Beste Webshop Software voor serieuze ondernemers

Het runnen van een webshop is een dagtaak op zich. Hoe makkelijker en efficiënter je dit kunt doen; hoe meer tijd je overhoudt voor het ontwikkelen van nieuwe producten, het doen van inkopen en het marketen van jouw webwinkel. In dit artikel behandel ik de top drie van beste webshop software. Waarmee je zonder kennis van coderen, jouw eigen webshop kunt ontwerpen, inrichten en bijhouden.

Kort samengevat is dit de Top 3 beste webshop software op dit moment:

  • Lightspeed – Beste prijs/kwaliteit
  • Magento – Beste voor MKB en grote bedrijven
  • Shopify – Beste voor starters en kleine webshops

lightspeed webshop software

  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Veel koppelingen
  • Beste prijs/kwaliteit
  • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

magento webshop software

  • Zeer uitgebreid
  • Geschikt voor MKB
  • Incl. analyse van data
  • Klantwaardering: 7,6
Meer informatie

shopify webshop software

  • Voor starters en kleine webshops
  • Veel visuele elementen
  • Incl. IDEAL betalingen
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Waarom kiezen voor webshop software?

Wat een webshop is weet iedereen, maar wat soms nog wel onduidelijk is zijn de voordelen van webshop software. De software die ik in dit artikel beschrijf is SaaS webshop software. SaaS is de Engelse benaming voor Software as a Service, wat betekent dat alles online geregeld wordt. Je hoeft dus geen programma’s op je computer te installeren en je hebt toegang tot de interface vanaf ieder apparaat. Alles gebeurt geheel online.

Webshop software regelt in feite alles voor je, terwijl je zelf bepaalt hoe jouw shop eruit komt te zien. In welke mate je dit in handen hebt verschilt per webshop software aanbieder, waar ik later in dit artikel verder op inga. Het mooie is dus dat je met webshop software jouw online winkel volledig in eigen stijl inricht, zonder dat je hiervoor hoeft te coderen. Je hoeft dus geen enkele kennis te hebben van html of van ontwerpen, en je kunt meteen beginnen met het opzetten en vullen van jouw online winkel.

Webshop software is zo gemaakt dat het ontzettend gebruiksvriendelijk is en goede software wijst zich vanzelf. Dit geldt zowel voor: het opzetten van je winkel, het vullen van je webshop met artikelen en/of diensten, en het bijhouden ervan. Mocht je toch ergens tegen aanlopen of niet helemaal uitkomen, dan bieden de meeste aanbieders van webshop software meerdere soorten support aan. Denk aan het contacteren van de klantenservice, het bekijken van tutorials of informatie van andere gebruikers op diverse forums.

beste webshop software

Waar moet ik op letten bij het kiezen van webshop software?

Voordat je vol enthousiasme een abonnement aangaat bij een webshop software aanbieder, is het belangrijk om op een aantal punten te letten bij het maken van een keuze. Er zijn heel wat aanbieders op de markt, wat automatisch ook betekent dat de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de kosten van iedere aanbieder niet altijd even goed zijn. Evenals de extra mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld koppelingen met betaalsystemen.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat iedere webshop eigenaar andere behoeften heeft, waardoor niet iedere aanbieder voor iedereen geschikt is. Shopify kan bijvoorbeeld perfect zijn voor iemand die online shirts verkoopt, terwijl Magento misschien veel interessanter is voor een internationale verkoper van online cursussen, en Lightspeed voor een verkoper van handgemaakte sierraden. Het is dus essentieel om de software te kiezen die het beste past bij jouw persoonlijke wensen én de behoeften van je webwinkel. Hieronder een overzichtje van de punten waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van webshop software voor jouw online winkel:

Functies: het is belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn en in hoeverre je jouw webshop kunt aanpassen. Denk aan: het aanmaken van categorieën, het toevoegen van menu’s, het toekennen van labels, het selecteren van designs, het aanpassen van kleuren, het toevoegen van betaalopties, evenals het toepassen van pop-ups en andere marketing elementen

Gebruiksvriendelijkheid: met name bij software die je veel gaat gebruiken, zoals webshop software, is het belangrijk dat het programma prettig werkt, logisch in elkaar zit en er geen problemen zijn. Want traag werkende software of het niet kunnen vinden van bepaalde opties is uiterst frustrerend. Een van de beste manieren om de gebruiksvriendelijkheid te testen, is door gebruik te maken van een gratis proefabonnement

Kosten: uiteraard dient webshop software te passen binnen je budget. Hierbij is het van belang om rekening te houden met alle kosten, dus ook eventuele extra of verborgen kosten. Evenals de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Want de meest goedkope oplossing is niet altijd de beste, en het is belangrijker om te weten of je waar voor je geld krijgt

Ondersteuning: mocht je ergens tegenaan lopen, of het nu gaat om de werking van de software of problemen met je account, dan is het prettig als je ergens terecht kunt. Bekijk dus altijd of de aanbieder een fijne klantenservice biedt, zoals het verstrekken van kundig advies, maar ook dingen als de reactietijden, bereikbaarheid en de diverse contactopties

Koppelingen: met name voor webshop software is het belangrijk dat je de software kunt koppelen en/of uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de webshop aan je boekhoudprogramma, kassa systeem of een betaalprovider. Houd hierbij niet alleen rekening met de behoeften van dit moment, maar ook met die van je webshop in de nabije toekomst

De beste webshop software – Top 3 software voor webshops

Nu je weet waar je op moet letten, is het tijd voor de beste webshop software. Zelf heb ik meerdere programma’s voor webshops uitgebreid getest en daar is deze top 3 uit voortgekomen. Ik behandel deze drie programma’s in willekeurige volgorde, aangezien het onmogelijk is om één programma als beste te kiezen voor iedere soort webshop en ondernemer.

#1 Lightspeed – Eenvoudig in gebruik en ideaal voor omni-channel verkopen

Lightspeed is een internationale ondernemer met roots in Amsterdam. Met Lightspeed eCom hebben fysieke winkels de mogelijkheid eenvoudig een webshop te openen. Uiteraard hoef je geen fysieke winkel te hebben om Lightspeed te gebruiken, maar ze bieden meerdere voordelen als je wel eigenaar bent van een fysieke locatie en je zowel online als offline wil gaan verkopen. Lightspeed biedt software aan voor iedere branche, inclusief specifieke oplossingen voor de retail sector (van kleding tot speelgoed en electronica), horeca, golf en e-commerce. Denk hierbij dus aan extra oplossingen voor het bijhouden van voorraad en het maken van reclame op Tiktok, tot specifieke oplossingen zoals een tee sheet voor golf.

lightspeed beste webshop software

Je kunt Lightspeed gratis uitproberen, door het maken van een Instant Site. Zo bouw je jouw eigen webshop zonder kennis van design of technologie. Je hebt hierbij de keuze uit 50 verschillende content blokken om je shop vorm te geven, waaronder: uitgelichte producten, speciale aanbiedingen en het plaatsen van reviews. Uiteraard kun je met deze content blokken ook informatie verstrekken over jouw onderneming, verzending, betaalinformatie en meer. Naast het samenstellen van je eigen site met behulp van deze content blokken, kun je ook kiezen uit een van de 30 gratis thema’s. Deze zijn ontworpen door professionele ontwerpers op basis van een specifiek onderwerp.

Voor het domein van je site heb je de keuze om het gratis domein te gebruiken (company.site) of je eigen domein te koppelen. Ook als je al over een eigen webshop, blog of andere site beschikt is het mogelijk om Lightspeed eCom toe te voegen, zoals bijvoorbeeld het integreren van een “Koop nu” knop. Al deze opties zijn zowel te gebruiken via vaste apparaten als de mobiele app van Lightspeed.

Naast het bouwen en ontwerpen van je site biedt Lightspeed ook een aantal andere functies aan, zoals: het printen van verzendlabels, het koppelen van betaalmethoden, verkopen op social media kanalen, ingebouwde SEO tools voor het aantrekken van meer verkeer, het versturen van online nieuwsbrieven in samenwerking met MailChimp, het omzetten van je shop in een mobiele app, en uiteraard wordt je site automatisch geupdate. Om een voorbeeld te geven, Lightspeed is te koppelen met zowel MyParcel als Sendcloud, evenals integratie met internationale verzendpartijen zodat bezorgprijzen automatisch worden berekend. Als je internationaal wil verkopen, dan is jouw shop met een paar klikken te bekijken in meerdere talen en valuta’s, inclusief SEO optimalisatie zodat je ook in andere landen wordt gevonden. Om klanten te binden kun je gebruik maken van acties zoals 1+1 gratis of een beloningsprogramma integreren, en ook gratis verzending instellen boven een bepaald bedrag is mogelijk.

Lightspeed is te koppelen met tal van externe applicaties, zoals de boekhoudprogramma’s van e-Boekhouden, Exact, Silvasoft of Informer. Ook voor het verwerken van betalingen heb je een ruime keuze, inclusief: Mollie, Klarna, Billink en meer. Zo accepteer je zonder problemen betalingen via de door jou gewenste betaalmethodes, waaronder iDEAL, PayPal en/of creditcards. Ook voor de communicatie met klanten zijn er heel wat mogelijkheden, zoals de koppeling met Facebook Chat, evenals Belco. De voorbeelden die ik zojuist heb genoemd zijn vrij generiek, maar er zijn ook tal van integraties die zijn gericht op een specifieke branche.

Pluspunten Lightspeed

  • Eerlijke prijzen

  • Gebruiksvriendelijke software

  • Geschikt voor omni-channel verkopen, incl. specifieke oplossingen

  • Veel koppelingen, zoals met boekhoudprogramma’s

Minpunten Lightspeed

  • Facturatie op jaarbasis

  • Geboden klantenservice is afhankelijk van het gekozen pakket

Prijzen

De klantenservice van Lightspeed zelf bestaat uit meerdere contactmogelijkheden, die variëren op basis van het gekozen pakket. Naast contact met de klantenservice beschikt Lightspeed ook over een help centrum met handige informatieve artikelen en video tutorials. Wat betreft de prijzen heb je de keuze uit drie vaste paketten en een op maat gemaakt pakket. Hoe duurder het gekozen pakket; hoe meer functies, productvarianten, gebruikersaccounten en meer. Houd er rekening mee dat alle prijzen op basis zijn van een jaarabonnement. Een maandabonement is helaas niet mogelijk.  Hieronder een overzicht van de kosten:

PakketPrijs per maand
Essential49 euro
Advanced89 euro
Professional189 euro
EnterpriseOp aanvraag

#2 Magento / Adobe Commerce – Voor grote ondernemingen die het maximale willen halen uit hun data

Magento, of tegenwoordig bekend als Adobe Commerce, richt zich op het aanbieden van Business to Customer (B2C) en Business to Business (B2B) ervaringen. Hiervoor gebruiken ze Arteficial Intelligence (AI), om de ervaring van de klant te verbeteren. In tegenstelling tot Lightspeed richt Magento zich echt op e-Commerce, oftewel online verkopen. Magento richt zich op iedere branche, en de software is met name geschikt voor ietwat ervaren ondernemers die op zoek zijn naar andere webshop software.

magento beste webshop software

Een van de redenen van de naamsverandering van Magento naar Adobe Commerce, is de intergratie met andere Adobe producten die op hetzelfde platform draaien, namelijk het Adobe Experience Platform. Dit maakt het mogelijk om je online winkel te schalen en indien gewenst gebruik te maken van andere Adobe producten. Ditzelfde geldt voor het beheren van meerdere merken in meerdere landen en/of talen vanaf hetzelfde platform, voor groothandels, detailhandels of als je aan beiden levert.

Een van de dingen die Magento, of eigenlijk Adobe Commerce, onderscheidt van andere webshop software aanbieders is het gebruik van AI. Dit is met name relevant als je veel data hebt, waardoor marketing strategiën kunnen worden verbeterd. In combinatie met machine learning heb je met een webshop op dit platform toegang tot tools die gestuurd worden door Adobe Sensei. Denk hierbij aan: live zoeken met snellere resultaten, productaanbevelingen op basis van voorgaand koopgedrag, intuïtieve dashboards en het integreren van andere systemen. Zoals je wel merkt is Adobe Commerce gericht op grotere ondernemers die nog meer en sneller willen groeien.

Naast het bouwen van je eigen online shop, kun je jouw online handelsplatform uitbreiden. Internationaal handelen staat hierbij centraal. Evenals het koppelen van andere Adobe producten, zoals Adobe Real-Time CDP (klantenprofielen), Adobe Experience Manager Sites (gepersonaliseerde winkelervaringen) en Adobe Target (testen en personaliseren van klantervaringen). Adobe Commerce biedt een betaalsysteem waarbij alle betalingen worden geregeld via één dashboard, ook als je meerdere storefronts hebt, en uiteraard ben je gegarandeerd van veilige betalingen.

Pluspunten Magento

  • Zeer uitgebreid

  • Veel koppelingen mogelijk

  • Uitstekend voor het analyseren van data

Minpunten Magento

  • Prijzen enkel op aanvraag

  • Geen gratis proefabonnement, wel demo

Prijzen

Als je Adobe Commerce (Magento) wil proberen kun je een demo aanvragen, en ook de prijzen zijn enkel op aanvraag. Echter blijft Magento Open Source wel gratis, waarbij je net zoals met WordPress je eigen site kunt bouwen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat het enige kennis vereist van coderen, en je ook zelf verantwoordelijk bent voor updates, hosting en dergelijke.

PakketPrijs
Magento / Adobe CommerceOp aanvraag
Magento Open SourceGratis

#3 Shopify – Eenvoudig in gebruik en geschikt voor ZZP’ers

Shopify is een Canadese onderneming die internationaal actief is. Ze richten zich ook op Nederlandse ondernemers met een Nederlandstalige site, waarbij het meerendeel van de ondersteuning op het moment van schrijven nog wel in het Engels is. In tegenstelling tot de voorgaande twee webshop software aanbieders in deze lijst, richt Shopify zich echt op starters en je kunt de webshop software 3 dagen gratis uitproberen. Je hoeft geen kennis te hebben van design of techniek om een site op te zetten. Dit geldt zowel voor het starten van een webwinkel, het opzetten van een webshop voor je fysieke onderneming, evenals de overstap vanaf een ander platform.

shopify beste webshop software

Net als met Lighspeed kun je met Shopify zeer eenvoudig een eigen site creëren, met behulp van templates en het handige drag and drop systeem. Je past jouw webshop eenvoudig aan door het kiezen van kleuren, het toevoegen van afbeeldingen en je logo, evenals het selecteren van lettertypen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om externe apps te koppelen voor nog meer functionaliteiten, zoals het ontvangen van iDEAL betalingen. Houd er echter wel rekening mee dat veel van deze extra opties niet gratis zijn. Je kunt er dus voor kiezen om je producten/diensten via de online shop te verkopen, maar het is ook mogelijk via andere verkoopkanalen zoals social media en online marktplaatsen. En wederom kun je zoals met Lightspeed, ook enkel een verkoopknop plaatsen op bijvoorbeeld je WordPress website of blog.

Shopify helpt je niet alleen met het verkopen van producten, maar ook met de marketing ervan. Denk aan het versturen van gepersonaliseerde e-mails vanuit het Shopfiy platform zelf, het creëren van een Facebook shopervaring en het versturen van specifieke berichten naar een bepaalde doelgroep.

Als je ergens niet uitkomt zijn er meerdere manieren om ondersteuning te krijgen. De makkelijkste manier is door een kijkje te nemen in het Shopify helpcentrum, waar je veel nuttige informatie vindt over de werking van de software en veel voorkomende problemen. Een andere manier om hulp te krijgen is door contact op te nemen met de klantenservice, wat alleen kan als je bent ingelogd. De geboden klantenservice laat naar mijn mening (en die van andere gebruikers) wat te wensen over, wat tevens een van de grootse nadelen is van deze webshop software aanbieder.

Shopify hanteert enkel een jaarabonnement, waardoor je dus niet maandelijks kunt opzeggen. Hoe duurder het gekozen pakket; hoe meer functies en mogelijkheden, zoals het aantal medewerkers accounts. Alle pakketten zijn beschikbaar voor maximaal 1 webshop en tot 1.000 voorraadlocaties.

Pluspunten Shopify

  • Gebruiksvriendelijk

  • Geschikt voor starters

  • Ideaal voor online verkopen via meerdere online kanalen

Minpunten Shopify

  • Hoge bijkomende transactiekosten

  • Facturatie op jaarbasis

  • Matige klantenservice

Prijzen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat naast de maandelijkse kosten er ook extra transactiekosten in rekening worden gebracht. Met name als je kiest voor een externe betalings gateway in plaats van Shopify Payments. De transactiekosten worden lager als je kiest voor een duurder Shopify abonnement. Houd er dus rekening mee dat je voor iedere verkoop meestal een percentage plus een vast bedrag extra betaalt, welke variëren van 0 tot 2.9% en van 0 tot 39 cent. Hieronder een overzicht van de vaste kosten per maand:

PakketPrijs per maand
Basic21 euro
Shopify59 euro
Advanced289 euro

Conclusie

Ieder programma uit bovenstaande top 3 heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke webshop software het beste is voor jouw bedrijf is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, het budget, de soort en de grootte van je onderneming. Starters en ZZP’ers hebben snel een webshop opgezet met Shopify, waarbij deze optie weer minder interessant is voor grote ondernemers vanwege de relatief hoge transactiekosten.

Lightspeed is op veel vlakken vergelijkbaar met Shopify, waarbij ze een streepje voor hebben wat betreft de geboden klantenservice en het feit dat ze van oorsprong een Nederlandse onderneming zijn. Lightspeed is tevens een goede keuze voor ondernemers met een fysieke vestiging, evenals B2B verkopers.

Magento is van naam veranderd en staat nu bekend als Adobe Commerce. Deze aanbieder van webshop software biedt twee verschillende keuzes aan, waarbij je sowieso iets meer kennis van zaken moet hebben om het maximale te halen uit de webshop software. Magento Open Source is nog steeds gratis, in tegenstellig tot Adobe Commerce waarbij de prijzen op aanvraag zijn. Adobe Commerce richt zich op grote ondernemingen die onder andere meer inzicht willen krijgen in hun data, waardoor het een minder logische keuze is voor startende en kleinere ondernemers.

Meest gekozen webshop software van dit moment

lightspeed webshop software

  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Veel koppelingen
  • Beste prijs/kwaliteit
  • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

magento webshop software

  • Zeer uitgebreid
  • Geschikt voor MKB
  • Incl. analyse van data
  • Klantwaardering: 7,6
Meer informatie

shopify webshop software

  • Geschikt voor kleine webshops
  • Veel visuele elementen
  • Incl. IDEAL betalingen
  • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Veelgestelde vragen

Wat is de beste webshop software?

In dit artikel behandel ik de beste drie webshop software aanbieders. Het is echter onmogelijk om één aanbieder tot beste te kronen, aangezien het afhankelijk is van de wensen van jouw onderneming welke software het beste past, zoals de grootte van het bedrijf, het budget en meer.

Wat is beter, Magento of Lightspeed?

Zowel Magento als Lightspeed zijn aanbieders van kwalitatieve software, maar ze zijn ook erg verschillend. Lightspeed richt zich op online en omni channel verkopen voor vrijwel iedere ondernemer, terwijl Adobe Commerce (Magento) zich met name richt op grote online handelsplatformen. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillen tussen deze twee aanbieders van webshop software.

Wat is beter Lightspeed of Shopify?

Het is onmogelijk om te zeggen welke software beter is, Lightspeed of Shopify. Beide hebben eigen voor- en nadelen. Zo hanteert Shopify bijvoorbeeld vrij hoge transactie kosten, terwijl Lightspeed weer wat duurder is per maand. In dit artikel bespreek ik meerdere verschillen tussen deze twee aanbieders van webshop software.

Ik heb een fysieke winkel en ik wil ook een webshop, kan dat?

Ja, het is mogelijk om je fysieke winkel te koppelen met een webshop, waardoor je voorraadbeheer altijd up to date is. Een van de aanbieders om te overwegen is Lightspeed, waarover je meer kunt lezen in dit artikel. Zij zijn namelijk gespecialiseeerd in omni channel verkopen.

Heb ik met webshop software een eigen SSL certificaat nodig?

Als je gebruik maakt van webshop software en een site bouwt via hun website bouwer en templates, heb je over het algemeen geen eigen SSL certificaat nodig. Voor de zekerheid kun je dit nog even nakijken in het FAQ gedeelte of door contact op te nemen met de klantenservice.

Gerelateerde artikelen

Webshop en boekhouding koppelen? Dat is makkelijker dan je denkt

Wist jij dat je alle facturen die uit je webshop voortvloeien, geautomatiseerd naar je boekhouding gestuurd kunnen worden? Ik leg je uit hoe!

Voorraadbeheer Software voor WooCommerce Webshops

Draait jouw webshop op WooCommerce? Dan lees je in dit artikel hoe je voorraadbeheer software voor WooCommerce kunt gebruiken.

Kosten bedrijf opstarten: Alles op een rij

Weet welke kosten bij het opstarten van een bedrijf komen kijken. Van boekhoudkosten tot de opstartkosten.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je webshop software als starter?