Wat betekent FTE?

Misschien ben je deze afkorting wel eens tegengekomen: FTE. Het staat voor ‘fulltime-equivalent’, in het Nederlands vertaald als voltijds equivalent (vte). Allemaal mooi en aardig, maar wat betekent FTE precies? In dit artikel leggen we het graag uit.

Wat betekent FTE?

FTE is simpel gezegd een rekeneenheid waarmee je het aantal werkuren voor een bepaalde functie kunt uitdrukken. Ook wordt het gebruikt om de sterkte van een personeel of bedrijf te kunnen meten.  FTE kent een aantal belangrijke kenmerken. Zo heeft het als ‘gouden regel’ dat het altijd een getal tussen de 0 en 1 betreft. Daarbij is 1 FTE een voltijdse functies. Daarnaast is een FTE een handig hulpmiddel om de personeelsplanning overzichtelijker te maken. Je ziet namelijk meteen wanneer en hoeveel uren een bepaalde werknemer werkt. Vervolgens maak je op basis van de gegevens een goede personeelsplanning.

Waarom is het berekenen van FTE’s zo belangrijk?

Aan de hand van het totaal aantal werknemers kun je niet een realistisch beeld scheppen over het aantal gewerkte uren. Er zijn namelijk ook parttimers die in dienst zijn binnen een organisatie. Dit is een van de redenen waarom berekenen van fte’s zo belangrijk is. Ook is het een stuk eenvoudiger om bepaalde analyses te maken na een FTE berekening. Denk bijvoorbeeld aan het vaststellen van personeelsbehoefte bij een herstructurering of een groei of inkrimping van een bedrijf.

wat betekent fte

Hoe kun je FTE’s op een slimme manier gebruiken binnen een bedrijf?

Daarnaast kun je door gebruik te maken van FTE’s vrij snel en duidelijk zien wat de omzet, productiviteit en winst is per medewerker. Vervolgens kun je als bedrijf het personeel op een strategische manier inzetten. Daarmee vergroot je de productiviteit en hopelijk ook de winst van de onderneming. De vraag is natuurlijk wel: hoe doe je dat dan? Bij deze een aantal tips:

Tip 1: Bepaal de doelen van het bedrijf

Het is belangrijk om te weten welke doelen jouw bedrijf op korte en lange termijn wil bereiken. Heb je dat eenmaal duidelijk, dan is het een stuk eenvoudiger om het personeel efficiënt in te zetten om deze doelen te bereiken.

Tip 2: Onderzoek de beschikbare FTE’s

Bekijk goed hoeveel FTE’s er beschikbaar zijn en wat hun vaardigheden en expertise zijn. Op basis hiervan bepaal je welke FTE’s op welke projecten of taken moeten worden ingezet om de bedrijfsdoelen te bereiken.

Tip 3: Monitor de productiviteit

Meet de productiviteit van het personeel door middel van zogeheten KPI’s (Key Performance Indicators) en vergelijk deze met de doelstellingen van het bedrijf. Zo kun je zien welke medewerkers goed presteren en wie er extra ondersteuning nodig heeft.

Tip 4: Optimaliseer de inzet van personeel

Zorg ervoor dat het personeel op de juiste plaats en tijd wordt ingezet om de productiviteit te maximaliseren en de kosten te minimaliseren. Op deze manier verbeter je de bedrijfsresultaten aanzienlijk.

Tip 5: Pas de personeelsplanning aan

Op basis van de analyses en de optimalisatie van de inzet van personeel, zou je als dat nodig is de personeelsplanning aan kunnen passen. Dit leidt mogelijk tot meer productiviteit en het sneller behalen van bedrijfsdoelen.

Wat zijn de voor- en nadelen van FTE’s?

Dit belangrijke begrip op de werkvloer brengt zowel voor- en als nadelen met zich mee. Laten we ze voor het gemak even op een rijtje zetten.

Voordelen:

1 – Het is een uniforme meeteenheid
FTE’s bieden een uniforme meeteenheid om het werk van verschillende werknemers en afdelingen binnen een organisatie te vergelijken en te evalueren.

2 – Het vergroot de efficiëntie
Het gebruik van FTE’s is een manier om de productiviteit en efficiëntie van het personeel te analyseren en te optimaliseren.

3  – Het is een manier om te budgetteren
FTE’s kunnen worden gebruikt bij het plannen en budgetteren van personeelskosten. Ook zie je aan de hand van deze gegevens al snel of er behoefte is aan extra personeel.

4 – Het vergroot de flexibiliteit
Bedrijven, instellingen of organisaties kunnen met behulp van FTE’s de flexibiliteit van hun personeelsbestand vergroten. Zo is er op een bepaald moment misschien behoefte aan meer of minder personeel. Op basis van het aantal FTE kom je daar al snel achter.

Nadelen:

1 – Het brengt beperkingen met zich mee
FTE’s zorgen soms voor beperkingen bij de manier waarop werk wordt georganiseerd en uitgevoerd. De reden is vrij simpel: ze houden alleen rekening met het aantal uren dat een werknemer werkt en niet met de kwaliteit of aard van het werk.

2 – Het is soms onnauwkeurig
FTE’s zijn gebaseerd op aannames over de hoeveelheid werk die door een werknemer wordt gedaan. Helaas kan dit soms onnauwkeurig zijn.

3 – Het beheer is complex
Het beheer van FTE’s kan complex zijn, met name wanneer er sprake is van tijdelijke werknemers, deeltijdwerkers of werknemers met variabele werkschema’s.

4 – Je hebt minder inzicht in individuele prestaties
FTE’s bieden geen inzicht in de individuele prestaties van werknemers. Ze kijken immers alleen naar de totale hoeveelheid werk die door een werknemer wordt gedaan en niet naar andere factoren.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?