Wat betekenen omzet, opbrengsten en inkomsten?

Wat is het recept voor het creëren van een bloeiend bedrijf? Vertel het maar! Het is in elk geval belangrijk om te weten wat omzet, opbrengsten en inkomsten betekenen. En waarin verschillen ze van elkaar? In dit artikel lees je alle antwoorden die je nodig hebt.

Wat betekent omzet?

Voor bedrijven is de omzet zeer belangrijk. Het heeft betrekking op alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf door de verkoop van producten en/of diensten. Je berekent het door afzet x verkoopprijs te doen. Daarbij is er sprake van een ‘netto’ en een ‘bruto’ omzet. Bij een bruto omzet zijn de bedrijfskosten nog niet van het totaal verdiende bedrag afgetrokken. Het netto bedrag bereken je door alle bedrijfskosten van de bruto winst af te trekken. Vervolgens komt er een bedrag uitrollen dat je echt hebt verdiend.

Maatstaf voor financieel succes

De omzet is een belangrijke maatstaf die dient als indicator voor de financiële stabiliteit en het algehele succes van een bedrijf. Veel verkopen en een hoge omloopsnelheid dragen daar zeker aan bij. Dit betekent dat er veel producten en/of diensten worden verkocht en dat de voorraad regelmatig moet worden aangevuld.

wat betekenen omzet opbrengsten en inkomsten

Waarom effectief beheer van de kasstroom belangrijk is

Tevens is het van groot belang dat bedrijven hun kasstroom op een effectieve manier beheren. Onregelmatigheden leiden mogelijk tot financiële problemen en dat wil geen enkel bedrijf meemaken. Hou zodoende de omzet regelmatig bij en streef als bedrijf naar winstgevendheid. Hoe mooi is het als je het jaar eindigt met groene cijfers!

Wat zijn opbrengsten?

Opbrengsten zijn een cruciaal onderdeel van de finance afdeling van een bedrijf. Dit zijn de totale inkomsten van een organisatie uit de verkoop van producten en/of diensten. Dit geld komt binnen via een kas of bankrekening. Bedrijven meten hun winst en succes door deze af te wegen tegen de uitgaven die ze moeten doen. Met nauwkeurige cijfers over de inkomsten is een onderneming beter in staat om zakelijke beslissingen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van bepaalde bedrijfsactiviteiten, investeringen en/of het aannemen van meer personeel.

Hoe zorg je als bedrijf voor meer opbrengsten?

Inkomsten zijn te genereren uit verschillende bronnen. Niet alleen de verkoop van producen en/of diensten, maar bijvoorbeeld ook royalty’s en het verhuren van onroerend goed. Stel je voor dat een bedrijf een aantal kantoorpanden verhuurt. In dat geval vinden er elke maand huurbetalingen plaats. Deze extra inkomsten dragen mogelijk bij aan een hogere winstmarge. En daardoor is een bedrijf in staat om meer investeringen te doen en door te groeien.

Een hogere winstmarge stelt hen in staat om terug te investeren in het bedrijf, waardoor groeimogelijkheden ontstaan.

Wat zijn de inkomsten van een bedrijf en waarom zijn ze belangrijk?

Investeerders willen graag een compleet beeld van de inkomsten van een bedrijf. Daardoor is men in staat om de financiële prestaties te beoordelen en het rendement op hun investering te vergelijken met de concurrentie op de markt. Het management van een bedrijf maakt eveneens gebruik van deze cijfers. De inkomsten tonen aan hoe winstgevend een bedrijf binnen een bepaalde periode is geweest. En dit maakt het op zijn beurt gemakkelijker om zakelijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?