Kengetallen: wat zijn ze en wat moet je over kengetallen weten?

Met kengetallen krijg je inzicht in je bedrijf

Als je jouw omzet naast die van een concurrent legt, kan het lijken alsof jouw concurrent veel beter presteert. Een hogere omzet betekent dat je concurrent het beter doet. Toch? Kengetallen gaan verder dan getallen als omzet en winst. Wie namelijk de kengetallen van twee bedrijven naast elkaar legt kan daar meer inzicht mee krijgen dan de hoogte van de omzet of winst.

Het management van ieder succesvol bedrijf kan dan ook de kengetallen dromen. Vraag je op een vrijdagmiddagborrel wat de huidige Current Ratio is? Dan weet de CFO daar meteen het juiste antwoord op. De solvabiliteit? Hetzelfde verhaal.

Daarom loont het om jezelf te verdiepen in kengetallen zodat jij net als grote bedrijven precies weet wat de gezondheid van jouw bedrijf is. Hierdoor speel je beter in op kansen en kun je tijdig aan de bel trekken als deze getallen de verkeerde kant opgaan.

Daarnaast kun je kengetallen gebruiken om je cijfers met die van andere bedrijven te vergelijken. Dit geeft je weer extra inzicht in hoe jouw bedrijf ten opzichte van andere bedrijven presteert.

Kortom, kengetallen zijn absoluut onmisbaar om op de hoogte te zijn van de gezondheid van je bedrijf. Ik leg je uit welke getallen ik als boekhouder mijn klanten aanbeveel om regelmatig te controleren.

Inhoudsopgave

Welke kengetallen zijn er?

Voordat ik je het nut van kengetallen verder uitleg, vertel ik je graag meer over de verschillende en belangrijkste kengetallen. Dit doe ik door eerst vier hoofdgroepen te maken, welke over het algemeen als volgt worden aangeduid:

 • Liquiditeitskengetallen
 • Solvabiliteitskengetallen
 • Rendabiliteitskengetallen
 • Activiteitskengetallen

Wanneer je deze vier hoofdgroepen kent, kun je per type opzoeken welke kengetallen van toepassing zijn. Heeft een bedrijf dat geïnteresseerd is in de overnamen van jouw bedrijf interesse in de cashflow? Dan zijn liquiditeitskengetallen van toepassing. Of wilt het bedrijf juist weten hoe makkelijk je jouw kortlopende schulden kunt betalen? Oftewel, hoe solvabel je bent? Dan zijn solvabiliteitskengetallen van toepassing.

Ik leg de belangrijkste kengetallen hieronder kort uit.

Liquiditeits – kengetallen

In hoeverre is jouw bedrijf in staat om op korte termijn aan direct opeisbare betalingsverplichtingen te voldoen?

Oftewel, in hoeverre kun jij, bijvoorbeeld, jouw huur deze maand betalen met het geld dat nu beschikbaar is? Heb je voldoende geld om de opslagkosten van deze maand te voldoen? En hoe zit dat met de komende maanden?

De kengetallen die onder liquiditeitskengetallen vallen hebben alles te maken met het direct opneembare vermogen versus de lopende betalingsverplichtingen. Hoe beter jouw liquiditeit is, hoe minder bang je voor zogeheten betalingsrisico’s hoeft te zijn. Zeg maar, het risico dat je niet je rekeningen kunt betalen. Hoe meer geld je direct opneembaar op de bank hebt, hoe meer liquide je bent. En dat is goed!

Solvabiliteits – kengetallen

Waar liquiditeitskengetallen zich op de korte termijn richten, doen solvabiliteitskengetallen dat voor de lange termijn. De jaarlijkse belastingen, leningen bij geldverstrekkers of juist een investering waar de rekening pas aan het einde van het jaar van komt. Kun jij je het komende jaar, dus op de lange termijn, aan je betalingsverplichtingen voldoen?

De solvabiliteitskengetallen houden zich hiermee bezig.

Rendabiliteits – kengetallen

Rendabiliteitskengetallen vertellen ons meer over de winstgevendheid van een bedrijf. Hoeveel kapitaal is er nodig geweest om de huidige winst te bereiken? En hoe staat dit in verhouding tot het eigen vermogen? En tot het totale vermogen?

Belangrijke informatie om te gebruiken wanneer je benieuwd bent wat er nodig is om jouw winst verder te laten groeien.

Activiteits – kengetallen

Met activiteitskengetallen verschaf jij jezelf en andere informatie in de activiteiten van jouw bedrijf. Dit is onder andere mogelijk voor productie en administratie. Denk aan het weergeven van de actuele voorraad of de lopende vorderingen.

Dit soort kengetallen zijn ook voor jezelf van waarde doordat je kunt achterhalen of je niet te veel voorraad op aan het bouwen bent of dat je juist je debiteuren te veel betalingsruimte geeft. Dergelijke kengetallen zijn voor een groot aantal activiteiten op te bouwen!

Met Exact online krijg je inzicht met kengetallen

Waarom kengetallen onmisbaar zijn

Ik ken maar weinig eenmanszaken of kleine bedrijven die actief met kengetallen bezig zijn. In maar weinig gevallen zijn ondernemers met kengetallen bekend of werken ze hier actief mee. Zonde, want boekhouder weet ik dat je behoorlijk wat meer inzicht in je bedrijf krijgt wanneer je kengetallen bijhoudt en toepast.

Dit is logischerwijs in het begin voor veel ondernemers een grote stap. Kengetallen vragen namelijk van jou dat je kritisch naar je bedrijf kijkt. Dat je variabelen opspoort als kortlopende schulden en je cashflow. Door deze vervolgens ook nog eens met elkaar te vergelijken, krijg je misschien niet het beeld van je bedrijf dat je altijd al heb gehad.

Het vermogen hebben om dit echter alsnog te doen, helpt je uiteindelijk inzicht in je bedrijf te krijgen op een manier zoals dat met geen ander programma of variabele mogelijk is. Dat terwijl kengetallen eeuwenoud zijn en, weliswaar verfijnd, vandaag de dag door ieder groot bedrijf wordt toegepast. Op dagelijkse basis.

Inzicht in de gezondheid van je bedrijf

Ik ben zelf ook een zzp-er. Ik heb geen werknemers in dienst. Mijn administratie is daarom relatief eenvoudig waarbij de omzet, kosten en winst veruit de belangrijkste getallen zijn. Als ik weet hoeveel winst ik maak, weet ik hoe goed mijn bedrijf bezig is.

Tenminste, op dat moment.

Ik kan bijvoorbeeld met deze getallen geen goed antwoord geven op:

 • Welke schulden kan ik op welke termijn met mijn beschikbare cash betalen?
 • Hoeveel kosten moet ik maken om mijn huidige omzet te halen?
 • Welke kosten moet ik maken om mijn huidige winst te halen?
 • Hoeveel van mijn huidige klanten keren terug?

Iedereen weet maar al te goed dat dit soort vragen alleen beantwoord kunnen worden als je echt in de getallen durft te duiken. Als je eenmaal de kengetallen voor je hebt, kun je ze actief bij laten werken. Zoals ik je verderop vertel, is dit met een boekhoudprogramma erg eenvoudig te verzorgen. Geen rekenwerk, maar wel de belangrijkste kengetallen paraat.

Eerder kansen zien, gevaren voorkomen

Het grootste voordeel zit in de wijze waarop je voortaan naar je bedrijf kunt kijken. Je hebt door constant op de hoogte te zijn van de belangrijkste kengetallen dermate meer inzicht, dat je eerder kansen kunt zien. Daarnaast zie je gevaren van ver ontstaan en dus aankomen.

Stel je voor dat je opeens opvalt dat je rendabiliteitskengetallen zeer positief zijn. Je draait momenteel een winst van € 100.000 terwijl je ‘slechts’ € 30.000 nodig heb gehad om tot deze winst te komen.

Dan is de kans groot dat je met een investering van nog eens € 30.000 op € 200.000 kunt komen. Of al dan niet een deel hiervan. Kortom, al een stuk hoger dan de € 100.000.

Je ziet een kans doordat je jouw rendabiliteitskengetallen bijhoudt en begrijpt. Hierdoor weet je ongeveer welke investering er nodig is. Daarna is het aan jou om deze kans te zien, de investering te doen en ook echt deze winst te realiseren.

Ieder bedrijf heeft daarnaast ook risico’s. Risico’s als belastingen, hoge huurposten of juist loonkosten. Dit soort risico’s zijn gebruikelijk en zullen nooit voorkomen worden. Maar wel de gevaren hiervan. Want als dit soort kostenposten ongecontroleerd blijven, kunnen ze naar eigen wens stijgen.

Door regelmatig naar liquiditeitskengetallen en solvabiliteitskengetallen te kijken, weet je in hoeverre jouw huidige vermogen in staat is om:

 • Korte termijn schulden te betalen
 • Lange termijn schulden te betalen

Van beide soorten kengetallen (en de onderliggende variabelen) is bekend dat ze je antwoord op dit soort vragen kunnen geven. Daarnaast is bekend wat ongeveer voor jouw branche gezonde getallen zijn. Natuurlijk moet je hier zelf nog even onderzoek naar doen, maar je kunt bijvoorbeeld door op de volgende zoektermen te zoeken jouw belangrijkste kengetallen ontdekken:

 • Horeca kengetallen
 • Bouw kengetallen
 • Vastgoed kengetallen
 • Energie kengetallen
 • Marketing kengetallen
 • Vee kengetallen

Door hier op te zoeken, zorg je ervoor dat je vergelijkingsmateriaal paraat hebt. Handig wanneer je wilt kunnen vergelijken wat de gezondheid van jouw kengetallen versus die van de branche is.

Bespaar jezelf tijd en moeite met boekhoudsoftware

exact home

De enige manier om dit alles op een slimme en efficiënte manier te doen zonder dat je dagelijks uren met de kengetallen bezig bent, is door boekhoudsoftware in te zetten.

Goede boekhoudsoftware helpt je namelijk om ieder relevant kengetal voor je bij te houden. Je weet hierdoor altijd wat de status van bepaalde kengetallen is en je kunt bijhouden wanneer deze getallen veranderen.

Ik kan je niet genoeg op het hart drukken hoeveel waarde boekhoudprogramma’s je op dit vlak te bieden hebben. Je hebt namelijk geen dure boekhouder nodig om jouw kengetallen up-to-date te houden. Dit doet de boekhoudsoftware voor je.

Een van de beste boekhoudprogramma’s om dit mee te doen, is Exact Online. Wie een uitstekende weergave van kengetallen zoekt, komt altijd bij dit toonaangevende boekhoudprogramma uit.

In mijn Exact Online Review vertel ik je graag meer over het programma en de ervaringen van andere gebruikers.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kengetallen toepassen?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten