Fugro, marktleider in GEO data

De gevolgen van het gebruik van oude systemen zijn duidelijk in onze samenleving te zien. De manier waarop bedrijven de afgelopen jaren geopereerd hebben zijn niet duurzaam gebleken. Om in de toekomst verbetering te brengen zullen er nieuwe systemen gebouwd moeten worden. Hiervoor zijn betrouwbare informatie en inzichten nodig. Fugro voorziet hierin op basis van GEO data. Fugro voorziet in GEO data, GEO informatie en GEO consultancy. GEO data, informatie over de aarde en de daarop gebouwde structuren.

Fugro is voornamelijk actief in de olie- en gasindustrie, de energietransitie, de bouw en infrastructuursector net als de scheepvaart. Belangrijke concurrenten van Fugro zijn onder andere het Frans Amerikaanse TechnipFMC, het Noorse PGS en het Franse CGG.

Logo Fugro
© Fugro

Enkele statistieken over Fugro:

  • Er zijn meer dan 350 research and development engineers werkzaam
  • Fugro opereert in 59 landen
  • Wereldwijd werken 9000 medewerkers voor Fugro
  • Fugro bestaat 60 jaar in 2022

In dit artikel nemen we je mee in twee belangrijke maatschappelijke invloeden en hoe Fugro er financieel voor staat.

De effecten van de Coronacrisis en de oorlog in Oekraïne op Fugro

Ook bij Fugro heeft de Coronacrisis z’n uitwerking gehad. Mede door de gecrashte olieprijzen in 2020 werd de eerder gestelde financiële prognose onzeker. Ook de reisbeperkingen gooide roet in het eten bij lopende projecten. Met name in Afrika en Europa leverde dit problemen op. Om op deze ontwikkelingen in te spelen stelde Fugro destijds een vacaturestop in en worden de lonen niet verhoogd.

Inmiddels zijn de reisbeperkingen en andere gevolgen van de Coronacrisis steeds verder naar de achtergrond aan het verdwijnen en zijn er ander invloeden belangrijk geworden. De Russische oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat veel landen bewust zijn geworden van hun afhankelijkheid van Rusland. Om die afhankelijkheid te verkleinen wordt Fugro ingeschakeld voor gas- en oliewinningsprojecten. Er ontstaat een toename in investeringen in fossiele brandstoffen. Het aandeel projecten van Fugro in de olie- en gasindustrie werd de afgelopen jaren steeds kleiner, passend bij hun strategie. Deze ontwikkeling zou er voor kunnen zorgen dat er een kantelpunt ontstaat.

Een voorzichtige verschuiving van de olie- en gasindustrie naar renewables

Het grootste omzetaandeel komt nog steeds van de omzet in de olie en gasindustrie. De afgelopen vijf jaar is dat aandeel wel geslonken. Waar de omzet uit de olie- en gasindustrie in 2017 nog 57% bedroeg, is dat in 2021 39%. Maar waar komt dan een steeds groter wordend aandeel van de omzet vandaan? Die groei zit voornamelijk in de renewables sector. In 2017 was de omzet uit renewables nog maar 7%, waar dit in 2021 24% bedraagt. Meer dan het driedubbele in slechts vijf jaar tijd. Geografisch gezien komt de meeste omzet, namelijk 45%, vanuit Europa en Afrika, gevolgd door 24% uit Amerika, 21% uit Aziatisch-Pacifisch gebied en 10% uit het Midden-Oosten en India.

Deze verschuiving past bij de ‘Path to Profitable Growth’ strategie die Fugro lanceerde in november 2018. Hierin zijn drie doelstellingen bepaald, namelijk: het benutten van de groeiende energie- en infrastructuurmarkt, het differentiëren op basis van geïntegreerde digitale oplossingen en het inzetten van kernactiviteiten in nieuwe groeimarkten. Juist de renewables sector is een groeimarkt die benut is.

Het aandeel Fugro is bewegelijk, mede door de sectoren waarin Fugro actief is, namelijk o.a. de olie- en gassector

Sinds de beursgang in 1992 in Amsterdam heeft het aandeel Fugro pieken en dalen gekend. Toch heeft het aandeel lange tijd gestaagde groei laten zien. Dat komt door de overname van bedrijven en het aangaan van partnerschappen wereldwijd.

Daarnaast is Fugro een interessant aandeel voor beleggers omdat zij telkens nieuwe groeimarkten aanboren. Door de diversiteit in markten waarin zij actief zijn is dit aandeel geschikt voor beleggers die niet alleen in de olie- en gasindustrie willen beleggen. Ook zal de vraag naar Fugro’s diensten in de toekomst toenemen gezien de blijvende bevolkingsgroei, verstedelijking en klimaatverandering.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *