Boekhoudprogramma dat op Excel lijkt?

Dit zijn ze!

Voor veel startende ondernemers en freelancers is de administratie iets waar ze tegenop kijken. Een hoop regels om aan te voldoen en een berg van papierwerk. Wanneer je eenmaal bezig bent kom je er al snel achter dat het allemaal wel meevalt en dat de administratie doen niet zo heel vervelend is. Een Excel sheet met al je inkomsten en uitgaven heb je snel gemaakt, dus waarom zou je een boekhoudprogramma nodig hebben? In dit artikel zal ik uitleggen waarom het verstandig kan zijn om over te stappen op een online boekhoudprogramma, wat de voordelen van een online boekhoudprogramma zijn en welke online boekhoudprogramma’s het meest op Excel lijken.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudprogramma’s die op Excel lijken:

visma eaccounting

 • Beste prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

snelstart

 • Met voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Is een boekhoudprogramma beter dan Excel?

Excel is een veelzijdig programma wat de meeste mensen wel kennen en wat een hoop mogelijkheden biedt. Het is dus ook niet verwonderlijk dat een hoop startende ondernemers en freelancers ervoor kiezen om hun boekhouding in Excel te doen. Je kan makkelijk wat templates vinden voor een standaard boekhouding of als je handig ben kan je zelf je eigen sheet maken. Het is makkelijk, snel en goedkoop, dus waarom zou je het niet doen?

Er zijn een aantal punten waardoor Excel niet het beste programma is om je boekhouding in bij te houden. Allereerst is het niet een specifiek boekhoudprogramma, wat betekent dat je een hoop functionaliteit zal missen die in een online boekhoudprogramma wel zitten. Neem als voorbeeld het maken van een factuur. In Excel zal je hier veel tijd aan kwijt zijn of je moet een ingewikkelde macro gebruiken. Het wordt al snel een complexe boel. In elk boekhoudprogramma zit wel een functie om met 1 druk op de knop een factuur te maken. Als je nadenkt hoeveel facturen je per jaar stuurt (natuurlijk het liefst zo veel mogelijk) zie je al snel hoeveel tijd je kan besparen.

Daarnaast is het belangrijk dat alle gegevens en data in je administratie correct zijn. Je wilt natuurlijk geen verkeerde informatie naar de belastingdienst sturen of jezelf te weinig salaris betalen. Bij een online boekhoudprogramma kan je ervan uit gaan dat de financiële informatie die je ziet klopt, omdat de software ervoor ontworpen is en er meerdere checks inzitten om fouten eruit te halen. Als je een Excel-sheet voor je boekhouding gebruikt, kan het al snel zo zijn dat er een fout in zit. De kosten van je boekhoudprogramma heb je al snel terugverdiend door het voorkomen van een enkele fout. 

Als je alle feiten op een rij zet, is het makkelijk om te zien dat het slim kan zijn om voor een online boekhoudprogramma te kiezen. In 99% van de gevallen is het dan dus ook beter om een boekhoudprogramma te gebruiken in plaats van Excel. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan slapen en dat je er niet meer tegenop ziet om de boekhouding te doen!

Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma?

Misschien begin je een beetje te twijfelen over het gebruik van Excel voor je boekhouding, maar weet je nog niet zeker of je een online boekhoudprogramma wilt. Om het makkelijk voor je te maken heb ik hieronder de beste voordelen van een online boekhoudprogramma voor je op een rijtje gezet, met praktische voorbeelden.

Allereerst zijn online boekhoudprogramma’s makkelijk in het gebruik. Ze zijn speciaal ontworpen om jou het leven zo makkelijk te maken. Je zal dus nooit lang moeten zoeken naar de juiste knop of pagina. De meeste boekhoudprogramma’s werken intuïtief en doen exact wat je verwacht van een boekhoudprogramma. Een ander voordeel hiervan is de functionaliteit en de mogelijkheid om met andere software te communiceren. Zo komen de meeste online boekhoudprogramma’s met een makkelijke manier om je gegevens direct naar de belastingdienst te sturen of om een koppeling met bijvoorbeeld een CRM-systeem te maken.

Mocht het een keer dan toch niet goed gaan en loop je vast of weet je niet meer wat je moet doen, dan is er in de meeste gevallen een support-team of klantenservice die je kan bereiken. De meeste online boekhoudprogramma’s hebben teams van specialisten klaarstaan om jou te helpen met je problemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je programma vastloopt of dat je problemen met je btw-aangifte hebt. Dan is het wel zo makkelijk als je even kan sparren met iemand met verstand van zaken.

Als laatste is het natuurlijk zo dat online boekhoudprogramma in de cloud staat. Dit betekent dat je administratie online beschikbaar is. Je hoeft niet langer een back-up te maken of zorgen te maken dat je nog naar kantoor moet om een factuur in te boeken. Je administratie staat volledig beveiligd op elk moment van de dag klaar voor je, waar je ook ter wereld bent!  

Welke boekhoudprogramma’s lijken het meest op Excel?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om over te stappen naar een online boekhoudprogramma, is het wel zo fijn om een pakket te kiezen die de overstap zo makkelijk mogelijk maakt. Je bent hier aan het goede adres. Ik heb namelijk mijn favoriete online boekhoudprogramma’s die het meest op Excel lijken voor je op een rijtje gezet.

#1 Visma eAccounting – Meeste waar voor je geld

Mijn eerste favoriet is Visma eAccounting, welke zowel voor kleine ondernemers als grote bedrijven geschikt is. Door het grote aanbod van verschillende functies en koppelingen is er voor elk soort ondernemer winst te behalen. Het is een online boekhoudprogramma met een uitstekend support-team, die elke dag klaarstaan om je problemen op te lossen. Het programma biedt verschillende functies om eenvoudig mooie grafieken te creëren om complexe informatie eenvoudig weer te geven. Soms vergeet je dat je facturen aan het inboeken bent met Visma eAccounting in plaats van met Excel, omdat het strakke en simpele design er zo vertrouwd uitziet.

visma online boekhoudprogramma

Pluspunten Visma

 • Koppeling met vrijwel ieder webshopsysteem mogelijk (Shopify, WooCommerce, Bigcommerce, Magento etc.)
 • Gratis uit te proberen voor 30 dagen
 • Facturatie is vanaf € 8 per maand mogelijk, maar weliswaar beperkt

Minpunten Visma

 • Standaard-pakket is zeer beperkt voor de prijs
 • Veel extra kosten
 • Bankkoppelingen (transacties) kosten geld (€ 1,75 per maand)

#2 Rompslomp – Perfect voor ZZP en kleine bedrijven

Voor kleine ondernemers of freelancers die net zijn begonnen met een kleine portemonnee, is Rompslomp een goed idee. Het basismodel is gratis beschikbaar, waardoor je eenvoudig een online boekhoudprogramma kan uitproberen. Rompslomp biedt alle basisfuncties aan die een beginnende ondernemer nodig kan hebben, bijvoorbeeld facturen aanmaken en het verwerken van betalingen. Het programma is eenvoudig ingericht, dus het navigeren van alle functies is even eenvoudig als het maken van een nieuw tabblad in Excel.

rompslomp online boekhoudprogramma

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar
 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling
 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.
 • Diverse koppelingen mogelijk
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)
 • Maximaal 1 boekhouding per pakket
 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

#3 Snelstart – Eenvoudig en makkelijk op te zetten

Ook voor de ondernemer die altijd aan het reizen zijn is er een mooi online boekhoudprogramma. Snelstart is voornamelijk bekend om zijn uitstekende boekhoudapp die je overal ter wereld op je mobiel kan gebruiken. Na een zakenreis nog even snel een paar facturen inboeken of de gegevens voor je btw-aangifte klaarzetten is zo gebeurd. Het doel van Snelstart is om het boekhouden zo makkelijk mogelijk te maken, dus geen ingewikkelde functies en pagina’s, maar gewoon eenvoudig boekhouden. Door de eenvoud van Snelstart is het verschil met Excel minimaal en zal je na een paar dagen al helemaal gewend zijn aan de software. Het enige wat je zal merken is dat boekhouden opeens veel makkelijker gaat!

snelstart online boekhoudprogramma

Pluspunten Snelstart

 • Geschikt voor zzp én BV’s
 • Alle pakketten zijn gratis uit te proberen
 • Zeer uitgebreid boekhoudprogramma
 • Mogelijkheden om door te groeien naar grotere boekhouding

Minpunten Snelstart

 • Grootste pakket kan alleen via boekhoudpartner geregeld worden
 • Prijzig instappakket

#4 Informer Online – Online boekhouden voor ZZP en kleinbedrijf

Het online boekhoudprogramma van InformerOnline is uitermate goed geschikt voor ondernemers die momenteel macro’s en/of VBA gebruiken in hun Excel boekhouding. Het programma van InformerOnline is gespecialiseerd in automatisatie en het zal al je dromen waarmaken. Daarnaast biedt InformerOnline alle functies aan die je nodig hebt om je boekhouding goed op orde te houden. Geen gepruts meer met macro’s, maar een stabiel online programma waar je nog meer tijd mee zal besparen!

informer boekhoudsoftware zzp

Pluspunten Informer Online

 • Gratis software voor starters
 • Gratis proefabonnement van een maand
 • Inclusief boekhoudsoftware
 • Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden

Minpunten Informer Online

 • Veel extra bijkomende kosten
 • Het goedkoopste betaalde pakket is minder uitgebreid dan het gratis pakket
 • Niet zeer uitgebreid qua functies

#5 Moneybird – Super eenvoudig boekhoudprogramma

Mijn andere favoriet is Moneybird. Dit bekende online boekhoudprogramma is één van de meeste bekende en niet zonder reden. Duizenden ondernemers gebruiken het elke dag om hun administratie op orde te houden. Moneybird heeft een erg overzichtelijke interface met een mooi dashboard, waardoor je snel de informatie kan vinden die je nodig hebt. Met duidelijke inputvelden en eenvoudige menu’s is het verschil met Excel minimaal. Daarnaast heeft het goede koppelingen naar andere software en online tools, dus je leven wordt alleen maar beter met Moneybird!

moneybird boekhoudsoftware

Pluspunten Moneybird

 • Alle betaalde pakketten bieden het volledige aanbod van functies aan, inclusief urenregistratie
 • Minimalistische en overzichtelijke interface
 • Handige help functies en snelle klantenservice
 • Hoe groter het pakket; hoe meer banktransacties

Minpunten Moneybird

 • Enkel met het duurste pakket geniet je van een onbepaald aantal transacties
 • Beperkt aantal bankkoppelingen met Nederlandse banken

#6 Twinfield – Marktleider voor MKB

Mijn laatste favoriet is het online boekhoudprogramma van Twinfield, wat onderdeel is van WaltersKluwer. Dit is een uitgebreid boekhoudprogramma dat uitermate goed geschikt is voor groeiende bedrijven. De software kan namelijk ‘meegroeien’ met je bedrijf. Het pakket biedt vele functies en alles werkt prima. Ook is Twinfield zelf veel in beweging, met enige regelmaat worden namelijk updates uitgerold waar je van kan profiteren. Door de eenvoudige en simpele look van de software voelt het niet veel anders dan Excel en de overstap is dan ook makkelijk gemaakt!

twinfield boekhoudprogramma zzp

Pluspunten Twinfield

 • Tot wel vijf administraties binnen één pakket
 • Bankieren, budgetten en belastingaangifte inbegrepen
 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket
 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Twinfield

 • Facturatie zit niet in het goedkoopste pakket, waardoor je minimaal op € 70 per maand uitkomt
 • Beperkt aantal rapportages mogelijk
 • Onduidelijke pakketten die vaak in prijs veranderen

Veel keuze, maar altijd de juiste beslissing

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel overtuigd van de kracht van een online boekhoudprogramma. Het is verleidelijk om Excel te blijven gebruiken, want dat is makkelijk en ben je gewend. Echter, je kan je leven makkelijker maken en ervoor zorgen dat je administratie op elk moment beschikbaar is en goed is beveiligd. Ik heb alle voordelen laten zien van een online boekhoudprogramma. Om de overstap wat makkelijker te maken, heb ik je een mooi overzicht gegeven van mijn favoriete online boekhoudprogramma’s die het meeste op Excel lijken. Met deze programma’s is de impact van een overstap minder groot en zal de software snel comfortabel aanvoelen. Wees verstandig en kies vandaag nog voor een goed online boekhoudprogramma!

Veel gestelde vragen

Wat kost een boekhoudprogramma?

Wat een boekhoudpakket kost, is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudpakketten voor zzp zijn er al vanaf €9,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van boekhouden in de cloud?

– Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten;
– Veel wordt geautomatiseerd verwerkt, zodat je hier geen omkijken naar hebt;
– Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoudapp;
– Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud;
– Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software om de boekhouding van je bedrijf bestaande uit alle transacties ordelijk bij te houden. Met een boekhoudprogramma kun je zelf de boekhouding doen en heb je geen boekhouder nodig. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wat kun je met een boekhoudprogramma?

Door een boekhoudprogramma te gebruiken kun je makkelijk en snel je administratie verzorgen. Je houdt transacties in de gaten, stelt facturen op, regelt de urenadministratie en meer. Veel onderdelen kunnen worden geautomatiseerd, waardoor je minder tijd kwijt bent en de kans op fouten wordt verkleind. De Belastingdienst waardeert het als er gebruik wordt gemaakt van een goed boekhoudprogramma.

Is er een boekhoudprogramma gratis te gebruiken?

Er zijn diverse boekhoudprogramma’s voor een bepaalde periode gratis te gebruiken. In deze proefperiode mag je zonder betaling gebruikmaken van alle functies van het boekhoudprogramma. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot 15 maanden. Tevens zijn er (beperkte) boekhoudprogramma’s die volledig gratis te gebruiken zijn. Deze kennen doorgaans een betaalde variant met meer functies. 

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel €120,- per maand kwijt. Wanneer je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent, is het zelf bijhouden van de boekhouding met een boekhoudpakket in de cloud erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Is een boekhoudprogramma een eenmalige aanschaf?

Het is in enkele gevallen mogelijk om een boekhoudprogramma eenmalig aan te schaffen. Na de aankoop kun je het programma onbeperkt gebruiken en hoef je niets bij te leggen. De meeste boekhoudprogramma’s werken echter met een terugkerende betaling in de vorm van een abonnement. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om van het boekhoudprogramma en alle bijbehorende voordelen gebruik te maken.

Heb je boekhoudkennis nodig om te starten met een boekhoudprogramma?

Om met een boekhoudprogramma te beginnen heb je geen boekhoudkennis nodig. De boekhoudprogramma’s die wij adviseren geven een duidelijke uitleg waarbij je stap voor stap geholpen wordt. Zo zijn er diverse type voorbeeld boekhoudingen. Dit zijn kant en klare templates die volledig zijn ingericht. Daarnaast is er een enorm team aan professionals die je helpen het boekhoudprogramma beter te leren kennen. Tevens is er een grote verscheidenheid aan video’s beschikbaar waarin de werking van het programma nauwkeurig wordt uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?