Boekhouder voor zzp

10 Tips voor het vinden van een zzp boekhouder

Boekhouders zijn stoffige oude mannen of vrouwen met een bril. Tenminste, dat is wat je ziet als je naar afbeeldingen van boekhouders kijkt. Het stereotype boekhouder is gelukkig niet te vergelijken met de werkelijkheid. Een boekhouder voor het zzp is bijvoorbeeld echt niet een stoffig oud type. Het is juist iemand die begrijpt waar jij als zzp’er mee zit of naar toe wilt groeien.

Ik ben zelf een boekhouder met veel zzp ervaring. Weet je waarom? Omdat ik net als jou een zzp’er ben!

Het liefst is jouw nieuwe boekhouder net zo’n ras-zzp’er als jij dat bent. Want je wilt wel dat je op iemand kunt rekenen die begrijpt waar jij mogelijk mee zit. Iemand die inziet waar je als zzp’er heen wilt groeien en welke struikelblokken worden opgeworpen.

Op deze pagina help ik je met het vinden van een boekhouder voor zzp welke jouw bedrijf versterkt. Een goede boekhouder is namelijk een asset voor jouw bedrijf. En dat is genoeg om als bedrijf krachtiger van te worden.

De moderne ondernemer heeft simpelweg een boekhouder nodig waar altijd op gerekend kan worden. Jouw eenmanszaak is divers en bevindt zich in een klimaat waar iedere dag anders is. Je kunt hier alleen goed op inspelen met een boekhouder die er altijd voor je is óf als jij je eigen boekhouding onder beheer hebt.

Wat je ook kiest: een daadkrachtige aanpak is een vereiste. En daar leg ik je graag meer over uit.

Kort samengevat is dit de beste gratis boekhoudsoftware als alternatief voor een zzp boekhouder:

e-boekhouden logo

 • Beste beoordeling door starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

twinfield

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Inclusief voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Een goede boekhouder is het halve werk

boekhouder voor zzp vergelijken

Stort je pas op de het overzicht aan tips voordat je er zeker van bent dat jouw bedrijf klaar is voor een boekhouder. Natuurlijk, het is altijd een goed moment om een boekhouder in te schakelen. Ieder bedrijf moet van een degelijke boekhouding voorzien zijn. Een boekhouder voor zzp heeft echter wel wat middelen nodig zodat de boekhouding op een goede manier verzorgd kan worden.

Ik merk dat beginnende zzp’ers moeite hebben tijdens de beginfase een ordelijke boekhouding te produceren. Op dat soort momenten is het vanzelfsprekend dat het aan de zzp’er is enigszins een nette boekhouding bij elkaar te brengen. Vervolgens is er een beginpunt waar de boekhouder voor zzp in kan beginnen. Een boekhouding die vanaf het begin al moet gaan werken in een chaos van papier en bonnetjes, komt mogelijk de berg niet te boven.

Je merkt straks dat een goede boekhouder het halve werk is. Een goede boekhouder voor zzp helpt je namelijk deze berg uit te ruimen. Het is daarentegen niet zo dat jij niets meer hoeft te doen. De boekhouder verwacht van jou dat je op een enigszins overzichtelijke manier je boekhouding aanlevert.

Ga daarom nu al aan de slag met het samenbrengen van je boekhouding en probeer dit zo netjes mogelijk te doen. Hierdoor krijg jij meteen een beter idee van je boekhouding zodat de boekhouder daarna met de inhoud aan de slag gaat.

Tip 1: Kies een boekhouder voor zzp

Is dit een nieuwe tip? Niet als je de introductie van dit artikel gelezen hebt. Anders herhaal ik graag deze ontzettend belangrijke tip. Want je bent beter uit wanneer je een boekhouder voor zzp kiest.

Je hebt straks de keuze uit boekhouders voor tal van rechtsvormen en branches. Het liefst heb je natuurlijk een boekhouder die echt begrijpt wat je nodig hebt. Dat kan! Veel boekhouders richten zich exclusief op zzp’ers en daar kan jij van profiteren.

Het advies dat je krijgt sluit beter aan op jouw bedrijf, de boekhouder helpt je met mogelijke obstakels en je wordt op meer onderdelen uit de brand geholpen. Een absolute no-brainer voor iedere zzp’er!

Tip 2: Betaal niet de hoofdprijs

Iedereen weet dat boekhouders niet goedkoop zijn. Een boekhouder heeft jarenlang gestudeerd en daar staat natuurlijk een prestatie tegenover. Dit betekent alleen niet dat je ook meteen de hoofdprijs hoeft te betalen.

Vooral boekhouders voor het zzp rekenen over het algemeen schappelijke tarieven. Een bedrag a € 60 per uur wordt hierin als gemiddelde gezien. Ondernemers met een normale zzp boekhouding hoeven daarom niet meer dan € 70 per uur (de bovenkant van de markt) te betalen.

Tip 3: Ga ook weer niet voor de goedkoopste

Te veel betalen is nooit verstandig, maar te weinig hoogstwaarschijnlijk ook niet. Je hebt spotgoedkope boekhouders voor het zzp waar je nog geen € 40 per uur voor betaalt. Voor dit bedrag hoef je daarentegen geen wonderen te verwachten. Dit soort budget boekhouders kunnen eerder gevaren dan voordelen opleveren. Iets dat jij als ondernemer natuurlijk niet wilt.

Ik adviseer je daarom goed onderzoek te doen naar de ervaring van de boekhouder. Voor wat soort bedrijven heeft de boekhouder gewerkt? Heeft de boekhouder ervaring met groeiende zzp’ers? En zzp’ers die na verloop van tijd overstapt zijn op andere rechtsvormen?

boekhoudprogramma

Tip 4: Durf naar de ervaring van je boekhouder te vragen

Het valt mij op dat weinig zzp’ers concreet naar de ervaring van hun boekhouder durven te vragen. Veel zzp’ers geloven het allemaal of durven het simpelweg niet. De ervaring van de boekhouder heeft daarentegen grote invloed op de manier waarop de boekhouder jou kunt helpen.

Tip 5: Denk goed na of je wel een boekhouder nodig hebt

Een omstreden tip is mijn vijfde tip. Want heb je wel echt een boekhouder nodig? Ben je niet slimmer uit wanneer je zelf je boekhouding doet?

Ik heb tientallen artikelen geschreven over hoe jij als zzp’er je eigen boekhouding kunt doen. Het is verrassend eenvoudig en je bent honderden euro’s per jaar minder kwijt. Een boekhouder is handig voor advies, alleen wat als jij straks zelf in staat bent dit soort inzichten te achterhalen?

Tip 6: Combineer de boekhouder met een boekhoudprogramma

De meeste zzp’ers kiezen ervoor om zowel van een boekhouder als een boekhoudprogramma gebruik te maken. Dit geeft ze de vrijheid en flexibiliteit over de gehele linie meer grip op de boekhouding te krijgen. Alles aan een boekhouder uitbesteden zorgt ervoor dat jij als zzp minder dicht op de boekhouding zit. Een hybride combinatie van beide elementen helpt je slimmer te ondernemen.

Tip 7: Zoek een boekhouder van je eigen leeftijd

Behalve als je heel jong bent, is deze tip er een om te onthouden. Je hebt als zzp’er het liefst iemand met dezelfde tijdsgeest. Jouw boekhouder begrijpt je beter wanneer de tijdsgeest min of meer gelijk is. Ook nieuwe kansen worden diepgaander besproken. Hierdoor is de waarde die je uit een samenwerking kunt halen aanzienlijk groter.

Tip 8: Maak duidelijke uitspraken over wie wat doet

Sommige zzp’ers verwachten dat de boekhouder al het werk doet terwijl een deel van de boekhouders verwacht dat de zzp’er ook input levert. Dit levert gevaarlijke situaties op waarin cruciale stukken of stappen ontbreken. Door vooraf met je boekhouder in gesprek te gaan voorkom je een situatie waarin het onduidelijk is wie wat doet.

Een goede boekhouder voor zzp spreekt vooraf door wat de verwachtingen zijn. Het is in dit geval dan ook een goede graadmeter om te kijken of jouw boekhouder hierover nagedacht heeft.

Tip 9: Kies een boekhouder die ervaring met jouw boekhoudprogramma heeft

Indien jij momenteel een boekhoudprogramma gebruikt, is het handig als jouw nieuwe boekhouder hier ervaring mee heeft. Het liefst blijf jij natuurlijk met je huidige boekhoudprogramma werken.

Voor de wat bekendere boekhoudprogramma’s moet dit geen probleem zijn, zoals Exact, Twinfield, Moneybird en Visma. Veel boekhouders zijn zelfs gespecialiseerd met dergelijke boekhoudprogramma’s. Onbekendere boekhoudprogramma’s kunnen daarentegen wel voor struikelblokken zorgen.

boekhouder voor zzp offerte

Tip 10: Probeer zoveel mogelijk zelf te doen!

Als je de tijd hebt je met jouw eigen boekhouding bezig te houden, is het absoluut een goed idee dit te doen. Een groot deel van de ondernemers onderschat de waarde van de eigen boekhouding. Je kunt maandelijks tientallen inzichten opdoen zolang je maar diep genoeg in de boekhouding zit. Een boekhouder ziet eenmaal per kwartaal jouw boekhouding en heeft hierdoor beperkt informatie om jou van passend advies te voorzien.

Je kunt hier op inspelen door behalve dat jouw boekhouder het zware werk doet zelf ook actief tijd in de boekhouding te stoppen. Neem bijvoorbeeld de resultaten iedere maand door en let goed op de kosten. Nieuwe investeringen? Plan deze investeringen in en onderzoek wat het effect op jouw cashflow is.

Welke boekhouder ik adviseer? Een boekhoudprogramma!

De kosten van een boekhouder voor het zzp mogen dan nog wel meevallen; de kosten voor een boekhoudprogramma vallen pas écht mee! Voor nog geen tien procent van wat een zzp boekhouder kost, heb je al een boekhoudprogramma waarmee je de complete boekhouding zelf kunt verzorgen.

Ervaren zelfstandige ondernemers zweren bij het gebruik van een boekhoudprogramma dat eventueel eenmaal per jaar wordt gebruikt door de boekhouder. Het enige wat de boekhouder dan hoeft te doen, is het opstellen van de jaarrekening en het indienen van de aangifte inkomstenbelasting.

Wil je meer weten over zelf boekhouden? Duik dan eens in een van mijn andere artikelen en ontdek hoeveel jij kunt besparen!

e-boekhouden logo

 • Beste beoordeling door starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

twinfield

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Mobiele app voor IOS/android
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

visma eaccounting

 • Inclusief voorbeeld boekhouding
 • Eenvoudig facturen maken
 • Scan en herken service
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Meest gestelde vragen

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudprogramma erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Het uurtarief van een boekhouder varieert tussen de € 40 en € 80 per uur. Het uurtarief is afhankelijk van de ervaring van een boekhouder. Als je de gehele boekhouding wil uitbesteden aan een boekhouder kun je rekening houden met gemiddeld € 120 per maand aan boekhoudkosten voor ZZP of een eenmanszaak.

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP?

Een boekhoudprogramma voor ZZP kost gemiddeld € 10 tot € 20 per maand. De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn er al vanaf € 7,95 per maand. Hierbij zijn alle functies beschikbaar die nodig zijn om de boekhouding van je eenmanszaak te regelen.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudprogramma’s kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Gerelateerde artikelen

Boekhouder en accountant: Wat is het verschil? De complete uitleg

Is er eigenlijk een verschil tussen een accountant en een boekhouder? Wat is het verschil in opleiding, titel en kosten? Complete uitleg en tips.

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Kan je Zelf BTW Aangifte Doen? Waarom btw-aangifte niet lastig is

Ieder kwartaal je btw-aangifte laten of zelf doen? Middels online boekhoudprogramma’s is het doen van btw-aangifte makkelijker dan ooit.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een alternatief voor een zzp boekhouder?