Wat betekent fiscale winst?

Als eigenaar of eigenaresse van een eigen bedrijf krijg je te maken met allerlei financiële regels. Een goed voorbeeld daarvan is de fiscale winst. Dit is doorslaggevend bij het vaststellen van het bedrag dat je moet betalen aan de Belastingdienst. Het is dan ook goed om het een en ander te weten van dit begrip. In dit artikel leggen we uit wat er wordt verstaan onder fiscale winst.

Wat is fiscale winst? 

Wanneer ondernemers praten over winst, verwijzen ze in de meeste gevallen naar de commerciële winst. De Belastingdienst spreekt echter liever van ‘fiscale winst’. Dit is het bedrag waarover je belasting moet betalen. Commerciële winst is in feite de winst die je bedrijf gemaakt heeft. Afschrijvingen en aftrekposten worden hier buiten beschouwing laten.

Waarom is de fiscale winst lager dan de commerciële winst?

Vaak is de commerciële winst hoger dan de fiscale winst. Dit is een voordeel, omdat je bij een lagere fiscale winst minder belasting moet betalen. Bij het berekenen van de fiscale winst trek je de winst af van aftrekposten en andere fiscale regelingen. Zodoende valt het lager uit.

wat is fiscale winst

Hoe neem je de fiscale winst op in de boekhouding?

Fiscale winst zie je in tegenstelling tot de commerciële winst niet terug op de winst-en verliesrekening. Op basis van dit berekent de Belastingdienst het bedrag van de fiscale winst. De fiscus kijkt onder andere naar de inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Op basis van de hoogte van de commerciële winst berekent de Belastingdienst vervolgens hoeveel je moet afdragen. In het verlengde daarvan liggen aftrekposten, afschrijvingen en andere zaken die te maken hebben met de fiscus.

Wat is de ondernemersaftrek?

Als ondernemer draag je als het goed is netjes belasting af. Maar wees geen dief van jouw eigen portemonnee. Zo is het goed om op de hoogte te zijn van de ondernemersaftrek. Dit is een bedrag die je van jouw winst mag aftrekken tijdens het doen van de belastingaangifte. Op die manier voorkom je dat je meer dan nodig is afdraagt. De ondernemersaftrek is vrij uitgebreid. Zo is het onder te verdelen in de zelfstandigenaftrek, aftrek voor research en development (we noemen dit ook wel speur- en ontwikkelingswerk), de meewerkaftrek, stakingsaftrek en lijfrenteaftrek.

Wat is de MKB-winstvrijstelling en welke voordelen brengt het met zich mee?

Naast bovenstaande vormen van aftrek heb je ook nog de MKB-winstvrijstelling. MKB is de afkorting van ‘Midden- en kleinbedrijf’. We weten allemaal dat startende ondernemers het niet altijd gemakkelijk hebben. Zo komt het regelmatig voor dat er aan het begin geen sprake is van winst. Op dat moment bewijst de Mkb-winstvrijstelling zijn meerwaarde. Maar ook voor ervaren ondernemers komt het soms als geroepen. Deze fiscale regeling ondersteunt het MKB omdat een bepaald percentage van de winst van een onderneming is vrijgesteld van belasting. Wanneer een ondernemer onder deze regeling valt, hoeft hij of zij een deel niet aan te geven als belastbaar inkomen. Natuurlijk bestaat deze regeling niet zomaar. Het verlaat de administratieve lasten voor ondernemers behoorlijk en verbetert hun concurrentiepositie ten opzichte van grotere bedrijven.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?