Boekhoudprogramma dat op Excel lijkt? Dit zijn ze!

boekhoudprogramma dat op excel lijkt

Voor veel startende ondernemers en freelancers is de administratie iets waar ze tegenop kijken. Een hoop regels om aan te voldoen en een berg van papierwerk. Wanneer je eenmaal bezig bent kom je er al snel achter dat het allemaal wel meevalt en dat de administratie doen niet zo heel vervelend is. Een Excel sheet met al je inkomsten en uitgaven heb je snel gemaakt, dus waarom zou je een boekhoudprogramma nodig hebben? In dit artikel zal ik uitleggen waarom het verstandig kan zijn om over te stappen op een online boekhoudprogramma, wat de voordelen van een online boekhoudprogramma zijn en welke online boekhoudprogramma’s het meest op Excel lijken.

Inhoudsopgave

Is een boekhoudprogramma beter dan Excel?

Excel is een veelzijdig programma wat de meeste mensen wel kennen en wat een hoop mogelijkheden biedt. Het is dus ook niet verwonderlijk dat een hoop startende ondernemers en freelancers ervoor kiezen om hun boekhouding in Excel te doen. Je kan makkelijk wat templates vinden voor een standaard boekhouding of als je handig ben kan je zelf je eigen sheet maken. Het is makkelijk, snel en goedkoop, dus waarom zou je het niet doen?

Er zijn een aantal punten waardoor Excel niet het beste programma is om je boekhouding in bij te houden. Allereerst is het niet een specifiek boekhoudprogramma, wat betekent dat je een hoop functionaliteit zal missen die in een online boekhoudprogramma wel zitten. Neem als voorbeeld het maken van een factuur. In Excel zal je hier veel tijd aan kwijt zijn of je moet een ingewikkelde macro gebruiken. Het wordt al snel een complexe boel. In elk boekhoudprogramma zit wel een functie om met 1 druk op de knop een factuur te maken. Als je nadenkt hoeveel facturen je per jaar stuurt (natuurlijk het liefst zo veel mogelijk) zie je al snel hoeveel tijd je kan besparen.

Daarnaast is het belangrijk dat alle gegevens en data in je administratie correct zijn. Je wilt natuurlijk geen verkeerde informatie naar de belastingdienst sturen of jezelf te weinig salaris betalen. Bij een online boekhoudprogramma kan je ervan uit gaan dat de financiële informatie die je ziet klopt, omdat de software ervoor ontworpen is en er meerdere checks inzitten om fouten eruit te halen. Als je een Excel-sheet voor je boekhouding gebruikt, kan het al snel zo zijn dat er een fout in zit. De kosten van je boekhoudprogramma heb je al snel terugverdiend door het voorkomen van een enkele fout. 

Als je alle feiten op een rij zet, is het makkelijk om te zien dat het slim kan zijn om voor een online boekhoudprogramma te kiezen. In 99% van de gevallen is het dan dus ook beter om een boekhoudprogramma te gebruiken in plaats van Excel. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan slapen en dat je er niet meer tegenop ziet om de boekhouding te doen!

Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma?

Misschien begin je een beetje te twijfelen over het gebruik van Excel voor je boekhouding, maar weet je nog niet zeker of je een online boekhoudprogramma wilt. Om het makkelijk voor je te maken heb ik hieronder de beste voordelen van een online boekhoudprogramma voor je op een rijtje gezet, met praktische voorbeelden.

Allereerst zijn online boekhoudprogramma’s makkelijk in het gebruik. Ze zijn speciaal ontworpen om jou het leven zo makkelijk te maken. Je zal dus nooit lang moeten zoeken naar de juiste knop of pagina. De meeste boekhoudprogramma’s werken intuïtief en doen exact wat je verwacht van een boekhoudprogramma. Een ander voordeel hiervan is de functionaliteit en de mogelijkheid om met andere software te communiceren. Zo komen de meeste online boekhoudprogramma’s met een makkelijke manier om je gegevens direct naar de belastingdienst te sturen of om een koppeling met bijvoorbeeld een CRM-systeem te maken.

Mocht het een keer dan toch niet goed gaan en loop je vast of weet je niet meer wat je moet doen, dan is er in de meeste gevallen een support-team of klantenservice die je kan bereiken. De meeste online boekhoudprogramma’s hebben teams van specialisten klaarstaan om jou te helpen met je problemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je programma vastloopt of dat je problemen met je btw-aangifte hebt. Dan is het wel zo makkelijk als je even kan sparren met iemand met verstand van zaken.

Als laatste is het natuurlijk zo dat online boekhoudprogramma in de cloud staat. Dit betekent dat je administratie online beschikbaar is. Je hoeft niet langer een back-up te maken of zorgen te maken dat je nog naar kantoor moet om een factuur in te boeken. Je administratie staat volledig beveiligd op elk moment van de dag klaar voor je, waar je ook ter wereld bent!  

Ons Excel boekhoudprogramma gratis downloaden?

Gratis Excel boekhoudprogramma

Inclusief boekhouden, facturen maken en BTW

Welke boekhoudprogramma’s lijken het meest op Excel?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om over te stappen naar een online boekhoudprogramma, is het wel zo fijn om een pakket te kiezen die de overstap zo makkelijk mogelijk maakt. Je bent hier aan het goede adres. Ik heb namelijk mijn favoriete online boekhoudprogramma’s die het meest op Excel lijken voor je op een rijtje gezet.

Moneybird

Mijn eerste favoriet is Moneybird. Dit bekende online boekhoudprogramma is één van de meeste bekende en niet zonder reden. Duizenden ondernemers gebruiken het elke dag om hun administratie op orde te houden. Moneybird heeft een erg overzichtelijke interface met een mooi dashboard, waardoor je snel de informatie kan vinden die je nodig hebt. Met duidelijke inputvelden en eenvoudige menu’s is het verschil met Excel minimaal. Daarnaast heeft het goede koppelingen naar andere software en online tools, dus je leven wordt alleen maar beter met Moneybird!

Moneybird

Boekhouden en factureren in 1

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Visma eAccounting

Een andere favoriet is Visma eAccounting, welke zowel voor kleine ondernemers als grote bedrijven geschikt is. Door het grote aanbod van verschillende functies en koppelingen is er voor elk soort ondernemer winst te behalen. Het is een online boekhoudprogramma met een uitstekend support-team, die elke dag klaarstaan om je problemen op te lossen. Het programma biedt verschillende functies om eenvoudig mooie grafieken te creëren om complexe informatie eenvoudig weer te geven. Soms vergeet je dat je facturen aan het inboeken bent met Visma eAccounting in plaats van met Excel, omdat het strakke en simpele design er zo vertrouwd uitziet.

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Rompslomp

Voor kleine ondernemers of freelancers die net zijn begonnen met een kleine portemonnee, is Rompslomp een goed idee. Het basismodel is gratis beschikbaar, waardoor je eenvoudig een online boekhoudprogramma kan uitproberen. Rompslomp biedt alle basisfuncties aan die een beginnende ondernemer nodig kan hebben, bijvoorbeeld facturen aanmaken en het verwerken van betalingen. Het programma is eenvoudig ingericht, dus het navigeren van alle functies is even eenvoudig als het maken van een nieuw tabblad in Excel.

rompslomp

Speciaal gericht op eenmanszaak

 • inclusief uren- en rittenregistratie
 • Factureren en boekhouden in 1
 • Inclusief boekhoudapp
Klik hier voor meer informatie

Snelstart

Ook voor de ondernemer die altijd aan het reizen zijn is er een mooi online boekhoudprogramma. Snelstart is voornamelijk bekend om zijn uitstekende boekhoudapp die je overal ter wereld op je mobiel kan gebruiken. Na een zakenreis nog even snel een paar facturen inboeken of de gegevens voor je btw-aangifte klaarzetten is zo gebeurd. Het doel van Snelstart is om het boekhouden zo makkelijk mogelijk te maken, dus geen ingewikkelde functies en pagina’s, maar gewoon eenvoudig boekhouden. Door de eenvoud van Snelstart is het verschil met Excel minimaal en zal je na een paar dagen al helemaal gewend zijn aan de software. Het enige wat je zal merken is dat boekhouden opeens veel makkelijker gaat!

snelstart online boekhouden

Eenvoudig online boekhouden

 • Met factuur module
 • Veel eenvoudige instructievideo’s
 • Inclusief bankkoppeling
Klik hier voor meer informatie

Informer online

Het online boekhoudprogramma van InformerOnline is uitermate goed geschikt voor ondernemers die momenteel macro’s en/of VBA gebruiken in hun Excel boekhouding. Het programma van InformerOnline is gespecialiseerd in automatisatie en het zal al je dromen waarmaken. Daarnaast biedt InformerOnline alle functies aan die je nodig hebt om je boekhouding goed op orde te houden. Geen gepruts meer met macro’s, maar een stabiel online programma waar je nog meer tijd mee zal besparen!

informer online

Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

 • Offline en online boekhouden
 • Inclusief bankkoppelingen
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Twinfield

Mijn laatste favoriet is het online boekhoudprogramma van Twinfield, wat onderdeel is van WaltersKluwer. Dit is een uitgebreid boekhoudprogramma dat uitermate goed geschikt is voor groeiende bedrijven. De software kan namelijk ‘meegroeien’ met je bedrijf. Het pakket biedt vele functies en alles werkt prima. Ook is Twinfield zelf veel in beweging, met enige regelmaat worden namelijk updates uitgerold waar je van kan profiteren. Door de eenvoudige en simpele look van de software voelt het niet veel anders dan Excel en de overstap is dan ook makkelijk gemaakt!

twinfield logo

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Klik hier voor meer informatie

Veel keuze, maar altijd de juiste beslissing

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de kracht van een online boekhoudprogramma. Het is verleidelijk om Excel te blijven gebruiken, want dat is makkelijk en ben je gewend. Echter, je kan je leven makkelijker maken en ervoor zorgen dat je administratie op elk moment beschikbaar is en goed is beveiligd. Ik heb alle voordelen laten zien van een online boekhoudprogramma. Om de overstap wat makkelijker te maken, heb ik je een mooi overzicht gegeven van mijn favoriete online boekhoudprogramma’s die het meeste op Excel lijken. Met deze programma’s is de impact van een overstap minder groot en zal de software snel comfortabel aanvoelen. Wees verstandig en kies vandaag nog voor een goed online boekhoudprogramma!

Veel gestelde vragen

Is ons Excel boekhoudprogramma gratis te downloaden?

Ons Excel boekhoudprogramma is geheel gratis te downloaden op zelfboekhouden.com. Het Excel boekhoudprogramma hoeft niet aangeschaft te worden en er is geen maandelijks abonnement. Nadat je het gratis Excel boekhoudprogramma hebt gedownload kun je direct beginnen met boekhouden.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Heb Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma?

Er is geen Excel kennis nodig voor ons Excel boekhoudprogramma. Nadat je het Excel boekhoudprogramma hebt gedownload en op je computer hebt opgeslagen kun je gelijk beginnen met boekhouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma is zeer gebruiksvriendelijk.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je ook facturen maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je facturen maken en in PDF opslaan en versturen. De facturen voldoen aan alle vereisten van de Belastingdienst. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze behouden welke facturen nog niet betaald zijn door de klant.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Kun je de aangifte BTW maken met ons Excel boekhoudprogramma?

Met ons Excel boekhoudprogramma kun je op zeer eenvoudige wijze de BTW aangifte maken. De BTW op de inkoop- en verkoopfacturen wordt overzichtelijk bijgehouden. Ons gratis Excel boekhoudprogramma voldoet aan alle vereisten van de Belastingdienst.

Wil je liever een online boekhoudprogramma? Bekijk hier beste boekhoudprogramma’s

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten