliteit is belangrijk voor bedrijven. Het maakt namelijk duidelijk of een bedrijf voldoende winstgevend is en of het voldoende rendement behaalt op het geïnvesteerde vermogen. De mate van rendement toont aan hoeveel winst er gegenereerd is met het vermogen dat een bedrijf heeft geïnvesteerd. Een goed resultaat is belangrijk, want dat maakt het bedrijf aantrekkelijker voor beleggers en investeerders.

Waarom is de rentabiliteit zo belangrijk?

Laten we eens verder duiken in het begrip rentabiliteit. Het toont aan hoe de winst zich verhoudt tot het geïnvesteerde vermogen. Oftewel: het betreft het vermogen om geld te verdienen én  het kapitaal dat heeft bijgedragen aan de winst. Om te kunnen blijven voortbestaan, dient de winst op de lange termijn voldoende te zijn om bijvoorbeeld dividend te kunnen uitkeren aan investeerders en aandeelhouders. Zodoende kijken aandeelhouders nauwlettend naar de rentabiliteit.

Hoe bereken je de rentabiliteit?

Wil je de rentabiliteit berekenen? Neem daar goed de tijd voor, want je doet het niet binnen een uurtje. Belangrijke gegevens zijn te vinden in zowel de resultatenrekening als de balans van een onderneming. Om het gemiddelde eigen vermogen, vreemd vermogen of totale vermogen te berekenen, dien je het vermogen aan het begin en aan het einde van het jaar bij elkaar op te tellen. Deel het vervolgens door twee. Dit gemiddelde wordt gebruikt bij diverse rentabiliteitsratio’s om inzicht te verschaffen in de winstgevendheid en/of efficiëntie van de onderneming.

wat betekent rentabiliteit

Waarom is het een goed idee om het gemiddelde vermogen te berekenen?

Het berekenen van het gemiddelde vermogen maakt het beoordelen van de prestaties over een bepaalde periode een stuk eenvoudiger. Ook biedt waardevolle informatie voor managementbeslissingen en investeerders om de financiële gezondheid van een bepaalde onderneming in kaart te brengen.

Wanneer is er sprake van een goede rentabiliteit?

Of de rendabiliteit uiteindelijk positief of negatief uitpakt, is grotendeels afhankelijk van hoe het resultaat zich verhoudt tot dat van vergelijkbare ondernemingen. Stel dat bedrijf A een rendabiliteit heeft van 2 procent en bedrijf B 9 procent. Je kunt wel raden dat bedrijf B beter presteert. Waarom? Omdat het 9 cent winst maakt op elke geïnvesteerde euro, terwijl bedrijf A slechts 2 cent maakt). Dit maakt het waarschijnlijk dat bedrijf B ook een hoger dividend zal uitkeren. Ook wordt het percentage beïnvloed door de branche en marktomstandigheden. Over het algemeen kan je rekenen op een rentabiliteit tussen 5 procent en 10 procent, maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Rentabiliteit en winstgevendheid: een belangrijke combinatie

De rentabiliteit geeft informatie over de mate van winstgevendheid. Veel winst is van groot belang om te kunnen groeien en om eventuele financiële tegenvallers te kunnen weerstand. Het risico op financiële problemen is kleiner én de kans op een hoger dividend juist groter. Door jouw cijfers te vergelijken met die van concurrenten, zie je al vrij snel of je goed presteert op het gebied van winstgevendheid of dat er ruimte is voor verbetering. Is de rentabiliteit van jouw onderneming relatief laag? Dan is het tijd om actie te ondernemen en meer winst te gaan maken!

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?