Welk boekhoudpakket past bij mij?

Het boekhoudpakket dat bij je past heb ik uitvoerig getest. Hierbij de top 4!

boekhoudpakket en heb inzicht

Boekhoudpakket na boekhoudpakket, de verschillende pakketten komen je oren ondertussen uit. Iedere website laat weer andere tientallen pakketten zien. Ondertussen lijkt ieder pakket hetzelfde te zijn. Toch bestaan er grote verschillen tussen de verschillende boekhoudpakketten waar ik je graag meer over vertel. Door deze boekhoudpakketten kritisch te bekijken, ontdek je de verschillen en kan je een overwogen keuze maken voor het pakket dat past bij wat jouw bedrijf nodig heeft.

 • Gratis proefperiode van 1,5 jaar
 • Boekhouden en factureren in 1
 • Inclusief BTW aangifte
 • Met duidelijke instructievideo's

Naarmate we dieper op ieder boekhoudpakket ingaan ontdek je dat de verschillen onder te verdelen zijn in drie onderdelen, namelijk;

 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Functies
 • Kosten

Door de bovenstaande drie onderdelen voor jezelf een prioriteit te geven, bepaal jij makkelijker welk pakket voor jou het best uit de bus komt. Ik heb op deze pagina verschillende boekhoudpakketten gepakt om met elkaar te vergelijken. Deze vergelijking gaat op basis van de drie eerder benoemde onderdelen zodat jij weet waar de boekhoudpakketten onderling van elkaar op verschillen.

Gebruik de onderstaande uitleg voor het verfijnen van je eigen zoektocht. En vergeet nooit dat je altijd in staat bent een proefversie van de boekhoudpakketten te gebruiken. Dit is dé perfecte manier om een specifiek programma te testen!

Inhoudsopgave

Deze drie onderdelen helpen jou makkelijker het perfecte boekhoudpakket te vinden

Boekhoudpakket voor online boekhouden

Jij hebt als ondernemer niet de tijd om alle boekhoudpakketten af te gaan. Net als dat je geen tijd hebt om ieder boekhoudpakket te testen. Een gemiddelde test kost je al snel een uur en dat is de tijdsinvestering na het uitproberen van enkele programma’s niet waard.

Daarom is het belangrijk om van middelen gebruik te kunnen maken om jouw zoektocht te verfijnen. Als boekhouder weet ik precies waar een goed boekhoudpakket aan moet voldoen. Zo weet ik ook dat het programma dat voor de een geschikt is, voor de ander als onhandig kan worden ervaren.

De volgende drie onderdelen stellen je in staat het vinden van het perfecte boekhoudprogramma vele malen eenvoudiger te maken. Lees je mee?

Gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudpakket

Gebruiksvriendelijkheid staat bij boekhoudpakketten als eBoekhouden en Moneybird centraal. Deze twee boekhoudpakketten worden doorgaans intensief gebruikt door de ondernemer die de eigen boekhouding wilt kunnen doen.

In het geval dat ondernemers gemakkelijk in staat moeten worden gesteld om hun eigen boekhouding te doen, is het van groot belang dat het programma zo gebruiksvriendelijk mogelijk is ingericht. Ondernemers hebben weinig tijd, geen zin om te zoeken en willen meteen een factuur kunnen inboeken of verwerken. Het urenlang zoeken naar mutaties of rapporten draagt nergens aan bij. Anders hadden ze het werk wel aan een boekhouder uitbesteed die meteen weet waar de verschillende rapportages te vinden zijn.

Maar hoe herken je of een boekhoudpakket gebruiksvriendelijk is?

De meest eenvoudige manier is door de verschillende recensies door te nemen. Ga op zoek naar ervaringen van gebruikers die zelf van het pakket gebruik hebben gemaakt. Onderzoek wat zij van de gebruiksvriendelijkheid hebben ervaren en of zij belemmeringen van des software hebben ondervonden.

Een wat lastigere (maar betere) manier is om het programma zelf te testen. Zoals eerder benoemd heeft vrijwel ieder boekhoudpakket een demoversie waarmee je alle functies kunt uittesten. Kijk eens hoelang het duurt voordat je een factuur hebt verwerkt of neem de bedrijfsrapportages door. Je moet in korte tijd kunnen achterhalen of een specifiek boekhoudprogramma in jouw geval gebruiksvriendelijk is of niet.

Functies van het boekhoudpakket

Er bestaat geen boekhoudpakket dat excelleert op alle drie de onderdelen. De combinatie van functies en gebruiksvriendelijkheid is voor de boekhoudpakketten misschien wel het moeilijkste onderdeel om beide voldoendes op te scoren.

Hoe meer functies namelijk in een boekhoudpakket te vinden zijn, hoe lager de gebruiksvriendelijkheid is. In veel gevallen loopt de gebruiksvriendelijkheid terug als gebruikers door de verschillende functies op zoek zijn naar de functie die ze nodig hebben. Helemaal als je meeneemt dat het overgrote deel van de ondernemers maar een klein aantal functies echt nodig heeft.

De vraag is dus vooral hoeveel functies jij nodig hebt die niet in ieder boekhoudpakket te vinden zijn. Als jij een ondernemer bent met een groot bedrijf en meer dan tien werknemers, blijven er maar enkele boekhoudpakketten nodig. Zelfstandige ondernemers hoeven echter maar van een beperkt aantal functies gebruik te maken, waardoor het ook niet nodig is om op gebruiksvriendelijkheid in te leveren om voor de zekerheid de overbodige functies beschikbaar te hebben.

Kosten van het boekhoudpakket

Hoe beter een boekhoudpakket op zowel functies als gebruiksvriendelijkheid scoort, hoe hoger de kosten doorgaans zijn. De meest complete boekhoudpakketten, zoals Exact Online, lopen al snel op tot meerdere tientallen euro’s per maand, waardoor je jaarlijks op een bedrag van boven de € 1000 kunt uitkomen. Indien jouw boekhouding van een groot aantal functies gebruik dient te maken, is dit een prima investering. Maar als het niet nodig is om meerdere gebruikers te kunnen toevoegen en diepgaande analyses overbodig zijn, kan je voor een fractie van de kosten van een dergelijk boekhoudpakket ook kiezen voor een alternatief.

Het goedkoopste boekhoudpakket op de markt is momenteel eBoekhouden met een tarief van € 7,95 per maand. Hiervoor heb je de beschikking over verschillende basisfuncties. Visma eAccounting zit met € 15,- per maand precies in het midden. Daar krijg je dan ook net wat meer functies voor terug dan het basis boekhoudpakket van eBoekhouden.

De duurdere boekhoudpakketten zijn te vinden rondom het prijspunt van € 60,- per maand, met uitschieters ver boven de honderd. Dit soort pakketten zijn echter aanzienlijk uitgebreider en ontworpen voor grote bedrijven.

Lees ook een ander artikel over de kosten van een boekhouding

e-Boekhouden – het goedkoopste boekhoudpakket dat 15 maanden lang gratis te gebruiken is

Het heeft eBoekhouden niet veel tijd gekost om een indrukwekkend aantal gebruikers te verzamelen. Doordat beginnende ondernemers namelijk vijftien maanden gratis gebruik kunnen maken van eBoekhouden, is het de aantrekkelijkste optie voor iedereen die met ondernemen begint. Deze vijftien maanden kan je onbeperkt van alle eBoekhouden functies gebruik maken. Hierdoor leer je niet alleen het programma kennen, maar leer je ook de fijne kneepjes van het boekhouden onder de knie te krijgen. Na deze 15 maanden kan je voor € 9,95 per maand van een deel van deze functies gebruik blijven maken. Als je echter het boekhoudpakket met dezelfde functies wilt blijven gebruiken, kom je op het plan van € 15,- per maand uit.

Lees ook mijn review artikel: eBoekhouden review

e-boekhouden.nl

Boekhouden en factureren in 1

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • geen boekhoudkennis nodig
 • Marktleider voor ZZP
Klik hier voor meer informatie

Visma eAccounting – uitgebreid pakket voor een eerlijke prijs

Een andere uitstekende optie voor beginnende ondernemers is Visma eAccounting. Het boekhoudpakket van Visma is voorzien van alle belangrijke functies en is volgens diverse ervaringen zeer gebruiksvriendelijk. Het team van Visma is dagelijks bezig met het verbeteren en ontwikkelen van functies. Je kunt er dus op rekenen dat het boekhoudpakket alleen maar beter wordt.

Het basispakket van Visma eAccounting is met € 15,- per maand gelijk geprijsd aan het volledige pakket van eBoekhouden. Mogelijk is het daarom wat lastig om de keuze tussen deze twee boekhoudpakketten te maken. Ik adviseer je daarom, als je tussen een van deze twee pakketten twijfelt, beide pakketten uit te proberen. Zowel Visma als eBoekhouden biedt ondernemers de kans om hun programma’s te testen.

Lees ook mijn review artikel: Visma eAccounting review

visma eaccounting

Meest gekozen door ZZP

 • Inclusief factureringsmodule
 • Met zeer goed boekhoud app
 • Inclusief BTW aangifte
Klik hier voor meer informatie

Twinfield

Ondernemers die net wat meer functies nodig hebben, komen al snel uit bij Twinfield. De mogelijkheden van Twinfield zijn over het algemeen goed te vergelijken met Visma en eBoekhouden. Een groot verschil is dat er net wat meer lagen zijn die je op termijn als ondernemer goed kunt gebruiken. Dat je daar dan ook meteen twee keer zoveel voor moet betalen, maakt het voor velen minder interessant.

Je kunt vooral de boekhoudpakketten van Twinfield overwegen als je zaken als rittenregistratie en salarisadministratie via een enkel programma wilt kunnen regelen. Doordat je vervolgens eenvoudig met meerdere gebruikers gegevens in Twinfield kunt verwerken, is het programma ideaal voor grotere bedrijven.

Het kleinste boekhoudpakket van Twinfield start op € 44,- per maand, waar de belangrijkste functies bij zijn inbegrepen. Het bijhouden van projecten, uren, consolidatie en rekening courant is alleen inbegrepen bij het duurste boekhoudpakket dat € 91,- per maand kost.

Lees ook mijn review artikel: Twinfield review

twinfield logo

Marktleider voor MKB

 • Uitgebreide rapportages mogelijk
 • Eenvoudig te koppelen met andere software
 • Met gratis voorbeeld boekhouding
Meer informatie

Exact Online – prijzig, desondanks de vele functies

Exact was jarenlang voor ondernemend Nederland het aanbevolen programma voor het verzorgen van de boekhouding. Daar is met de komst van tientallen concurrerende boekhoudpakketten verandering in gekomen. Vooral beginnende ondernemers hebben tegenwoordig de keuze uit aanzienlijk meer programma’s.

Betekent dit dat Exact Online voor beginnende ondernemers niet meer interessant is?

Dat ligt aan wat je met dit boekhoudpakket wilt bereiken. Als we namelijk naar de Exact Online prijzen kijken zien we dat het goedkoopste pakket al € 39,- per maand kost. Dit loopt op tot € 99,- per maand naarmate je gebruik wilt maken van meer gebruikers en bankkoppelingen.

De vraag is dus in hoeverre jij echt Exact Online voor de functies nodig hebt. Het overgrote deel van de functies is namelijk ook te vinden bij goedkopere pakketten (eBoekhouden, Visma en Twinfield). Als jouw bedrijf is plannen heeft om in korte tijd hard te groeien, is het daarentegen wel een optie om voor Exact Online te kiezen.

Lees ook mijn review artikel: Exact Online review

Welke van deze vier boekhoudpakketten past het best bij wat jij zoekt?

exact home

Meer dan 30 jaar ervaring

 • boekhouden en factureren in 1
 • met elke webshop te koppelen
 • Scan en herken service
Klik hier voor meer informatie

Meest gestelde vragen

Wat is het beste boekhoudpakket?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudpakketten. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudpakketten kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Bekijk hier onze top 10 boekhoudprogramma’s voor eenmanszaak.

Wat kost een boekhoudpakket?

Wat een boekhoudpakket kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor ZZP zijn er al vanaf
€ 9,95 per maand.

Bekijk het complete overzicht met prijzen van boekhoudprogramma’s.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Klik hier voor meer informatie

Wat doet een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudpakket.

Klik hier voor meer informatie

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudpakket erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Bekijk hier de top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Op zoek naar een boekhoudprogramma?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een boekhoudprogramma?

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten