Beste boekhoudprogramma voor winkeliers

Het bijhouden van de administratie is essentieel voor iedere winkelier, en een professionele manier om dit te doen is met een online boekhoudprogramma. In dit artikel belicht ik het beste boekhoudprogramma voor winkeliers, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan de administratie en je zoveel mogelijk tijd overhoudt voor het runnen van jouw detailhandel.

Kort samengevat zijn dit de beste boekhoudprogramma’s voor winkeliers:

e-boekhouden logo

 • 1,5 jaar gratis voor starters
 • Eenvoudig boekhouden
 • Inclusief BTW aangifte
 • Klantwaardering: 8,9
Meer informatie

rompslomp

 • Met kilometer- en urenregistratie
 • Inclusief gratis bankkoppeling
 • Inclusief boekhoud app
 • Klantwaardering: 7,6
Meer informatie

 • 30 dagen gratis uitproberen
 • Koppeling met kassa
 • Scan en herken service
 • Vanaf € 39 per maand
Meer informatie

De boekhoudprogramma’s voor winkeliers in dit artikel zullen je helpen om:

 • kosten te besparen, omdat je minder vaak de hulp van je boekhouder of accountant nodig hebt
 • fouten te voorkomen, omdat zoveel mogelijk taken worden geautomatiseerd
 • real time inzicht te krijgen in de financiële situatie van jouw winkel
 • efficient te werken, zodat je kostbare tijd bespaart

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s voor winkeliers

Om erachter te komen welke online boekhoudsoftware het meest geschikt is voor winkels en detailhandels, is ons team van experts op zoek gegaan naar de software met de beste klantenservice, functies en prijs/kwaliteit verhouding onder het huidige aanbod. Zo is er een top drie ontstaan van de beste boekhoudprogramma’s, om jouw leven als winkelier een stuk makkelijker te maken.

1. e-Boekhouden – De beste keuze voor de detailhandel

e-Boekhouden heeft eigenlijk alles waar iedere winkelier naar op zoek is, als het gaat om kwaliteit, gebruiksgemak, functies en een goede prijs. e-Boekhouden streeft naar het bijhouden van de zakelijke administratie op een eenvoudige manier, inclusief de ondersteuning van een deskundige en snelle helpdesk. Je probeert e-Boekhouden gratis uit gedurende een maand en startende winkeliers maken zelfs 15 maanden gratis gebruik van de boekhoudsoftware.

e-Boekhouden is een Nederlandse, betrouwbare onderneming met meer dan 20 jaar ervaring op zak. Hun innovatieve software is geschikt voor allerlei soorten winkels, met en zonder personeel in dienst. Houd je administratie zowel op vaste apparaten als via de e-Boekhouden app bij, waarbij jouw gehele boekhouding zich bevindt op één veilige en centrale plaats in de cloud. Er zijn tevens tal van koppelingen mogelijk, denk aan het integreren van webshops, betaalproviders en banken.

Pluspunten e-Boekhouden

 • Gratis voor startende winkeliers (15 maanden)
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veel kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Een goede klantenservice

Minpunten e-Boekhouden

 • Niet geschikt voor Belgische detailhandels

2. Exact – Voor groeiende detailhandels

Als groeiende winkelier is Exact een van de beste keuzes, gezien de uitgebreide mogelijkheden en functies voor het MKB. Ook als startende winkelier kun je gebruik maken van Exact, wetende dat de boekhoudsoftware gegarandeerd met jouw winkel meegroeit. Exact is een begrip in Nederland en al actief sinds 1984 in de financiële software sector.

Exact Online is de online boekhoudsoftware van Exact, en het is een compleet boekhoudprogramma inclusief alle functies die je nodig hebt om de administratie van jouw detailhandel in orde te maken. Denk hierbij aan onder andere: het versturen van de BTW aangifte en opgaaf ICP, het bijhouden van relaties inclusief een directe link met de Kamer van Koophandel, het maken van offertes, facturen en herinneringen, het koppelen van je zakelijke bankrekening en het verkrijgen van financieel inzicht.

Pluspunten Exact

 • Marktleider met ruim 30 jaar ervaring
 • Erg uitgebreid
 • Uitgebreide kennisbank, inclusief video tutorials en webinars
 • De mogelijkheid om een groot aantal externe apps te koppelen
 • Geschikt voor het MKB

Minpunten Exact

 • Minder geschikt voor startende winkeliers met een beperkt budget

3. Rompslomp – Makkelijker kan niet

Als het runnen van je winkel jouw passie is, maar boekhouden je interesse niet kan vasthouden dan is Rompslomp een goede keuze. Rompslomp is onderdeel van Visma, een bekende en betrouwbare leverancier van fintech software. Rompslomp heeft een vestiging in Utrecht en het doel van dit Nederlandse bedrijf is boekhouden zo makkelijk mogelijk maken. Dit doen ze door geen gebruik te maken van ingewikkelde boekhoudtermen en zoveel mogelijk bij de basis te blijven.

Rompslomp werkt bijvoorbeeld met een digitale schoenendoos, voor al jouw losse inkoopbonnen. Erg handig als je even wat hebt moeten inkopen voor jouw winkel, zoals inpakpapier of plakband. Maak gewoon een foto van het bonnetje en upload deze met de Rompslomp app naar jouw administratie. Zo kun je verder waar je gebleven was en klanten van dienst zijn, om op een rustig moment alle losse inkoopbonnen en documenten in één keer te verwerken.

Pluspunten Rompslomp

 • Makkelijk in het gebruik
 • Korting als je kiest voor een jaarabonnement
 • Perfect voor startende ondernemingen zonder boekhoudkennis

Minpunten Rompslomp

 • Niet geschikt voor Belgische detailhandels
 • Minder geschikt voor winkels met meerdere werknemers en/of vestigingen

Zonder een goed boekhoudprogramma loop je geld mis

Boekhoudsoftware is iets waar moderne ondernemingen niet meer zonder kunnen, of je nu een fysieke winkel, een webshop of beide hebt. Het is veel meer dan het bijhouden van in- en uitgaven, want ook voorraadbeheer, het automatisch berekenen van de BTW aangifte en het contact met klanten kan worden gedaan vanuit één centrale plaats. Door te blijven boekhouden in Excel loop je uiteindelijk geld mis, omdat je veel meer tijd kwijt bent met het bijhouden van de administratie, maar ook omdat je veel minder inzicht hebt in de financiële stand van zaken.

beste boekhoudprogramma's voor winkeliers

Inzicht in de financiën van jouw winkel

Inzicht hebben in geldzaken is ontzettend belangrijk en al helemaal als je een eigen winkel hebt. Door te zien welke producten de meeste omzet genereren, wanneer klanten het meeste kopen en door te weten hoe jouw voorraad erbij staat, kun je inspelen op kansen die zich aandoen. Meer inzicht betekent dus ook meer winst, omdat je precies weet hoe je jouw winkel nog succesvoller kunt maken.

Het grote voordeel van online boekhoudprogramma’s voor winkeliers is dat deze speciale functies bevatten voor jouw sector. Denk aan functies in de software zelf, evenals het koppelen van externe apps. Richt je boekhoudprogramma zo in, dat het perfect aansluit op jouw detailhandel. Door online boekhoudsoftware te gebruiken hoef je ook niet je accountant of boekhouder te contacteren, om te weten hoe je bedrijf ervoor staat. Je hebt alles zelf in de hand en toegang tot jouw administratie vanaf ieder apparaat. Zo zie je ook of een bepaalde inkoopfactuur al betaald is, welke facturen van klanten er nog openstaan en welke producten je niet moet vergeten om te bestellen. Alledrie de boekhoudprogramma’s in dit artikel bieden een gratis proefabonnement aan, zodat je zonder risico er zelf achter kunt komen welk programma iets is voor de administratie van jouw winkel.

e-Boekhouden voor winkeliers

e-Boekhouden biedt verschillende abonnementen aan, inclusief een gratis proefabonnement zodat je de software zelf kunt testen. e-Boekhouden start vanaf €9,95 per maand, als jouw winkel minder dan 240 boekingen per jaar heeft. Je ontvangt dan twee modules, zowel boekhouden als factureren. Dit is inclusief het doen van de BTW aangifte, het koppelen van je zakelijke bankrekening en het inzien van rapportages. Als je meer dan 240 boekingen per jaar hebt, kun je kiezen om 1 of 2 modules af te nemen, namelijk boekhouden voor €14,50 per maand en/of factureren voor €9,50 per maand.

Als winkelier is e-Boekhouden tevens een slimme keuze, vanwege de mogelijke koppelingen. Denk aan het integreren van diverse webshop systemen, waaronder: Magento, WooCommerce, Amazon, Bol, Shopify & OpenCart. Een goede manier om naast jouw fysieke winkel meer inkomsten te genereren, welke tevens worden verwerkt in jouw administratie dankzij de automatische bankkoppeling. Je kunt zelfs door het koppelen van een betaalsysteem betalingen ontvangen, via onder meer iDEAL, creditcards, PayPal en Rabo Omnikassa. e-Boekhouden heeft voor iedere betaalprovider een passende oplossing. En als je er zelf niet helemaal uitkomt, staan de medewerkers van de e-Boekhouden klantenservice altijd voor je klaar met advies.

beste boekhoudprogramma voor winkeliers

Exact voor winkeliers

Exact Online biedt drie verschillende boekhoudpakketten aan, welke starten vanaf €42,- per maand. Dit pakket is geschikt voor 1 administratie en 1 gebruiker, plus toegang voor je boekhouder. Indien je meerdere administraties of gebruikers nodig hebt, is het aangeraden om voor een duurde pakket te kiezen. Het grote voordeel van Exact is dat de software zelf ontzettend uitgebreid is en je zelfs specifieke apps kunt koppelen aan de online boekhoudsoftware voor jouw winkel.


In het Exact App Center vind je meerdere handige koppelingen met externe partners, die jou nog meer grip geven op alles wat te maken heeft met de financiën van je winkel. Dit geldt zowel voor winkeliers met een fysieke als online winkel. Koppel bijvoorbeeld jouw kassa aan je boekhouding, beheer je voorraad, integreer een webshop, kies voor debiteurensoftware speciaal gericht op de retail sector en nog veel meer. Probeer Exact Online, net als e-Boekhouden, gewoon een maand lang uit zonder kosten of verplichtingen.

exact voor winkeliers

Rompslomp voor winkeliers

Rompslomp is met name interessant als je ZZP’er bent met een eigen fysieke of online winkel. Dit geldt ook voor startende winkeliers, die geen enkele kennis hebben van boekhouden. De software zit logisch in elkaar en alles wijst zich vanzelf. Je sluit al een Rompslomp abonnement af vanaf €5,75 per maand. Indien je echter ook je BTW aangifte wil doen, is het verstandig om voor het Pro pakket van €17,25 per maand te kiezen. Mocht je voor een jaarbetaling gaan, dan ontvang je maar liefst 16% korting; wat gelijk staat aan 2 maanden gratis.

Dit boekhoudprogramma bevat alles wat je als winkelier nodig hebt. Denk aan het registreren van kilometers als je een ritje moet maken naar de groothandel of het thuisbezorgen van spullen bij klanten. Maar ook urenregistratie, het versturen van  betaalverzoeken inclusief een iDEAL betaallink en uiteraard het verkrijgen van inzicht in de financiële situatie van jouw winkel. Het is tevens mogelijk om je webshop te koppelen aan de Rompslomp boekhoudsoftware, waardoor al je webwinkel facturen automatisch in je boekhouding worden verwerkt en de voorraad altijd actueel is.

rompslomp voor winkeliers

Veelgestelde vragen

Heeft mijn winkel wel een boekhoudprogramma nodig?

Ja, als je waarde hecht aan je tijd en je geld. Een boekhoudprogramma zorgt er namelijk voor dat je zowel geld als tijd bespaart. Om precies te weten hoe dit kan en welke boekhoudprogramma het beste is voor winkeliers, lees je in dit artikel.

Moet ik niet gewoon een boekhouder inschakelen?

Je kunt boekhoudsoftware gebruiken in samenwerking met jouw boekhouder of accountant. Het grote voordeel van boekhoudsoftware is, dat je altijd toegang hebt tot je online administratie en je dus ook altijd weet hoe jouw onderneming ervoor staat. Voor ingewikkelde dingen laat je gewoon je boekhouder meekijken.

Hoe helpt een boekhoudprogramma mij als winkelier verder?

Een online boekhoudprogramma helpt jou als winkelier op meerdere manieren, denk maar aan: het inboeken van losse bonnen, het indienen van de BTW aangifte en het beheren van relaties, het verkrijgen van real-time inzicht op financieel gebied en het winstgevender maken van jouw onderneming.

Ik weet alles over mijn werk als winkelier maar niets over boekhouden, waar begin ik?

Online boekhoudsoftware is zo gemaakt dat je door het hele proces wordt begeleid. Denk aan handige video tutorials, een pagina met de meest gestelde vragen en uiteraard een klantenservice die tot jouw beschikking staat. Je hoeft dus niets over boekhouden te weten, om te starten met het gebruiken van boekhoudsoftware en al gaande leer je.

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Online Boekhoudprogramma ZZP – De Beste ZZP Tools Vergelijken

Zeker weten dat je het beste ZZP online boekhoudprogramma kiest? Ik kan met zekerheid zeggen dat dit jouw beste opties zijn.

Beste Facturatie Software 2024? | Top 10 Ruim 9 Maanden Getest

Welke facturatie software komt het beste uit de test? Dit zijn de 10 beste facturatie tools, voor het besparen van geld en tijd als ondernemer

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis boekhouden als startende winkelier?