Af te dragen BTW: wat betekent het?

Vrijwel elke ondernemer krijgt er mee te maken: de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Het is een vast onderdeel van de administratie van een bedrijf. Het gros van de ruim twee miljoen bedrijven in Nederland dienen btw af te dragen, behalve als ze in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Draag je geen btw af, dan ontvang je een flinke boete van de Belastingdienst. Maar hoe zit het precies met het afdragen van btw? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!

Wat is btw?

De Belasting Toegevoegde Waarde, simpelweg btw (volgens de nieuwe spelling met kleine letters), is de belasting die je moet betalen over jouw omzet. Dit zijn de inkomsten van jouw onderneming binnen een bepaalde periode, zoals een maand, kwartaal of jaar. Door de verkoop van producten en/of diensten heb je inkomsten vergaard. Aan klanten bereken je een bepaald BTW percentage. Vervolgens betaal je dat geld aan de Belastingdienst. De hoogte van de BTW hangt af van de waarde van de producten en/of diensten en het land waarin het wordt verkocht. In Nederland gelden de volgende BTW tarieven

  • Standaard btw tarief (dus zonder vrijstelling): 21 procent
  • Verlaagd btw tarief: 9 procent
  • 0 procent btw: Je betaalt geen BTW, maar je kunt het wel aftrekken als voorbelasting

Wat zijn de voordelen van btw?

Het invoeren van btw brengt diverse voordelen met zich mee. We benoemen ze graag even. Zo is het een efficiënte manier om inkomsten te verwerven. Het moedigt bedrijven aan om nog efficiënter te werk te gaan, zodat ze hun kosten verlagen en concurrerend blijven. Daarnaast kan BTW worden gebruikt om de consumptie van bepaalde goederen en diensten te ontmoedigen die als schadelijk voor de samenleving worden beschouwd, zoals alcohol en tabaksproducten. Zo gaat de tabaksaccijns in Nederland vanaf 1 april 2023 omhoog.

af te dragen btw

Brengt de btw ook nadelen met zich mee?

De btw is voor de Belastingdienst relatief gemakkelijk te beheren en te innen, vooral als bedrijven verplicht zijn regelmatig aangifte te doen van hun verkopen en btw-plicht. Ook dit is een voordeel. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen nadelen aan kleven aan deze vorm van belasting. Zo vinden sommige ondernemers de administratie rondom btw tijdrovend. Ze moeten er echt tijd voor vrijmaken, omdat het vergeten van een aangifte een boete oplevert. Wel doen dus!

Komt de btw ook voor in het buitenland?

De btw is een van de meest voorkomende belastingen ter wereld. Veel landen gebruiken het om inkomsten te genereren. Het standaardtarief van de btw in het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld 20 procent, hoewel er verlaagde tarieven zijn voor sommige artikelen zoals kinderkleding (5 procent), brandstof (5 procent) en openbaar vervoer (0 procent). Er is ook een nultarief voor veel voedingsmiddelen, boeken en kranten.

Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden.

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden, zodat je volledige controle krijgt over jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Stoomcursus boekhouden voor ZZP’ers

  • Praktische boekhouding tips en tools voor starters en zzp’ers

  • Eenvoudig zelf je boekhouding opzetten

  • Stap-voor-stap zelf boekhouden

  • Handige tools en apps

  • Hoe je eenvoudig kunt factureren

  • Hoe je een compleet overzicht heb van je boekhouding

  • Inclusief BTW-aangifte

Stoomcursus boekhouden

Wat betekent intracommunautaire verwerving?

In sommige gevallen kan de btw aan bedrijven worden terugbetaald als ze goederen of diensten naar het buitenland exporteren. Het kan ook zijn dat je in de Europese Unie bepaalde goederen of diensten hebt aangeschaft. Wanneer deze in ons land worden afgeleverd ontvang je meestal een factuur met 0 procent btw. Dit staat bekend als ‘intracommunautaire verwerving’ en betekent dat je de btw in Nederland moet betalen.

Hoe werkt de btw?

Btw is een verbruiksbelasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. De belasting wordt berekend als een percentage van de verkoopprijs en wordt geheven in elk stadium van het productie- en distributieproces. In elk stadium van de keten, van productie tot detailhandel, brengt het btw-geregistreerde bedrijf btw in rekening op zijn leveringen en betaalt het de eventueel verschuldigde btw op zijn aankopen. Het netto-effect is dat alleen de eindconsument de btw betaalt, terwijl de bedrijven de belasting innen en afdragen.

Benieuwd hoe je zelf je boekhouding kunt doen?

Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma heb je 24/7 actueel inzicht in je cijfers. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een boekhouder of accountant. Je kunt eenvoudig je bonnetjes naar de boekhouding sturen met de boekhoud app. Of een factuur maken terwijl je onderweg bent. Bekijk onderstaande boekhoudprogramma’s die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst.

 

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meer uitleg of tips voor je boekhouding?