Kamer van Koophandel: alles wat je over de KvK moet weten

Kamer van Koophandel

Als ondernemer kom je gegarandeerd regelmatig met de Kamer van Koophandel in contact. Vanaf het moment dat je besluit ondernemer te worden tot het aanpassen van je bedrijfsvorm. De Kamer van Koophandel is bijna te zien als de vader die je heeft grootgebracht. Toch zijn er onder ondernemers nog veel vragen over de Kamer van Koophandel. Inschrijven bij de KvK, zoeken in de KvK of het krijgen van een KvK nummer of uittreksel.

Zelfs na het doorzoeken van een KvK register of een van de vele vraagbaken, ben je mogelijk nog steeds niet op het juiste antwoord uitgekomen. Zoeken hoort er als ondernemer bij. Maar het mag best wat makkelijker worden gemaakt als je ergens vragen over hebt. Vooral over een belangrijke instelling als de Kamer van Koophandel.

Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de belangrijkste en meest gestelde vragen over de Kamer van Koophandel. Behalve het handelsregister, KvK nummer en het uittreksel komen tal van andere onderwerpen aan bod.

Wat is de Kamer van Koophandel?

De Kamer van Koophandel is een instelling zonder enig winstoogmerk. Het enige doel van de Kamer van Koophandel is ondernemers te helpen bij de oprichting en instandhouding van het bedrijf. Als belangenbehartiger van ondernemers is de Kamer van Koophandel er om het ondernemen zo makkelijk en leuk mogelijk voor je te maken.

Daar horen verschillende taken bij. Een van de bekendste is de landelijke registratie van ondernemingen. Van een kleine kruidenier tot een landelijke stichting, het is allemaal in het KvK register te vinden.

Je kunt voor een enorme verscheidenheid aan diensten bij de Kamer van Koophandel terecht. Uiteindelijk geldt de regel: als je een vraag over ondernemen hebt, is de kans groot dat je jouw antwoord bij de Kamer van Koophandel kunt vinden. Omdat dit in de praktijk, vooral online, niet altijd het geval is geef ik je op enkele veel gestelde vragen kort antwoord.

Waar kan ik de Kamer van Koophandel vinden?

Op verschillende plekken in het land zijn KvK-vestigingen te vinden. De meeste grote steden hebben een eigen Kamer van Koophandel waar je jouw bedrijf kunt laten registreren of waar je met vragen terechtkunt.

De precieze locaties zijn op de website van de KvK, https://www.kvk.nl, te vinden. Hier vind je ook meer informatie over de actuele openingstijden.

Op dit moment, zijn er Kamer van Koophandel kantoren te vinden in de volgende plaatsen:

Kvk app
  • Alkmaar
  • Almere
  • Amersfoort
  • Amsterdam
  • Apeldoorn
  • Arnhem
  • Breda
  • Den Bosch
  • Den Haag
  • Eindhoven
  • Enschede
  • Groningen
  • Leeuwarden
  • Middelburg
  • Roermond
  • Rotterdam
  • Utrecht (hier vind je ook het hoofdkantoor)
  • Zwolle

Op een deel van deze locaties is ook het zogeheten OnderNemerSplein te vinden.

OnderNemersPlein

Het ondernemersplein, dat op verschillende KvK-locaties te vinden is, is een plek waar je andere ondernemers kunt ontmoeten en bij 11 publieke dienstverleners voor advies terecht kunt. Hier kun je veel zaken direct regelen, netwerken met andere ondernemers en meer te weten komen over de huidige marktsituatie binnen jouw branche.

Daarnaast worden er op het ondernemersplein regelmatig evenementen georganiseerd. Drie voorbeelden hiervan zijn;

  • Durf te vragen: ondernemers dagen elkaar uit
  • Slim aan de slag: doen, leren, ontmoeten en ontdekken
  • Toekomstverkenning: dialoog over een complex vraagstuk

Per locatie, is het ook mogelijk om tijdens een spreekuur met een expert in gesprek te gaan. Een ideaal moment om je vragen te stellen!

ondernemersplein Rotterdam

Hoe kom ik met de Kamer van Koophandel in contact?

Er zijn verschillende manieren om met de Kamer van Koophandel in contact te komen. Voordat je dit doet, vraagt de KvK altijd eerst of je de service-pagina bezocht hebt. Hier vind je namelijk antwoorden op de meest gestelde vragen.

Mocht je daar niet uitkomen, kun je telefonisch met de KvK contact opnemen. Er zijn momenteel vier telefoonnummers actief die je hiervoor kunt gebruiken. Ieder telefoonnummer is met een andere afdeling verbonden.

Algemene vragen – 088 585 15 85

Advies over ondernemen – 088 585 2 222

Vragen over financiering – 0800 10 14

Bedrijfsgegevens opvragen – 0900 123 45 67

Liever via social media met de Kamer van Koophandel in contact komen? Dan kun je een Tweet sturen naar @kvk_nl.

Hoe kan ik mijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijven?

Als jij je bedrijf bij de Kamer van Koophandel wilt inschrijven, kun je dit eenvoudig doen door via de website van de KvK een afspraak te maken. Vanaf het moment dat je als ondernemer bij de Kamer van Koophandel ingeschreven bent, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. Dit heeft invloed op jouw belastingen. Het is daarom verstandig na te gaan wat voor impact dit op jouw belastingen heeft.

formulier inschrijven kvK

Hoe krijg ik een KvK nummer?

Vanaf het moment dat je jouw bedrijf in de Kamer van Koophandel ingeschreven hebt, krijgt jouw bedrijf een KvK-nummer. Je KvK nummer is uniek en is in veel gevallen verplicht om met andere ondernemers zaken te doen.

Wat kost het om bij de Kamer van Koophandel in te schrijven?

Het is tegenwoordig gratis om je bedrijf bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Ook je inschrijving als ondernemer bij de Belastingdienst is kosteloos.

Welke verplichtingen komen bij het inschrijven bij KvK kijken?

Als je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijft, betekent dit dat er bepaalde verplichtingen ontstaan. Allereerst ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Daarnaast moet je inkomstenbelasting vanuit de ondernemersaangifte doen. Je doet niet meer als particulier, maar als bedrijf je aangifte.

Hoe zorg ik ervoor dat ik geen telefoontjes via de KvK ontvang?

Je hebt zonder twijfel al wel eens gehoord dat als je eenmaal ondernemer bent, je beladen wordt met telefoontjes van telemarketeers. Dit komt doordat je in het KvK-register opgenomen wordt met je telefoonnummer en e-mailadres. Hierdoor kunnen andere ondernemers je bereiken om bijvoorbeeld een energiecontract of telefoonabonnement aan te bevelen. Waarschijnlijk heb je beide helemaal niet nodig. Het kan dan ook als zeer irritant worden ervaren dat je meteen na je inschrijving met telefoontjes bestookt wordt. Tegenwoordig kun je dit gelukkig eenvoudig voorkomen door bij je KvK inschrijving aan te geven dat je niet van dergelijke telefoontjes gediend bent.

KvK uittreksel

Dagelijks wordt het Kamer van Koophandel duizenden keren geraadpleegd voor bedrijfsinformatie. Het KvK register geeft in principe alleen beknopt bedrijfsinformatie weer. Mocht je meer informatie willen inzien over een bepaald bedrijf uit het KvK register, dan is dat alleen mogelijk door een uittreksel te kopen.

Uit het handelsregister, kun je een uittreksel opvragen met de volgende informatie:

  • Bewijs van inschrijving
  • NAW-gegevens van het ingeschreven bedrijf, datum van oprichting, functionarissen en rechtsvorm
  • Gelieerde ondernemen (denk aan dochter- en moedermaatschappijen)
  • Beknopte weergave gedeponeerde jaarrekeningen

Over het algemeen kun je dus best wat informatie halen uit een jaarrekening. Zo worden uittreksel vaak gebruikt om;

  • Te ontdekken wat de financiële kracht van een partner is
  • Aan te tonen dat jouw bedrijf ingeschreven is
  • De tekenbevoegdheid van een partner te controleren
  • De legitimiteit van een bedrijf te controleren
Uittreksel Kamer van Koophandel

Waar kan ik bij Kamer van Koophandel allemaal naar zoeken?

Op de website van de Kamer van Koophandel kun je naar verschillende onderdelen zoeken. Allereerst kun je in het handelsregister zoeken waar je, de eerder besproken, bedrijfsinformatie kunt opvragen. Dit is alleen mogelijk voor in Nederland bij de Kamer van Koophandel geregistreerde bedrijven.

Waar kan ik mijn eigen KvK-nummer vinden?

Mocht je jouw eigen KvK-nummer even niet kunnen vinden, is het altijd mogelijk het handelsregister hiervoor te raadplegen. Je kunt in het handelsregister op de website van KvK eenvoudig naar jouw bedrijfsnaam zoeken. Vervolgens zie je vanzelf je KvK-nummer staan!

Hoe kan je bij KvK het adres van je bedrijf veranderen?

Wil je het adres van je bedrijf waaronder je bij de Kamer van Koophandel geregistreerd gaat wijzigen? Dan is dit gelukkig net zo eenvoudig te regelen als andere zaken. Als het goed is heb je bij het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel inloggegevens ontvangen. Deze inloggegevens kun je gebruiken om op kvk.nl/inloggen in te loggen.

Vervolgens kun je in je account het bedrijf selecteren waarvan je de adresgegevens wilt veranderen. Dit kan kosteloos gedaan worden.

Het is ook mogelijk om zonder account te adresgegevens te veranderen. Je dient dan een verzoek in te dienen. Vervolgens ontvang je binnen enkele werkdagen een brief, op het oude en nieuwe adres, met een verificatiecode. Deze codes voer je in op de website van KvK en je adres is met succes gewijzigd!

Hoe kan je van rechtsvorm veranderen?

Wil je bij de KvK jouw rechtsvorm veranderen? Dan komt daar meer bij kijken dan je misschien denkt. Ik adviseer je hiervoor KvK rechtstreeks te raadplegen. De regelgeving omtrent het veranderen van de rechtsvorm wordt regelmatig aangepast en je dient onder andere bij een notaris langs te gaan. Dit is niet eenvoudig via de website van KvK mogelijk.

Hoe kan ik mijn SBI code vinden of wijzigen?

Ieder bedrijf wordt bij de inschrijving in het KvK handelsregister in een specifieke sector geplaatst. Aan deze sector is een sectorspecifieke code verbonden, ook wel een SBI-code genoemd. Veel ondernemers weten bij het moment van inschrijving nog niet precies in welke sector hun bedrijf het best past. Bijvoorbeeld omdat in het eerste jaar de precieze werkzaamheden nog kunnen veranderen. Als je in de loop van je ondernemerschap je SBI-code bij de Kamer van Koophandel wilt veranderen, is dit online in je KvK-account mogelijk.

Wil je alleen weten wat momenteel jouw SBI-code is? Via het handelsregister kun je jouw SBI-code eenvoudig raadplegen. Hier hoef je niet voor in te loggen.

Wat is de KvK naam check?

Het is niet mogelijk om onder iedere naam bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Bij de KvK is een lijst bekend van namen die op voorhand niet toegestaan zijn. Voorbeelden hiervan zijn aanstootgevende namen en namen die lijken op overheidsinstanties. Ook mag je geen handelsnaam kiezen die al door een ander bedrijf gebruikt wordt. Zo is het niet toegestaan om je bedrijf ook Nike te noemen.

Via de website van de KvK kun je een KvK naam check uitvoeren waarmee je controleert of de bedrijfsnaam die je voor ogen hebt, gebruikt mag worden.

Wat is de Kamer van Koophandel startersdag?

De KvK startersdag is het uitgelezen moment om als aspirant ondernemer meer over ondernemerschap te weten te komen. Als jij je bijvoorbeeld afvraagt wat je als ondernemer kunt verwachten of waar je op moet letten, kun je op de KvK startersdag antwoorden op al je vragen vinden.

Ook is de startersdag ideaal om gevoel bij het ondernemerschap te krijgen. Hoe kijken anderen tegen jouw bedrijfsplan aan? Hoe zien zij wat je precies van plan bent?

kvk startersdag

Hoe kan ik mijn bedrijf bij de KvK uitschrijven?

Wil jij je bedrijf, om wat voor reden dan ook, bij de KvK uitschrijven? Dan kun je ook dit via de website van de Kamer van Koophandel doen. Via je KvK account is dit per bedrijf te regelen. Liever telefonisch of in persoon je bedrijf bij de KvK uitschrijven? Dan is ook dat natuurlijk bij de Kamer van Koophandel mogelijk.

Kan ik ook gratis KvK gegevens inzien?

Het is momenteel niet mogelijk om gratis KvK gegevens in te zien. De Kamer van Koophandel kan zichzelf deels in haar onkosten voorzien door geld te vragen voor het inzien van bedrijfsgegevens. Het voordeel is dan weer wel, dat je tegenwoordig gratis je bedrijf bij de Kamer van Koophandel kunt inschrijven.

Kan ik mijn bedrijfsnaam bij de KvK wijzigen?

Wil je de naam van jouw bedrijf bij de KvK wijzigen? Dan is dit eenvoudig mogelijk op dezelfde manier als waarop jij je adres wijzigt. Ook kun je via je KvK account je bedrijfsnaam wijzigen.

Kan ik onder mijn eenmanszaak meerdere bedrijfsnamen laten vallen?

Dat kan, mits je iedere bedrijfsnaam als handelsnaam onder je bedrijf laat vallen. Ook dit kun je eenvoudig via je KvK account regelen.

Gerelateerde artikelen

Jaarrekening Deponeren bij de KvK? Uitleg voor je Boekhouding

Het deponeren van de jaarrekening dient jaarlijks te gebeuren. Ontdek waar en wanneer je de jaarrekening bij de KvK moet deponeren.

Factuur Sturen: NL, Particulier, KvK en Termijnen

Wie in Nederland een factuur wil sturen, moet van diverse zaken op de hoogte zijn. Van de wettelijke termijn tot de eisen van jou als particulier.

Winst- en Verliesrekening Digitaal Opmaken? Bekijk de Opties!

Als ondernemer ben je verplicht om jaarlijks een winst- en verliesrekening op te maken. Maar waar moet deze eigenlijk aan voldoen?

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De jaarrekening deponeren met boekhoudsoftware?