Sommige financiële begrippen kom je vaker tegen dan andere. Incasso staat wat betreft gebruik zeker in de bovenste regionen. Het heeft alles te maken met het innen van geld, in het bijzonder openstaande vorderingen. Maar wat is een incasso nu precies en wat komt er allemaal bij kijken? Je leest de antwoorden in dit artikel.
Wat is incasso?
Incasso betreft het proces waarbij een crediteur, zoals een leverancier, nog geld ontvangt van een debiteur. Dit is dus de klant die een of meerdere facturen nog niet heeft voldaan. Er zijn nog openstaande betalingen voor geleverde producten en/of diensten of onbetaalde bedragen voor bijvoorbeeld leningen of andere financiële verplichtingen. Het incassoproces bestaat uit verschillende stappen. In eerste instantie verzoekt de debiteur op vriendelijke wijze om de openstaande betaling te voldoen. De crediteur ontvangt in dat geval en herinnering in de vorm van een e-mail of een WhatsApp of SMS bericht. Even bellen is uiteraard ook een optie.
Wat moet je doen als een debiteur niet betaalt?
Betaalt de debiteur de openstaande schuld niet vrijwillig? Dat is ontzettend vervelend. Helaas krijgt meer dan de helft van de B2B bedrijven in Nederland te maken met wanbetaling. Een deel van de ondernemers onderneemt juridische stappen om de openstaande vordering alsnog te innen. Ze doen dit door bijvoorbeeld een incassobureau in te schakelen. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in onbetaalde facturen. Er werken een groot aantal professionals die zowel bedrijven als organisaties en particulieren helpen bij het innen van geld. Als het goed is heeft het incassobureau veel kennis van juridische procedures. Dit in combinatie met een ruime ervaring bij het innen van vorderingen zorgt hopelijk voor een effectief proces.
Wat doet een incassobureau?
Incassobureaus bieden verschillende diensten aan, afhankelijk van de wensen en behoeften van de crediteur. Vrijwel allemaal versturen ze herinneringen en aanmaningen om jouw factuur of facturen alsnog betaald te krijgen. Ook vinden er soms creditchecks van debiteuren plaats en worden er bepaalde juridische procedures opgestart. Denk bijvoorbeeld aan de gerechtelijke incassoprocedure, meestal de tweede stap als er sprake is van wanbetaling. Ook voor juridisch advies kun je terecht bij een incassobureau. Kortom: het is van alle markten thuis en heeft als hoofddoel het helpen van cliënten.
Waarom is incasso belangrijk?
Incasso is voor bedrijven, instellingen en organisaties van groot belang. De reden is vrij simpel: openstaande vorderingen zijn van invloed op de financiële gezondheid van een bedrijf. Ze hebben immers impact op de cashflow, de winstmarges en de financiële positie in het algemeen. Bij veel onbetaalde facturen neemt de winstmarge af. Er komt immers geen geld binnen en dat heb je als onderneming juist nodig om te kunnen blijven groeien en investeren. Zodoende is het van groot belang om bij wanbetaling een goed incassobureau in te schakelen. Die zorgt er voor dat openstaande bedragen uiteindelijk toch worden geïnd.
Welke voordelen heeft het inschakelen van een incassobureau?
Het inschakelen van een incassobureau brengt meer voordelen met zich mee. Zo kijken de professionals die er werken met een neutrale en zakelijke blik naar het proces. Er is geen sprake van emotionele betrokkenheid, in tegenstelling tot de crediteur zelf. Vaak wil een bedrijf de relatie met de klant goed houden. Maar hoe doe je dat als er sprake is van een onbetaalde factuur? Een incassobureau behartigt de belagen van de crediteur en zorgt er dankzij de professionele benadering er voor dat de zakenrelatie niet onder druk komt te staan. Tegelijkertijd streeft men er naar om de openstaande vordering(en) zo snel mogelijk op te lossen.
Waarom is op tijd betalen belangrijk voor debiteuren?
Debiteuren zijn klanten die een of meerdere facturen nog moeten voldoen. Ook voor deze groep pakt wanbetaling negatief uit. Niet betalen is immers slecht voor hun financiële reputatie en kredietwaardigheid. Want wees eerlijk: niemand wil te boek staan als wanbetaler. Bovendien leidt het negeren van openstaande betalingen vaak tot hogere rente, meer schulden en uiteindelijk extra kosten. Die zijn het gevolg van allerlei juridische procedures, zoals de al eerder genoemde gerechtelijke incasso.
In beslaglegging eigendommen
In het meest extreme geval leidt wanbetaling tot een inbeslaglegging van eigendommen en veel (financiële) stress. Zodoende is het voor debiteuren belangrijk om proactief samen te werken met crediteuren en/of incassobureaus. Stel je voor dat een betaling vanwege persoonlijke of zakelijke omstandigheden niet kan worden voldaan. Wees daar transparant over, want vaak is er een betalingsregeling mogelijk.
Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?
Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.
Gratis Boekhouden als Startende Ondernemer?
e-Boekhouden.nl is volledig gratis in de eerste 15 maanden na je KvK inschrijving!
- Onbeperkt factureren
- Gratis boekhouding app
- Gratis scan en herken voor facturen en bonnetjes
- Uitstekende klantenservice die je op weg helpt
- Gratis boekhoudcursus voor beginners
- Maandelijks opzegbaar