Jortt vs. Moneybird

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Zowel Jortt als Moneybird zijn boekhoudprogramma’s die erg populair zijn bij ZZP’ers, met ieder eigen voor- en nadelen. In dit artikel laten we jou precies zien wat de verschillen zijn tussen beide, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw onderneming. Hoewel de boekhoudprogramma’s op veel vlakken overeen komen, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Hierdoor past het ene boekhoudprogramma wellicht net iets beter bij jouw onderneming dan de andere. Lees snel verder om erachter te komen of Jortt of Moneybird het beste bij jou past.

Jortt vs moneybird

 • Onbeperkt facturen en offertes
 • Inclusief boekhoud app
 • Bankkoppeling

Gratis

Klik hier voor meer informatie

jorrt of moneybird

 • Eén gebruiker
 • Onbeperkt verkoopfacturen
 • Onbeperkt inkoopfacturen

Vanaf € 12 per maand

Klik hier voor meer informatie

Inhoudsopgave

Kosten van de boekhoudpakketten Jortt en Moneybird

Hoewel de kosten niet het belangrijkste onderdeel zijn van een online boekhoudpakket, is het fijn om deze op voorhand te kennen. Zo weet je precies waar je aan toe bent, als je start met het gebruiken van het online boekhoudprogramma. Beide boekhoudprogramma’s bieden meerdere pakketten aan en tevens een gratis proefperiode. Bij Jortt kun je het programma de eerste 30 dagen gratis uitproberen en bij Moneybird zijn dit 60 dagen.

De pakketten en prijzen zijn als volgt:

JorttMoneybird
Gratis pakketPakket 1 €12,-
Compleet pakket €17,50Pakket 2 €21,-
Plus pakket €29,50Pakket 3 €30,-


Het grote verschil is dat Jortt een gratis pakket aanbiedt. Moneybird biedt ook wel een gratis pakket aan, maar hiermee kun je maximaal 3 verkoopfacturen en 3 inkomende documenten verwerken. Wat voor vrijwel alle ondernemers te weinig is. Moneybird biedt daarentegen wel een erg betaalbaar pakket aan, van slechts €12,- per maand. Belangrijk is om te kijken naar de functies die worden aangeboden bij deze abonnementen, zodat het boekhoudpakket jou de meeste taken uit handen neemt en het beste bij jouw onderneming past.

Jortt boekhoudpakketten en kosten

Jortt biedt 3 soorten pakketten aan, waarvan het eerste pakket gratis is. De pakketten en bijbehorende functies zijn als volgt:

Jortt Gratis pakket
Dit pakket is met name interessant als je op zoek bent naar een factuurprogramma. Je ontvangt onder meer:

 • een onbeperkt aantal facturen en offertes, opgemaakt in jouw eigen huisstijl
 • de mogelijkheid om een betaalknop toe te voegen aan jouw factuur, d.m.v. iDEAL
 • het maken van pakbonnen en UBL-facturen

Jortt Compleet pakket van €17,50 per maand:
Dit pakket biedt jou een compleet online boekhoudprogramma. Uiteraard ontvang je met dit pakket ook alle functies van het gratis pakket, inclusief:

jortt boekhoudprogramma
 • een boekhoud bot, welke jouw boekhouding voor 80% automatiseert
 • een scan app voor zowel Android als iOS
 • een bankkoppeling voor alle Nederlandse bankrekeningen en voor het koppelen van een onbeperkt aantal zakelijke rekeningen
 • uitgebreide rapportages, zoals: winst- en verlies, balans, ICP inkomstenbelasting en KVK jaarrekening
 • het elektronisch doen van jouw BTW aangifte, inclusief een uitgebreide controle
 • het instellen van periodieke facturen


Jortt Plus pakket van €29,50 per maand:
Dit is het meest uitgebreide pakket dat Jortt aanbiedt, inclusief alle functies van de eerder genoemde pakketten. De extra mogelijkheden van dit pakket zijn:

 • het automatiseren van 99% van jouw boekhouding
 • de scan & herken optie, voor het inboeken van bonnen en facturen
 • automatisch incasseren met behulp van SEPA, met een totaal van 3 pogingen
 • geavanceerde rapportages, zoals: cashflow, periodieke omzet en audit trail
 • Jortt opstartservice

Moneybird boekhoudpakketten en kosten

Moneybird biedt 3 soorten pakketten aan, plus een erg klein gratis pakket van maximaal 3 facturen. De omschrijvingen van de pakketten op de website van Moneybird zijn minimalistischer, maar er zijn net als bij Jortt tal van functies waarvan je als ondernemer profiteert. Bij Moneybird zit het verschil tussen de pakketten met name in het aantal banktransacties.  

Moneybird pakket 1 van €12,- per maand:
Met dit pakket van Moneybird kun je onder meer:

 • 20 banktransacties per maand verwerken
 • onbeperkt facturen en offertes versturen
 • Documenten verwerken
 • onbeperkt uren verwerken


Moneybird pakket 2 van €21,- per maand:
Dit boekhoudpakket biedt tevens dezelfde functies als die van pakket 1, maar met een groot verschil, namelijk:

 • het verwerken van 50 banktransacties per maand


Moneybird pakket 3 van €30,- per maand:
Ook dit pakket biedt alle bovenstaande functies, maar het verwerken van banktransacties is onbeperkt. Evenals uiteraard de overige functies van dit online boekhoudpakket.

Functies waar je onder andere bij Moneybird van profiteert:

 • facturen verzenden via e-mail, post of Peppol
 • het toevoegen van bonnetjes en documenten per e-mail of via de app
 • gratis scan & herken functie, inclusief slimme suggesties
 • het automatisch inboeken van UBL facturen
 • een bankkoppeling voor je zakelijke rekening bij Rabobank, ING, KNAB en BUNQ
 • inzicht in hoe jouw bedrijf er financieel voor staat
 • elektronische BTW aangifte
 • urenregistratie, inclusief aparte toegang voor medewerkers

Verschillen tussen Jortt en Moneybird

Nu we de prijzen en mogelijkheden van beide aanbieders hebben bekeken, wordt het duidelijk wat de verschillen tussen deze twee boekhoudpakketten zijn. Zoals we zien is het gratis pakket van Jortt ideaal als je op zoek bent naar een factuurprogramma. Ben je op zoek naar een compleet online boekhoudprogramma, dan kom je terecht bij de betaalde pakketten van zowel Jortt als Moneybird.

Het verschilt per onderneming met welk boekhoudpakket je beter af bent en bij beide online boekhoudpakketten heb je de mogelijkheid om van pakket te veranderen. Deze groeien als het ware met jouw bedrijf mee. Het grote verschil is, dat bij Jortt het aantal mogelijkheden toeneemt en bij Moneybird het aantal banktransacties. Indien jouw onderneming een beperkt aantal banktransacties heeft per maand, dan ben je goedkoper uit met het kleinste pakket van Moneybird. Heeft jouw administratie voldoende aan de door Jortt aangeboden mogelijkheden, dan ben je het beste af met het kleinste, betaalde abonnement van Jortt.

De prijzen van de grootste pakketten van Jortt en Moneybird schelen niet veel. Beide pakketten zijn zeer uitgebreid en bieden tal van mogelijkheden voor het bijhouden en inzicht houden in jouw administratie. Hou er wel rekening mee dat je bij Moneybird enkel zakelijke bankrekeningen van bepaalde banken kunt koppelen aan jouw online boekhouding, terwijl je bij Jortt iedere zakelijke Nederlandse bankrekening kunt koppelen. Daarentegen biedt Moneybird een interne mogelijkheid voor het registreren van uren, terwijl je hiervoor bij Jortt een externe, betaalde, app moet koppelen.

Gebruiksgemak online boekhoudprogramma’s Moneybird en Jortt

Buiten de mogelijkheden en de prijs, is het gebruiksgemak ontzettend belangrijk. Indien een programma vlekkeloos werkt en jou veel tijd uit handen neemt, is het over het algemeen niet erg om hier wat meer voor te betalen. Niets is zo frustrerend als een boekhoudprogramma waarin je niet lekker werkt, waardoor je alsnog inefficient jouw administratie aan het doen bent.

Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, welk programma jij het fijnste vindt. Beide programma’s hebben boekhoudsoftware ontwikkeld met de gebruiker in het achterhoofd en dit is terug te zien in de uitwerking. Je hoeft sowieso bij beide programma’s niet bang te zijn voor een slechte gebruikerservaring.

Gebruiksgemak Moneybird

Net zoals bij vrijwel alle online boekhoudprogramma’s, log je in op jouw account met je email en wachtwoord. Na het inloggen kom je op jouw persoonlijke dashboard terecht, waarin je een keuze kunt maken uit de diverse opties.

Op dit dashboard bevindt zich een hoofdmenu met een aantal verschillende mogelijkheden. Je vindt hier alles wat te maken heeft met jouw gebruikersaccount, denk aan het inzien en wijzigen van je persoonlijke gegevens, het instellen van meldingen, jouw persoonlijke code om Moneybird te koppelen met API’s en meer. Tevens vind je hier alle dingen die nieuw zijn binnen Moneybird, zoals handige nieuwe opties.

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt, dien je een nieuwe of een bestaande administratie toe te voegen. Dit is ontzettend makkelijk en hierna beland je in jouw online boekhouding. De interface is erg overzichtelijk, met een menu om te kiezen uit de verschillende mogelijkheden. Overal staat een korte en duidelijke uitleg bij, zodat je geen kostbare tijd verliest, of het nu gaat om het opmaken van een nieuwe factuur of het inzien van jouw debiteurenoverzicht.

Moneybird blinkt daadwerkelijk uit in het overzichtelijk houden van alle opties en mogelijkheden, waardoor zelfs nieuwe gebruikers direct met dit boekhoudprogramma aan de slag kunnen. Voor vragen kun je altijd terecht bij de klantenservice, die jou zelfs kunnen helpen bij het vinden van een financiële adviseur die ervaring heeft met dit online programma.

Gebruiksgemak Jortt

Ook bij Jortt start je door het online aanmaken van een account en in te loggen. Dit is erg makkelijk en bij het aanmelden worden er direct een aantal vragen gesteld over jouw onderneming. Je hoeft deze overigens niet meteen te beantwoorden en je kunt deze overslaan en op een later moment invullen.

Na een verwelkoming van confetti, kom je in het dashboard van Jortt terecht. Hier kun je, indien gewenst, een video tutorial bekijken over dit online boekhoudprogramma. Bij Jortt start je direct met het verwerken van gegevens en het hoofdmenu bestaat uit makkelijke termen.

Jortt maakt gebruik van verschillende menu’s om door het programma te navigeren. Het hoofdmenu neemt jou mee door alle mogelijkheden van het online boekhoudprogramma en is gericht op de praktische elementen binnen jouw administratie. Bij iedere mogelijkheid vind je een korte instructie en afbeelding. Denk hierbij aan het toevoegen van facturen, het invullen van jouw BTW aangifte en het inzien van jouw documenten inbox.

De overige menu’s zijn voor het beheren van jouw instellingen, een help optie en voor het wisselen van administratie. Jortt is ontzettend uitgebreid en beschikt over ontzettend veel opties. Hierbij kun je denken aan het koppelen van je bankrekening, het aanpassen van jouw factuur, maar ook het wijzigen van jouw wachtwoord.

Jortt facturen

Jortt vs. Moneybird: Welk boekhoudprogramma is gebruiksvriendelijker?

Het is eigenlijk onmogelijk om een keuze te maken tussen de gebruiksvriendelijkheid van deze twee programma’s. Moneybird is erg overzichtelijk en komt minimalistisch over. Sommige menu items blijven zichtbaar, zoals de basis opties uit het hoofdmenu, maar de meeste menu opties verdwijnen door middel van een drop down. Indien je houdt van een minimalistische interface, waarbij je je echt kunt concentreren op de huidige taak, is Moneybird voor jou de beste keuze.

Jortt is minder minimalistisch en er zijn meerdere menu’s zichtbaar tijdens het doen van de administratie. Het voordeel hiervan is dat je altijd ziet welke mogelijkheden er zijn en je nooit lang hoeft te zoeken naar een bepaalde optie. Jortt maakt veel gebruik van pictogrammen en illustraties. Indien jij visueel bent ingesteld, zal boekhoudprogramma Jortt jou zeker aanspreken.

Voor- en nadelen

Nu we het een en ander te weten zijn gekomen over beide boekhoudprogramma’s, kunnen we de belangrijkste voor- en nadelen van beide opsommen.

Voor- en nadelen Jortt


Voordelen JorttNadelen Jortt
Onbeperkt aantal transacties bij beide betaalde pakkettenHet gratis pakket is geen compleet online boekhoudprogramma
Een gratis pakket voor het opstellen van facturenUren registreren via een externe (betaalde) app
Bankkoppeling voor alle Nederlandse banken 
Hoe groter het pakket; hoe meer opties 

Voor- en nadelen Moneybird

Voordelen MoneybirdNadelen Moneybird
Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratieEnkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties
Minimalistische en overzichtelijke interfaceBeperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken
Handige help functies en snelle klantenservice 
Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties 

Inzicht in je bedrijf


Een online boekhouding zorgt ervoor dat je als ZZP’er altijd inzicht hebt in jouw bedrijf, wanneer jij maar wil. Zowel Moneybird als Jortt vervullen deze taak en geven jouw inzicht in jouw onderneming, via rapportages en overzichten.

Bij Moneybird heb je de keuze uit diverse rapporten, zoals jouw resultatenrekening, kasstroomoverzicht, debiteuren en crediteuren overzicht, omzet per traject of contract en ga zo maar door. Al deze rapporten zijn eenvoudig in te zien en indien gewenst te downloaden als Excel of PDF bestand.

Bij Jortt heb je tevens de keuze uit verschillende rapporten, zoals jouw jaarrekening, ICP opgaaf, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en overlopende posten. Tevens is het mogelijk om deze af te drukken of via het afdrukvenster op te slaan als PDF bestand.

Als we de twee programma’s met elkaar vergelijken, is Moneybird overzichtelijker en gebruiksvriendelijker als het gaat om het verkrijgen van inzicht in je bedrijf, maar Jortt biedt iets meer mogelijkheden tot het bekijken van rapportages.

Bonnen scannen


Scan & Herken is een handige optie, waarbij je op een eenvoudige manier losse bonnen en andere documenten in een handomdraai toevoegt aan jouw online boekhouding.

Bij Jortt verzamel je jouw losse bonnen op een van de drie manieren, door deze naar jouw inbox te mailen, door deze te uploaden vanaf jouw computer of door je dropbox te koppelen. Deze documenten worden verwerkt door de Scan & Herken optie, die zowel PDF bestanden als afbeeldingen kan uitlezen. De Scan & Herken optie maakt deel uit van het meest uitgebreide pakket van Jortt.

Bij Moneybird werkt het op ongeveer dezelfde wijze als bij Jortt. Moneybird maakt bij het herkennen van de teksten gebruik van OCR en een aantal slimme algoritmes om teksten te herkennen. Moneybird maakt tevens onderscheid tussen zekere en onzekere data, omdat 100% herkenning met de huidige technieken nog niet mogelijk is.

Urenregistratie


Het bijhouden van uren kan een tijdrovende aangelegenheid zijn en het is handig als jouw boekhoudprogramma dit automatiseert. Bij Jortt en Moneybird doe je dit op een andere manier.

Bij Jortt dien je voor het registreren van jouw uren, een van de verschillende externe apps te koppelen. Een mogelijkheid hiervoor is Keeping. Deze urenregistratie app kun je koppelen met het Plus abonnement van Jortt. Hou er rekening mee dat deze app extra kosten met zich meebrengt, voor Keeping is dat €6,75 of €20,- per maand. Andere apps die je kunt koppelen aan Jortt voor het registreren van je uren zijn: eHour van €3,- per maand en Timi van €7,- per maand.

Bij Moneybird registreer je jouw uren binnen het online boekhoudprogramma zelf en dit brengt geen extra kosten met zich mee. Het is tevens mogelijk om iedere werknemer toegang te geven tot het systeem en facturen te genereren op basis van de geregistreerde uren.

Bankkoppelingen


Het koppelen van jouw zakelijke bankrekening neemt je een hoop werk uit handen. Door jouw bank te koppelen met jouw online boekhouding, worden transacties automatisch verwerkt, facturen worden gekoppeld aan betalingen en je hebt altijd een up to date inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming.

Zowel Jortt als Moneybird maken het mogelijk jouw boekhouding op een eenvoudige manier te koppelen. Hou er wel rekening mee dat het bij Moneybird enkel mogelijk is rekeningen van Rabobank, ING, KNAB en BUNQ te koppelen. Bij Jortt geven ze daarentegen aan, dat het mogelijk is om iedere zakelijke Nederlandse bankrekening te koppelen.

Conclusie Jortt vs. Moneybird


Beide boekhoudprogramma’s zijn zeer geschikt voor de zelfstandige ondernemer en ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Moneybird is over het algemeen overzichtelijker en gebruiksvriendelijker en maakt het mogelijk om gratis uren te registreren binnen de software zelf. Jortt biedt daarentegen meer mogelijkheden om inzicht te verkrijgen in je onderneming en maakt het mogelijk om alle zakelijke Nederlandse bankrekeningen te koppelen.

Qua prijs verschillen de twee niet veel, want het gratis pakket van Jortt is geen volledig boekhoudpakket. Jortt biedt meer functies aan bij afname van het duurdere abonnement. Moneybird biedt alle functies aan bij de afname van ieder pakket, maar hierbij een X-aantal banktransacties zijn inbegrepen.

Het komt dus neer op jouw wensen en eisen voor een boekhoudpakket, om de keuze te maken welk online boekhoudpakket het beste bij jouw onderneming past.

Jortt vs moneybird

 • Onbeperkt facturen en offertes
 • Inclusief boekhoud app
 • Bankkoppeling

Gratis

Klik hier voor meer informatie

jorrt of moneybird

 • Eén gebruiker
 • Onbeperkt verkoopfacturen
 • Onbeperkt inkoopfacturen

Vanaf € 12 per maand

Klik hier voor meer informatie

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen – FAQ’s

Is Jortt beter dan Moneybird?

Het ligt eraan waar je naar op zoek bent. Voor sommige bedrijven is Jortt beter en voor andere bedrijven Moneybird. In dit artikel geven we precies de onderlinge verschillen tussen deze twee online boekhoudprogramma’s aan.

Klik hier voor meer informatie

Wat is het verschil tussen Moneybird en Jortt?

Moneybird en Jortt zijn beide online boekhoudprogramma’s en bieden veel dezelfde functies aan, denk aan het maken van facturen, het koppelen van je zakelijke bankrekening en het scannen & herkennen van bonnetjes. De verschillen zitten in kleine details. Zo betaal je bij Jortt extra voor een urenregistratie app en is het niet mogelijk om alle bankrekeningen aan Moneybird te koppelen.

Klik hier voor meer informatie

Is het online boekhoudprogramma Jortt gratis?

Ja, maar dit is enkel het pakket voor het aanmaken van facturen en dergelijke. Het uitgebreidere pakket om jouw volledige boekhouding online te doen is niet gratis. Jortt biedt wel een gratis proefperiode aan van 30 dagen, waarmee je alles wat dit boekhoudprogramma te bieden heeft gratis uittest.

Klik hier voor meer informatie

Kan ik het online boekhoudprogramma Moneybird gratis uitproberen?

Ja, je kunt Moneybird 60 dagen gratis uitproberen. Tijdens deze proefperiode maak je gebruik van alle functies die dit online boekhoudprogramma te bieden heeft.

Klik hier voor meer informatie

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?