Exact of Twinfield: Wat is het beste boekhoudprogramma?

Zowel Exact Online als Twinfield kunnen gerekend worden tot de populairste boekhoudprogramma’s onder het mkb. Ook de wat traditionelere eenmanszaken kiezen graag voor een van de twee boekhoudprogramma’s. Natuurlijk niet zonder reden, beide programma’s hebben je namelijk behoorlijk wat te bieden.

Kostentechnisch staat daar een hoge vergoeding tegenover. Vooral Exact Online kan in kosten snel oplopen. De vergelijking op dat vlak is dan ook al snel gemaakt. Toch is dit review artikel niet geschreven om de prijzen van Exact Online en Twinfield te vergelijken. Voor wie de maandelijkse kosten een serieuze rol spelen, adviseer ik op voorhand naar goedkopere alternatieven te kijken.

Ondernemers die naar de inhoud willen kijken, kunnen in dit artikel Exact echt tegenover Twinfield zetten en een keuze tussen de twee maken. De kans is groot dat je ooit al eens een verkoper van een van de twee boekhoudprogramma’s aan de lijn hebt gehad. Ik geef je antwoord voor welke sales call je moet gaan.

Dus, ben je benieuwd wie de wedstrijd Exact en Twinfield wint? Aan het einde van dit artikel onthul ik de winnaar.

exact home

Pluspunten Exact Online

 • Zeer uitgebreid waardoor je nooit van boekhoudpakket hoeft te wisselen

 • Uitzonderlijk veel koppelingen mogelijk

 • Gratis webinars om meer over Exact te leren beschikbaar

Minpunten Exact Online

 • Klantenservice niet altijd goed bereikbaar

 • Prijzig in vergelijking met andere software

 • Complexiteit kan snel toenemen

twinfield

Pluspunten Twinfield

 • Tot wel vijf administraties binnen één pakket

 • Bankieren, budgetten en belastingaangifte inbegrepen

 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket van Twinfield

Minpunten Twinfield

 • Facturatie zit niet in het goedkoopste pakket, waardoor je minimaal op € 70 per maand uitkomt

 • Beperkt aantal rapportages mogelijk

Opbouw van dit artikel

exact vs twinfield

Dit is de eerste keer van mogelijk een lange reeks artikelen waarin ik boekhoudprogramma’s tegenover elkaar zet. De meest gevraagde vergelijking, die tussen Exact en Twinfield, komt als eerste aanbod.

De vergelijking wordt in dit artikel gedaan door de belangrijkste functies van boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Je kunt dan denken aan de invulling van de facturatiemodule, het doen van btw-aangifte en automatisaties zoals bankkoppelingen. Een klein segment zal worden toegewijd aan de prijs. Simpelweg omdat de prijs voor het verzorgen van een goede administratie niet altijd op de eerste plek mag staan.

Ten slotte deel ik je kort wat de algemene ervaringen met beide boekhoudprogramma’s zijn. Ik kan wel in een dag tijd beide boekhoudprogramma’s tegen over elkaar plaatsen. Dat betekent niet dat ik de software net zo goed heb kunnen testen als wanneer ik het, bijvoorbeeld voor een van mijn klanten, maanden- of jarenlang heb kunnen toepassen.

Lees de volgende hoofdstukken per stuk door en vraag jezelf af welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Als een boekhoudprogramma wat minder goed scoort op een functie die er voor jou minder toe doet, is dit iets wat je niet zou moeten meenemen in je eigen oordeel.

Doelgroep

Twinfield en Exact richten zich met hun boekhoudsoftware allebei op de grootste groep ondernemers. Van zzp tot het groot-mkb kan bij beide boekhoudprogramma’s terecht. Wel kom je afhankelijk van je bedrijfsomvang in verschillende boekhoudpakketten terecht.

Bij Twinfield kun je de volgende boekhoudpakketten vinden:

 • Extra boekhouden – klein bedrijf – zzp
 • MKB boekhouden – MKB
 • Compleet boekhouden – MKB en grote BV’s

Bij Exact kun je de volgende boekhoudpakketten vinden:

 • Exact Online – klein bedrijf – zzp
 • Exact Globe – MKB
 • Exact Synergy – MKB en grote BV’s
 • Exact Financials – MKB en grote BV’s

Het is belangrijk om op te merken dat bij Exact ieder boekhoudpakket fors uit te breiden is door een van de volgende modules toe te voegen:

 • Finance
 • Salaris
 • Purchase to Pay
 • Bouw
 • Accountancy
 • Handel
 • Uren en Facturen
 • Project Management
 • Zorg
 • Overheid
 • Onderwijs
 • Productie
 • Warehousing
exact of twinfield voor zzp

Waar Twinfield in principe beperkt blijft tot relatief grote BV’s, is bij Exact voor ieder type bedrijf een boekhoudpakket te vinden. Er zijn echter zoveel verschillende producten en modules aanwezig, dat een adviseur met gerichte Exact ervaring nodig is om te bepalen welke combinatie van modules en producten bij jouw bedrijf past.

Eenmanszaken / zzp-ers

De meeste van mijn lezers zullen niet geïnteresseerd zijn in de gigantische pakketten die ik hierboven beschrijf. Je hebt alleen de kerntaken van de boekhoudsoftware nodig en eventueel, afhankelijk van je branche, een extra module.

Zoals aangegeven is Extra Boekhouden van Twinfield en Exact Online van Exact de twee boekhoudpakketten waar je in dat geval naar moet kijken. Voor de rest van dit artikel, zijn dat dan ook de twee pakketten waar ik de vergelijking mee maak. Voor advies over de grotere pakketten bij Exact en Twinfield, adviseer ik je met mij persoonlijk contact op te nemen. Ik adviseer je dan graag over wat voor jouw bedrijf de best keuze is.

Inhoud

De boekhoudpakketten die ik dus tegenover elkaar zet, zijn Exact Online en Extra Boekhouden (Twinfield). Een belangrijk verschil om meteen op te merken is dat in Exact Online zowel de module Boekhouden als CRM zit. Dat terwijl in Twinfield uitsluitend de module Boekhouden te vinden is. Ondernemers die waarde hechten aan de module CRM, zullen dus automatisch al bij Twinfield uitkomen.

Ik laat daarom voor de rest van deze vergelijking de module CRM van Exact Online los. Het is dus een voordeel dat deze module bij Exact Online inbegrepen is. Doordat Twinfield in het Extra Boekhouden pakket deze module niet heeft zitten, is het niet mogelijk dit te vergelijken.

Het is wel zeer belangrijk om te beseffen dat het goedkoopste boekhoudpakket van Exact Online gebaseerd is op klein verbruik. Bij meer dan 5 verkoopfacturen per maand, schiet je meteen naar een 50% duurder pakket toe. Daar later meer over.

Aantal gebruikers en administraties

Beide pakketten zijn in principe ontworpen om door 1 gebruiker gebruikt te worden. Bij Exact Online is bij duurdere pakketten een extra gebruiker mogelijk. Ook kun je voor € 16 extra per maand per gebruiker eindeloos gebruikers blijven toevoegen. De kosten lopen dan echter snel op. Bij Twinfield blijft het pakket altijd tot 1 gebruiker beperkt.

In principe is het nooit nodig om met extra gebruikers te werken als de algemene inlog gedeeld kan worden. Iedereen binnen het bedrijf kan dan op hetzelfde account met de boekhouding werken. Let wel op dat het niet mogelijk is om tegelijkertijd in de boekhouding aanpassingen te doen. Er kan maar één iemand tegelijk ingelogd zijn.

Bij alle pakketten van Twinfield zijn 5 administraties mogelijk. Bij Exact Online blijft dat beperkt tot 1 voor het goedkoopste pakket en 2 en 4 voor de duurdere pakketten. Ook hier rekent Exact Online een bedrag van € 13 of € 13,50 per maand per extra administratie.

Apps en automatisaties

Waar Exact Online een ver ontwikkelde app heeft, kun je bij Twinfield geen boekhoudapp gebruiken. De app zou volgens Twinfield nog in ontwikkeling zijn. Wel moet gezegd worden dat zoals in mijn eerdere Twinfield Review al aangegeven is, Twinfield al langere tijd aangeeft dat het een app aan het ontwikkelen is. We zijn ondertussen al meer dan twee jaar verder en nog steeds is er geen boekhoudapp van dit programma in de App Store te vinden. Hoe serieus je dit dus echt moet nemen, is maar de vraag.

Qua automatisaties zijn beide boekhoudprogramma’s al erg ver gekomen. Met Exact Online kun je momenteel één bankkoppeling toevoegen en veel voorspellingen automatisch laten maken voor inkomende betalingen. Ook is het mogelijk om periodieke facturen in te laten plannen. Het nieuwe App Center van Exact Online is daarnaast ook je aandacht waard. In dit App Center is bij Exact Online te vinden waarmee je de boekhoudsoftware nog meer kunt koppelen. Door je boekhoudsoftware met andere software of applicaties te koppelen, kun je aanzienlijk meer uit je boekhouding halen.

Twinfield komt bij lange na niet zo dichtbij innovatie als Exact Online dat doet. Dat komt omdat er bij Exact Online simpelweg meer talentvolle ontwikkelaars werken dan bij Twinfield. Bankkoppelingen zijn mogelijk, net als wat handige functies als een kostenanalyse. Daarnaast krijg je niet 1 maar 5 bankkoppelingen binnen het goedkoopste pakket mee. Andere innovaties die wel bij Exact Online aanwezig zijn, ontbreken daarentegen bij Twinfield. Toch wel jammer aangezien op veel vlakken de boekhoudprogramma’s dicht bij elkaar liggen.

Boekhoudgemak

Het daadwerkelijk boekhouden met beide programma’s lijkt sterk op elkaar. Natuurlijk gaat en voelt het boekhouden anders aan, je kunt dezelfde basisfuncties uitvoeren en het is net zo eenvoudig om je boekhouding correct te verzorgen. Het doen van een btw-aangifte of het inzien van rapportages verschilt weinig.

exact app

Facturen sturen, inboeken of aanpassen is zo gepiept. Je springt van het dashboard van zowel Exact Online als Twinfield naar een factuur. Daar zit verder weinig magie aan verbonden.

Waar wel duidelijke verschillen zijn, is in de onderstaande functies:

Met Exact Online kun je:

 • Vanuit de software facturen betalen
 • Vanuit de software offertes opmaken
 • Vanuit de software betalingen ‘ontvangen’
 • Vanuit de software automatische incasso’s sturen

Twinfield vult deze functies anders in of heeft ze helemaal niet. Zo kun je bij Twinfield in het goedkoopste pakket geen offertes opmaken. Iets wat ondenkbaar is waardoor veel ondernemers net als bij Exact Online vrij vlot naar het duurdere pakket zullen moeten overstappen.

Met Twinfield kun je daarentegen weer:

 • Vanuit de software budgetteren
 • Vanuit de software bankieren

Het kan niet anders dan dat het je hier opvalt dat Twinfield ten opzichte van Exact Online minder presteert. Een verrassing? Ja. Want tot dusver lagen de boekhoudprogramma’s dicht bij elkaar.

Ervaringen van huidige gebruikers

Het is geen mooi gezicht als je momenteel de ervaringen van huidige gebruikers van zowel Twinfield als Exact Online opzoekt. Voor beide boekhoudprogramma’s zijn veel ontevreden klanten te vinden. Natuurlijk komt dit deels doordat het enorme boekhoudprogramma’s zijn met tienduizenden klanten. De klachten zullen wat vaker in beeld komen dan positieve geluiden. Toch scoren de boekhoudprogramma’s op dit onderdeel veel te laag. Doordat ze allebei bol staan van negatieve ervaringen, is het lastig om dit extra mee te wegen.

Voor je eigen idee is het verstandig om eens wat ervaringen van Exact en Twinfield op te zoeken. Je kunt uit deze ervaringen alleen zelden opmaken welk pakket gebruikt is. Daar waar de zzp-pakketten sterk kunnen afwijken van grotere mkb-pakketten. Mocht je zelf naar dergelijke ervaringen op zoek willen gaan, kun je de Google Reviews en Trustpilot ervaringen van de bedrijven doornemen. Mocht jij al klant van een van de twee programma’s zijn geweest, hoor ik graag wat je eigen ervaringen is.

Prijs

De prijzen van beide boekhoudprogramma’s liggen op het eerste gezicht dicht bij elkaar. Het goedkoopste pakket van Exact Online is € 45. Dat van Twinfield € 39. De kans is echter groot dat geen van de lezers binnen de limieten van de goedkoopste pakketten zullen blijven. Het goedkoopste pakket van Exact Online is beperkt tot vijf verkoopfacturen per maand. Daar ga je binnen no-time overheen. Het goedkoopste pakket van Twinfield kan geen offertes versturen. Als je offertes wil versturen, moet je dus ook al opwaarderen.

Je kunt daarom beter kijken naar de eerstvolgende pakketten van Exact of Twinfield. Dan zie je dat je bij Exact Online op € 72 per maand uitkomt en bij Twinfield op € 63 per maand. Nog relatief dicht bij elkaar in de buurt.

Op dat moment liggen de programma’s inhoudelijk dichter bij elkaar waardoor ze op prijs relatief goed met elkaar te vergelijken zijn. Zoals je in het onderstaande overzicht kunt zien, is het mogelijk de € 9 per maand wel waard om net wat meer voor Exact Online te betalen.

Winnaar Exact Online of Twinfield Extra Boekhouden

 • Exact Online heeft een gratis extra module (CRM)
 • Exact Online is € 6 per maand goedkoper (bij kleinste pakket), bij gemiddeld verbruik ben je aanzienlijk duurder uit dan Twinfield
 • Exact Online heeft net wat betere recensies
 • Exact Online heeft een uitgebreider boekhoudpakket
 • Exact Online heeft uitgebreidere rapportages
 • Exact Online heeft veel innovatieve functies
 • Twinfield staat meer administraties toe (5)
 • Twinfield heeft geen beperkingen met verstuurde facturen
 • Twinfield staat meer bankkoppelingen toe

Conclusie? Als het je niet uitmaakt dat je voor Exact Online waarschijnlijk meer zal betalen dan voor Twinfield, is Exact Online de absolute winnaar. Je komt met Exact Online hoogstwaarschijnlijk uit op het pakket van € 72 per maand waarbij je het sterkste boekhoudprogramma van dit moment tot je beschikking hebt. Als je het Exact Online Boekhouden pakket correct instelt, zul je nooit meer andere software nodig hebben. Daarnaast kun je gebruik maken van het gratis CRM pakket dat hierbij inbegrepen is.

Winnaar van Exact Online vs. Twinfield is Exact Online.

exact home

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3 
Meer informatie

twinfield logo

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen en digitaal versturen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8,1 
Meer informatie

Veel gestelde vragen

Wat zijn Exact en Twinfield voor boekhoudprogramma’s?

Exact en twinfield zijn online boekhoudprogramma’s geschikt voor zowel kleine als grotere ondernemers. Doordat de software in de cloud wordt bewaard kun je vanaf iedere locatie met een internetverbinding bij je boekhouding. Met het praktische dashboard heb je te allen tijde inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om offertes en facturen te maken.

Voordelen:

1. Met een internetverbinding kun je vanaf iedere locatie bij je boekhouding
2. Altijd inzicht in je cijfers
3. Updates worden automatisch doorgevoerd
4. De administratie is makkelijk in te richten met een voorbeeld boekhouding
5. Koppeling mogelijk met je bankrekening, kassasysteem of CRM.

Nadelen:

1. Je zit vast aan een abonnement voor het gebruik van de software
2. De boekhouding wordt in de cloud bewaard op een externe server
3. De administratie staat niet op je computer opgeslagen

Is Exact makkelijk te leren?

Exact is een zeer eenvoudig boekhoudprogramma. De basisfuncties en rapportages zijn zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het maken van een factuur een fluitje van een cent.
Er zijn diverse trainingsvideo’s beschikbaar waarin stap voor stap de functies worden uitgelegd. Middels een voorbeeld boekhouding kun je heel eenvoudig je administratie inrichten.

Voor welke bedrijfstypes is Twinfield geschikt?

Twinfield is geschikt voor bijna alle bedrijfstypes. Het instappakket is bedoeld voor ZZP’ers en eenmanszaken zonder personeel. Er is ook een pakket voor bijvoorbeeld een VOF waarbij de functionaliteiten zijn uitgebreid. Het premium pakket bevat zeer uitgebreide functionaliteiten gericht op een BV met personeel.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen [update 2024]

eBoekhouden review: eBoekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online Boekhouden? Deze Modules Kun Je Nu Gratis Gebruiken

Boekhouden met Exact Online zorgt voor een professionele boekhouding. Ondernemers met slagkracht kiezen voor boekhouden met Exact Online omdat het simpelweg het best werkt.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als ondernemer?