Kengetallen

Wat zijn ze en wat moet je over kengetallen weten?

Als je jouw omzet naast die van een concurrent legt, kan het lijken alsof jouw concurrent veel beter presteert. Een hogere omzet betekent dat je concurrent het beter doet. Toch? Kengetallen gaan verder dan getallen als omzet en winst. Wie namelijk de kengetallen van twee bedrijven naast elkaar legt kan daar meer inzicht mee krijgen dan de hoogte van de omzet of winst.

Het management van ieder succesvol bedrijf kan dan ook de kengetallen dromen. Vraag je op een vrijdagmiddagborrel wat de huidige Current Ratio is? Dan weet de CFO daar meteen het juiste antwoord op. De solvabiliteit? Hetzelfde verhaal.

Daarom loont het om jezelf te verdiepen in kengetallen zodat jij net als grote bedrijven precies weet wat de gezondheid van jouw bedrijf is. Hierdoor speel je beter in op kansen en kun je tijdig aan de bel trekken als deze getallen de verkeerde kant opgaan.

Daarnaast kun je kengetallen gebruiken om je cijfers met die van andere bedrijven te vergelijken. Dit geeft je weer extra inzicht in hoe jouw bedrijf ten opzichte van andere bedrijven presteert.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste boekhoudprogramma’s om inzicht te krijgen in de kengetallen van je bedrijf:

 • e-boekhouden.nl – Beste prijs/kwaliteit
 • Exact – Beste voor bedrijven met meerdere werknemers
 • Visma – Beste voor ZZP en kleine bedrijven

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Boekhoud app IOS/Android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Koppeling met bankrekening
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Aangifte BTW versuren
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Kortom, kengetallen zijn absoluut onmisbaar om op de hoogte te zijn van de gezondheid van je bedrijf. Ik leg je uit welke getallen ik als boekhouder mijn klanten aanbeveel om regelmatig te controleren.

Welke kengetallen zijn er?

Voordat ik je het nut van kengetallen verder uitleg, vertel ik je graag meer over de verschillende en belangrijkste kengetallen. Dit doe ik door eerst vier hoofdgroepen te maken, welke over het algemeen als volgt worden aangeduid:

 • Liquiditeitskengetallen
 • Solvabiliteitskengetallen
 • Rendabiliteitskengetallen
 • Activiteitskengetallen

Wanneer je deze vier hoofdgroepen kent, kun je per type opzoeken welke kengetallen van toepassing zijn. Heeft een bedrijf dat geïnteresseerd is in de overnamen van jouw bedrijf interesse in de cashflow? Dan zijn liquiditeitskengetallen van toepassing. Of wilt het bedrijf juist weten hoe makkelijk je jouw kortlopende schulden kunt betalen? Oftewel, hoe solvabel je bent? Dan zijn solvabiliteitskengetallen van toepassing.

Ik leg de belangrijkste kengetallen hieronder kort uit.

wat zijn kengetallen

Liquiditeits – kengetallen

In hoeverre is jouw bedrijf in staat om op korte termijn aan direct opeisbare betalingsverplichtingen te voldoen?

Oftewel, in hoeverre kun jij, bijvoorbeeld, jouw huur deze maand betalen met het geld dat nu beschikbaar is? Heb je voldoende geld om de opslagkosten van deze maand te voldoen? En hoe zit dat met de komende maanden?

De kengetallen die onder liquiditeitskengetallen vallen hebben alles te maken met het direct opneembare vermogen versus de lopende betalingsverplichtingen. Hoe beter jouw liquiditeit is, hoe minder bang je voor zogeheten betalingsrisico’s hoeft te zijn. Zeg maar, het risico dat je niet je rekeningen kunt betalen. Hoe meer geld je direct opneembaar op de bank hebt, hoe meer liquide je bent. En dat is goed!

Solvabiliteits – kengetallen

Waar liquiditeitskengetallen zich op de korte termijn richten, doen solvabiliteitskengetallen dat voor de lange termijn. De jaarlijkse belastingen, leningen bij geldverstrekkers of juist een investering waar de rekening pas aan het einde van het jaar van komt. Kun jij je het komende jaar, dus op de lange termijn, aan je betalingsverplichtingen voldoen?

De solvabiliteitskengetallen houden zich hiermee bezig.

Rendabiliteits – kengetallen

Rendabiliteitskengetallen vertellen ons meer over de winstgevendheid van een bedrijf. Hoeveel kapitaal is er nodig geweest om de huidige winst te bereiken? En hoe staat dit in verhouding tot het eigen vermogen? En tot het totale vermogen?

Belangrijke informatie om te gebruiken wanneer je benieuwd bent wat er nodig is om jouw winst verder te laten groeien.

Activiteits – kengetallen

Met activiteitskengetallen verschaf jij jezelf en andere informatie in de activiteiten van jouw bedrijf. Dit is onder andere mogelijk voor productie en administratie. Denk aan het weergeven van de actuele voorraad of de lopende vorderingen.

Dit soort kengetallen zijn ook voor jezelf van waarde doordat je kunt achterhalen of je niet te veel voorraad op aan het bouwen bent of dat je juist je debiteuren te veel betalingsruimte geeft. Dergelijke kengetallen zijn voor een groot aantal activiteiten op te bouwen!

Met Exact online krijg je inzicht met kengetallen

Waarom kengetallen onmisbaar zijn

Ik ken maar weinig eenmanszaken of kleine bedrijven die actief met kengetallen bezig zijn. In maar weinig gevallen zijn ondernemers met kengetallen bekend of werken ze hier actief mee. Zonde, want boekhouder weet ik dat je behoorlijk wat meer inzicht in je bedrijf krijgt wanneer je kengetallen bijhoudt en toepast.

Dit is logischerwijs in het begin voor veel ondernemers een grote stap. Kengetallen vragen namelijk van jou dat je kritisch naar je bedrijf kijkt. Dat je variabelen opspoort als kortlopende schulden en je cashflow. Door deze vervolgens ook nog eens met elkaar te vergelijken, krijg je misschien niet het beeld van je bedrijf dat je altijd al heb gehad.

Het vermogen hebben om dit echter alsnog te doen, helpt je uiteindelijk inzicht in je bedrijf te krijgen op een manier zoals dat met geen ander programma of variabele mogelijk is. Dat terwijl kengetallen eeuwenoud zijn en, weliswaar verfijnd, vandaag de dag door ieder groot bedrijf wordt toegepast. Op dagelijkse basis.

Inzicht in de gezondheid van je bedrijf

Ik ben zelf ook een zzp-er. Ik heb geen werknemers in dienst. Mijn administratie is daarom relatief eenvoudig waarbij de omzet, kosten en winst veruit de belangrijkste getallen zijn. Als ik weet hoeveel winst ik maak, weet ik hoe goed mijn bedrijf bezig is.

Tenminste, op dat moment.

Ik kan bijvoorbeeld met deze getallen geen goed antwoord geven op:

 • Welke schulden kan ik op welke termijn met mijn beschikbare cash betalen?
 • Hoeveel kosten moet ik maken om mijn huidige omzet te halen?
 • Welke kosten moet ik maken om mijn huidige winst te halen?
 • Hoeveel van mijn huidige klanten keren terug?

Iedereen weet maar al te goed dat dit soort vragen alleen beantwoord kunnen worden als je echt in de getallen durft te duiken. Als je eenmaal de kengetallen voor je hebt, kun je ze actief bij laten werken. Zoals ik je verderop vertel, is dit met een boekhoudprogramma erg eenvoudig te verzorgen. Geen rekenwerk, maar wel de belangrijkste kengetallen paraat.

Eerder kansen zien, gevaren voorkomen

Het grootste voordeel zit in de wijze waarop je voortaan naar je bedrijf kunt kijken. Je hebt door constant op de hoogte te zijn van de belangrijkste kengetallen dermate meer inzicht, dat je eerder kansen kunt zien. Daarnaast zie je gevaren van ver ontstaan en dus aankomen.

Stel je voor dat je opeens opvalt dat je rendabiliteitskengetallen zeer positief zijn. Je draait momenteel een winst van € 100.000 terwijl je ‘slechts’ € 30.000 nodig heb gehad om tot deze winst te komen.

Dan is de kans groot dat je met een investering van nog eens € 30.000 op € 200.000 kunt komen. Of al dan niet een deel hiervan. Kortom, al een stuk hoger dan de € 100.000.

Je ziet een kans doordat je jouw rendabiliteitskengetallen bijhoudt en begrijpt. Hierdoor weet je ongeveer welke investering er nodig is. Daarna is het aan jou om deze kans te zien, de investering te doen en ook echt deze winst te realiseren.

Ieder bedrijf heeft daarnaast ook risico’s. Risico’s als belastingen, hoge huurposten of juist loonkosten. Dit soort risico’s zijn gebruikelijk en zullen nooit voorkomen worden. Maar wel de gevaren hiervan. Want als dit soort kostenposten ongecontroleerd blijven, kunnen ze naar eigen wens stijgen.

Door regelmatig naar liquiditeitskengetallen en solvabiliteitskengetallen te kijken, weet je in hoeverre jouw huidige vermogen in staat is om:

 • Korte termijn schulden te betalen
 • Lange termijn schulden te betalen

Van beide soorten kengetallen (en de onderliggende variabelen) is bekend dat ze je antwoord op dit soort vragen kunnen geven. Daarnaast is bekend wat ongeveer voor jouw branche gezonde getallen zijn. Natuurlijk moet je hier zelf nog even onderzoek naar doen, maar je kunt bijvoorbeeld door op de volgende zoektermen te zoeken jouw belangrijkste kengetallen ontdekken:

 • Horeca kengetallen
 • Bouw kengetallen
 • Vastgoed kengetallen
 • Energie kengetallen
 • Marketing kengetallen
 • Vee kengetallen

Door hier op te zoeken, zorg je ervoor dat je vergelijkingsmateriaal paraat hebt. Handig wanneer je wilt kunnen vergelijken wat de gezondheid van jouw kengetallen versus die van de branche is.

Bespaar jezelf tijd en moeite met boekhoudsoftware

De enige manier om dit alles op een slimme en efficiënte manier te doen zonder dat je dagelijks uren met de kengetallen bezig bent, is door boekhoudsoftware in te zetten.

Goede boekhoudsoftware helpt je namelijk om ieder relevant kengetal voor je bij te houden. Je weet hierdoor altijd wat de status van bepaalde kengetallen is en je kunt bijhouden wanneer deze getallen veranderen.

Ik kan je niet genoeg op het hart drukken hoeveel waarde boekhoudprogramma’s je op dit vlak te bieden hebben. Je hebt namelijk geen dure boekhouder nodig om jouw kengetallen up-to-date te houden. Dit doet de boekhoudsoftware voor je.

Een van de beste boekhoudprogramma’s om dit mee te doen, is Exact Online. Wie een uitstekende weergave van kengetallen zoekt, komt altijd bij dit toonaangevende boekhoudprogramma uit.

In mijn Exact Online Review vertel ik je graag meer over het programma en de ervaringen van andere gebruikers.

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

exact home

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Boekhoud app IOS/Android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Koppeling met bankrekening
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Aangifte BTW versuren
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Veelgestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 3 gratis boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een gratis boekhoudprogramma? Hier een overzicht van de top 3 gratis boekhoudprogramma’s in 2024 ✓Onafhankelijke vergelijking

Cashflow management software: welke moet ik kiezen?

Cashflow management software gebruik je om beter inzicht in al je geldstromen te krijgen. Maar welke software is het best? Ik leg het je uit.

Maandafsluiting Checklist Nodig? | Gratis Stappenplan + Instructie

Een schrikbarend klein deel van de ondernemers weet hoe belangrijk een correcte maandafsluiting is. Met de checklist is je boekhouding in 7 stappen actueel

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?