Earny boekhoudprogramma review

kosten, functies en ervaringen

earny boekhoudprogramma

Wie voor het eerst de wereld van Earny ontdekt, is verplicht om de zoetsappige quote die ik vaker bij andere boekhoudprogramma’s ben tegengekomen te ontdekken “Earny maakt factureren weer leuk, zelfs als factureren niet je hobby is.”. Alhoewel Earny niet blij zal zijn dat hun review zo begint, is het toch echt het gevolg van hun eigen marketing.

Dat zegt gelukkig nog niets over de kwaliteiten van Earny. De marketingafdeling zal vast niet verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van de functionaliteiten. Daarnaast mag proberen altijd, toch?

Als klein boekhoudprogramma, zal het al blij zijn dat het de kans krijgt om gerecenseerd te worden. Helemaal doordat ik iedere functie met de hand uitprobeer. Op basis van een demoboekhouding, test ik functies uit zodat ik je een goed idee kan geven van de kwaliteit hiervan.

We hebben samen een groot aantal functies te bespreken, van factureren tot rapportages, btw-aangiftes en iDEAL. Zet je daarom schrap, we gaan diep in de wereld van Earny duiken.

De beste functies van Earny

Een boekhoudprogramma mag best wat meer geld kosten als dat zou betekenen dat de functies ook beter zijn. Nu zijn de kosten bij Earny verrassend laag, zoals je in het volgende hoofdstuk kunt lezen. Daarom ben je vast benieuwd of de functies in kwaliteit verrassend hoog zijn.

Ik heb er bewust voor gekozen om alleen de functies te bespreken die ondernemers het meest gebruiken. Dit om je een idee te geven van hoe Earny in de praktijk echt is. Ik ben benieuwd of dit straks overeenkomt met je eigen ervaring als je besluit om Earny ook zelf te gaan gebruiken.

Factuur sturen

Factureren blijft met stip de meest gebruikte functie van een boekhoudprogramma. Het is meestal het eerste wat we doen als we boekhoudsoftware zoals Earny openen. En misschien ook wel het laatste.

Het sturen van een factuur is in Earny zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Dat is meteen te zien aan de manier hoe de ontwikkelaars van Earny het facturatieproces hebben ingesteld. Met een klik hier en daar, staat je factuur klaar. Simpelweg doordat je alleen de specificaties hoeft in te vullen en het juiste contract uit je adresboek selecteert.

earny factuur maken

Voordat je dit doet, kun je jouw eigen huisstijl aan je factuur toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je klanten jouw facturen in de vertrouwde stijl van je merk ontvangen. Wel zo fijn als je professioneel probeert over te komen.

Bij het daadwerkelijk opstellen van de factuur komen verschillende handige functies kijken. Je kunt dan denken aan het toevoegen van extra factuurregels, berekeningen van btw-bedragen en het bijvoegen van bijlages. Ook kun je facturen tijdelijk opslaan en vanuit een groot adresboek de juiste ontvanger selecteren. Kortom, een opzet die bijzonder handig is als je regelmatig facturen moet versturen.

Je kunt je facturen overigens direct vanuit Earny sturen, wat het tot wel een heel gebruiksvriendelijk en efficiënt boekhoudprogramma maakt. Als je bij jouw klanten een e-mailadres aangegeven hebt, kun je vanuit Earny direct een mail met de factuur bijgevoegd toesturen.

En om het nog beter te maken, kun je met de email die je stuurt een iDEAL-betaallink meesturen. Door op deze link te klikken, kunnen jouw klanten meteen de betaling via iDEAL voldoen. Dit zorgt voor snellere betalingen en een verbeterde ervaring voor je klanten.

Relatiebeheer en debiteurenbeleid

Twee functies die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, maar in de praktijk toch heel veel. Relatiebeheer en debiteurenbeheer. In Earny komen beide onderdelen bij elkaar.

Je kunt in Earny op een oppervlakkige manier je contacten beheren. Zie welke omzetten per klantcontact gerealiseerd zijn. Maar misschien nog wel handiger: ontdek de betaalstatus per contact. Door debiteurenbeheer met de relatiebeheer te koppelen, weet je precies bij welke relaties nog facturen openstaan. Hierdoor kun je actiever optreden tegen openstaande facturen wat jou weer tijd en geld scheelt.

Omzetbelasting (btw-aangifte) is makkelijker dan ooit

Een van de manieren waarop Earny echt laat zien een handige optie te zijn, is hoeveel makkelijker het is om je btw-aangifte via Earny te doen. Aan het einde van ieder kwartaal zet het boekhoudprogramma automatisch alle benodigde gegevens klaar. Met een handige opsomming zie je precies staan wat je per rubriek moet invullen. Hierdoor is het alleen nog nodig om de gegevens vanuit Earny over te nemen in het systeem van de Belastingdienst. Het is helaas niet mogelijk om de digitale aangifte vanuit Earny te doen. Dit kan wel bij andere boekhoudprogramma’s.

Inzicht in je resultaten

Altijd op de hoogte zijn hoe het met je bedrijf gaat? Diep inzicht in je resultaten zodat je beter kunt inspelen op opkomende innovaties? Wat het ook is, met de juiste data kun je meer. En vanuit de verschillende rapportages die vanuit Earny aangemaakt worden, kun je eindelijk een goed idee krijgen van waar je bedrijf precies staat.

Rubrieken

Dat komt onder andere door de handige rubrieken die in Earny aanwezig zijn. Categoriseer iedere inkomende euro en verzeker jezelf van een complete boekhouding. Laat niets aan het toeval over doordat jij weet waar het geld binnenkomt, en waar het er weer uitgaat.

Zoveel gebruikers als je wilt

Als een van de eerste boekhoudprogramma’s heeft Earny vanaf het kleinste pakket geen limiet aan het aantal gebruikers. Het is mij niet duidelijk hoe belangrijk dit aspect voor ondernemers is, maar dat Earny een van de weinige is die hier aan denkt is een feit. Nodig je boekhouder of collega gratis voor Earny uit zonder hiervoor bij te betalen.

API-koppelingen

Alhoewel er helaas geen koppelingen vooraf ingesteld staan, kun je zelf, indien je handig genoeg bent, met de API aan de slag. Met de API kun je koppelingen maken tussen verschillende andere software maar ook je zakelijke bankrekening.

In de toekomst zal het zonder twijfel mogelijk zijn om Earny vanuit het boekhoudprogramma met je zakelijke bankrekening te koppelen. Dit lijkt vooralsnog (helaas) niet tot de mogelijkheden te behoren. Je kunt met support@earny.nl contact opnemen om aan te geven voor welke bank je graag een koppeling zou willen zien. De kans is groot dat je dan minder lang hoeft te wachten voordat de koppeling bestaat.

earny boekhoudsoftware

Samenwerken met je boekhouder

Veel in Earny is zo gemaakt, dat je boekhouder het ook begrijpt. Het is dan ook een boekhoudprogramma waar je boekhouder prima mee overweg kan. De termen en wijze waarop Earny is ingericht, is vergelijkbaar met het boekhoudprogramma van je boekhouder. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je boekhouder het gebruik van Earny als boekhoudsoftware zal afwijzen.

Wat zijn de kosten van Earny?

Je kunt bij Earny uit drie verschillende boekhoudpakketten kiezen. Dit zijn de pakketten Zilver, Goud en Platinum. Zilver het kleinst, Platinum toepasselijk het meest uitgebreid.

Zilver kost € 9 per maand en heeft een limiet van 50 facturen per maand. Toereiken voor de meeste freelancers en zzp-ers dus. Je mag wel onbeperkt facturen inboeken, relaties invoeren, gebruikers aanmaken en backups maken. Daarnaast zijn alle besproken functies bij Zilver inbegrepen.

Goud kost € 19 per maand en heeft een limiet van 250 facturen per maand. Verder is het pakket gelijk aan Zilver op iedere manier.

Platinum kost € 34 per maand en heeft geen limiet voor het aantal facturen dat je stuurt. Verder is het pakket een kopie van zowel Zilver als Goud.

Dat betekent dat in de praktijk 90% van de potentiële gebruikers bij het goedkoopste pakket (Zilver) van € 9 per maand uit zullen komen. Dat is zeldzaam. Normaal verschillen de beschikbare functionaliteiten namelijk per pakket. Het is echter nog altijd mogelijk dat in de komende maanden of jaren de pakketten inhoudelijk worden aangepast.

Met € 9 per maand, mag Earny zich wel een van de goedkoopste boekhoudprogramma’s noemen waarbij je toegang tot alle functies krijgt.

Ervaringen van huidige klanten met Earny

Het is gelukkig geen lange zoektocht om te achterhalen wat de ervaringen van andere gebruikers van Earny zijn. Mijn eigen ervaring geeft je weliswaar een idee, maar is onvoldoende representatief. Je hebt een heel stuk meer aan mijn ervaring in combinatie met die van eerdere en huidige klanten. Daarom ben ik op het internet op onderzoek gegaan en heb ik de onderstaande ervaringen voor je op een rij kunnen zetten.

Ik gebruik Earny, maar ga overstappen naar een ander pakket. Ik wil BTW-vrij factureren en dat gaat niet bij Earny. Maar het meest frustrerende is dat de servicedesk helemaal niet reageert op mijn vragen. Ook niet op de vraag of ze willen reageren op mijn vraag. Je kunt dus beter van desk spreken dan van servicedesk. Onbegrijpelijk! Dat is voor mij al de reden om weg te gaan.

– Maarten uit Pollaert

In de eerste minuten van het nieuwe Munten en Buttons programma hebben we al tientallen buttons kunnen uitdelen en hebben de Earny-gebruikers al meer dan 300 munten verdiend. Als we naar de aanmeldingen kijken, kunnen we zeggen dat ondernemers 2012 graag beginnen met een goede administratie. We hebben nu al onze beste maand ooit met meer dan 2x zoveel aanmeldingen dan in december 2011. Earny werkt op basis van een abonnement, dat je op elk moment kunt opzeggen. Vanaf € 9 per maand kun je factureren met Earny. Uiteraard kun je het de eerste maand gratis onbeperkt gebruiken om zelf te ervaren hoe leuk Earny is.

– Frank van Frankwatching

We kunnen besluiten dat Earny een prima facturatiepakket is. Het gebruiksgemak en de eenvoud liggen vrij hoog, maar dat veroorzaakt dan weer enkele minpunten op het vlak van efficiëntie. We kunnen ZZP’ers en startende ondernemers aanraden om gebruik te maken van het gratis probeerpakket. Op die manier kun je voor jezelf oordelen of dit programma geschikt is voor jouw onderneming.

– Boekhoudbuddy

Gezien de bovenstaande ervaringen, komt het beeld overeen met wat ik eerder geschetst heb. Dit boekhoudprogramma doet het over het algemeen goed, maar is en blijft een relatief eenvoudig boekhoudprogramma. Innovatieve bankkoppelingen hoef je bij Earny niet te verwachten. Net als slimme aanbevelingen of diepgaande functies. Dat is waarom Earny misschien net wat mindere ervaringen heeft dan andere boekhoudsoftware die ik de afgelopen jaren heb mogen reviewen.

Conclusie: Voor wie is Earny geschikt?

Earny is uiteindelijk vooral geschikt voor ondernemers die een kleine boekhouding hebben, weinig van boekhoudsoftware verwachten en vooral niet meer willen uitgeven dan nodig is. Gezien de prijs van € 9 is het nog altijd een prima boekhoudprogramma. Maar voor dat bedrag kan je, zoals je hieronder ontdekt, ook Tellow nemen.

Je kunt je boekhouding prima met Earny regelen. Toch raad ik je aan andere boekhoudprogramma’s uit te testen voordat je Earny een serieuze kans geeft. Als je eenmaal in een boekhoudprogramma vastzit, kom je er namelijk niet zomaar meer uit.

Overigens kun je ook Earny gratis uitproberen voor een periode van 30 dagen. Tijdens deze periode heb je toegang tot alle functies en kun je bij de supportafdeling al je vragen neerleggen. Ook dit is het proberen waard, vooral als je twijfelt over het boekhoudprogramma of een van de vele alternatieven.

Goede alternatieven voor Earny

Oke, Earny is in veel gevallen niet goed genoeg om als boekhoudprogramma te gebruiken. Het is net wat te eenvoudig en het voelt niet alsof er de komende jaren heel veel verandering in de beschikbare functionaliteiten gaat komen.

Daarom heb ik hieronder, simpel en kort, drie alternatieven op een rij gezet waar je wat mij betreft beter voor kunt kiezen.

  1. e-Boekhouden.nl
  2. MoneyMonk
  3. Rompslomp

Vooral e-Boekhouden is volgens veel ondernemers uit deze doelgroep een begrijpelijke optie omdat je op meer functies binnen hetzelfde maandbedrag kunt rekenen. Uiteindelijk ben je hierdoor even duur uit terwijl je meer uit je boekhouding kunt halen. En bovenop dit alles, kun je de komende jaren verwachten dat de functionaliteiten alleen nog maar verder uitgebreid zullen worden.

De tweede en derde plek lijken sterk op wat eBoekhouden.nl te bieden heeft maar zijn net wat uitgebreider.

Alternatieve boekhoudsoftware

 

Bekijk hier alle boekhoudsoftware

Veel gestelde vragen over Earny

Net als met ieder boekhoudprogramma dat ik review, is het niet mogelijk om in de daadwerkelijke review alle onderwerpen te bespreken. Gelukkig is daar dan altijd de veelgestelde vragen afdeling waar ik jullie vragen nog individueel behandel. Dit geeft mij de kans om iedere vraag evenveel aandacht te geven. En om natuurlijk de antwoorden publiekelijk bekend te maken, zodat bepaalde vragen niet nog eens gesteld hoeven te worden.

Hoe maak ik met Earny een backup?

Een van de populairdere functies van Earny is het maken van een backup. Dat gaat kinderlijk eenvoudig doordat je nog maar een paar handbewegingen hoeft te maken om een backup eruit te draaien. Of niet?
Het gaat zelfs een stuk makkelijker. Earny maakt automatisch, ieder uur, een backup. Dit doet Earny van alle gegevens zodat er niets overblijft. Daarnaast doet Earny dit in de cloud waardoor je weet dat je gegevens bij brand nog net zo veilig zijn.

Wat voor computer moet ik hebben om Earny te gebruiken?

Goed nieuws! Je kunt met iedere computer, zolang je een internetverbinding hebt, Earny gebruiken. Doordat Earny volledig vanuit je internetbrowser (zoals Chrome of Safari) gebruikt wordt, is het installeren van een programma niet nodig.

Hoe kom ik met Earny in contact?

Je hebt momenteel één manier om met Earny in contact te komen. Dat is via het mailadres support@earny.nl. Mocht je echt graag met Earny in contact willen komen, kun je het moederbedrijf WebIQ bereiken. Via www.webiq.nl kun je ontdekken wat het telefoonnummer, bezoekadres en mailadres van WebIQ is.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen? 

Is Earny toch niet wat je ervan verwacht had? Is het gras groener bij de concurrent? Dan kun je natuurlijk ervoor kiezen om je abonnement op te zeggen. Dit is onze andere mogelijk via het beheersysteem dat je in het menu kunt vinden. Ook helpt het om een email te sturen naar support@earny.nl. De kans bestaat wel dat je eerst moet aangegeven waarom je precies wilt opzeggen. Vergeet echter niet dat je opzegging altijd verwerkt zal worden.

Welke boekhoudkosten moet ik rekening mee houden?

Hat abonnement dat je bij Earny neemt, of dat nu Zilver, Goud of Platinum is, bevat alle kosten die binnen Earny van toepassing zijn. Het is dus niet mogelijk dat je meer kosten door het gebruik van Earny maakt dan het bedrag dat bij je boekhoudpakket past.
Wel kan het zo zijn dat je toch liever met een boekhouder je inkomstenbelasting doorneemt. De kosten die voor dergelijke inspanningen gemaakt worden, vallen daarom buiten beschouwing.

Kan mijn boekhouder met Earny werken?

Dat kan je boekhouder zeker! Laat kort aan je boekhouder zien hoe Earny werkt en je boekhouder zal zonder twijfel de weg door Earny heen weten. Het boekhoudprogramma is eenvoudig opgezet waardoor het je nauwelijks extra tijd kost om Earny uit te leggen. Maar dat heb je, als je tot dit punt in mijn Earny review gekomen bent, waarschijnlijk al ontdekt!

Gerelateerde artikelen

e-Boekhouden.nl review | Mijn ervaringen

e-Boekhouden review: e-Boekhouden is volgens veel reviews de beste optie voor starters en ZZP. We bespreken: kosten, funties en ervaringen

Exact Online review | Ervaringen en Kosten

De ervaringen met Exact Online zijn bij een groeiend deel van de gebruikers negatief. We onderzoeken en bespreken beide kampen in onze Exact Online review.

Beste Boekhoudsoftware 2024? | Top 10 Ruim 12 maanden Getest

Welke boekhoudsoftware is wél het geld waard? 100+ programma’s zijn een jaar getest. Ontdek direct welke boekhoudsoftware het best is getest.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online Boekhoudprogramma?