De beste administratie tools van 2024

(o.a. Tellow & Rompslomp)

Wil jij je administratie op de best mogelijke manier kunnen doen? Ben je van mening dat je ook wel zonder boekhouder je administratie zou kunnen verzorgen? Dan pas je perfect in het plaatje van de ondernemer (zzp en mkb) waar dit artikel voor geschreven is. Ik bespreek in dit artikel namelijk de beste administratie tools die jij op dit moment kunt afnemen.

Ik heb als boekhouder de nodige ervaring met administratie software. Daarom weet ik precies wat je als ondernemer nodig hebt om je administratie zo te verzorgen alsof het door een boekhouder gedaan is. Dat terwijl je minder tijd en geld kwijt bent.

Het onderstaande overzicht is tot stand gekomen door naar factoren als gebruiksgemak, functionaliteiten en algehele prijs-kwaliteitverhouding te kijken. Soms kan een boekhoudprogramma eenvoudig overkomen en dan alsnog in staat zijn je te helpen bij het verzorgen van je administratie. Dat zijn de ‘parels’ waar ik je graag meer over vertel. Vaak kun je al voor nog geen € 10 per maand van een dergelijke tool gebruik maken.

Laten we snel gaan kijken welke administratie tools het tot dit artikel geschopt hebben. Wie weet zie je wel jouw nieuwe administratie software hier tussen zitten!

Kort samengevat zijn dit de beste administratie tools van dit moment:

 • Rompslomp – Beste prijs/kwaliteit
 • Moneymonk – Beste voor ZZP en kleine bedrijven
 • Tellow – Eenvoudig en makkelijk op te zetten

rompslomp

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

moneymonk

 • Eenvoudig factuur en offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

tellow

 • Mobiele app IOS/android
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Waar moet goede administratie software aan voldoen?

Er zijn ongeveer 100 verschillende soorten administratie software waar je gebruik van kunt maken. Al deze tools zijn Nederlands en door Nederlandse ondernemers (o.a. zzp en mkb) te gebruiken. De beste administratie software verschilt op diverse vlakken van de middelmaat. Door te begrijpen wat precies een administratie tool goed maakt, wordt het eenvoudiger om de beste te kiezen.

Voor het bepalen van het onderstaande overzicht van de beste tools om je administratie mee te doen, heb ik de volgende vragen gesteld;

 • Hoe makkelijk is de software te gebruiken? (Gebruiksvriendelijkheid)
 • Wat kost de administratie software?
 • Hoe uitgebreid is de administratie software?

Deze drie vragen geven een goed idee over de wijze waarop een administratie tool je in de praktijk gaat helpen. Een gebruiksvriendelijke administratie tool zorgt ervoor dat je geen boekhouder meer nodig hebt en dat je ook echt begrijpt wat je doet.

De kosten van een administratie tool lijken op het eerste gezicht weinig te zeggen. Een goede tool mag best wel wat meer kosten. Het is alleen niet de bedoeling dat je administratie tool meer dan een boekhouder kost. Dan had je namelijk net zo goed voor alles een boekhouder kunnen inschakelen. Exact Online is een voorbeeld van een administratie tool die met € 40 tot € 50 per maand duurder dan een boekhouder kan zijn, afhankelijk van je bedrijf.

Tenslotte is de omvang van de administratie tool interessant. Welke functies zijn er allemaal in de tool te vinden? Een uitgebreide tool, stelt je in staat om zonder beperkingen je administratie in te richten. Ook handig met zicht op later, mocht je bedrijf groeien en je functies als loonadministratie nodig hebben.

#1 Rompslomp – Makkelijk, goedkoop en uitgebreid

Herinner je nog dat ik je vertelde dat er maar liefst 100 administratie tools zijn waar je uit kunt kiezen? Uit deze 100 tools, kan je iedere tool voor een bepaalde periode gratis gebruiken. Enkele van deze tools, kun je echter ook voor altijd gratis gebruiken. Mits je (nog) niet van de andere functies gebruik hoeft te maken. Rompslomp is een van de tools die je, vooralsnog, gratis kunt gebruiken. En dat is voor een groot deel van de functies het geval.

rompslomp voor beste administratie tool

Binnen het gratis boekhoudpakket van Rompslomp zit het versturen en ontvangen van offertes inbegrepen. Allemaal in je eigen huisstijl. Voor een kleine € 5 per maand extra, kun je op een hele bak extra functies rekenen. Denk aan het registreren van je uren, e-mailen van facturen en inzicht in je bedrijf. Als je echt alweer even serieus onderneemt, kom je vroeg of laat bij het Pro-pakket van Rompslomp uit. Voor € 15 per maand heb je het Pro-pakket waarmee je alle overzichten kunt inzien en ieder aspect van je administratie regelt. Dit is het pakket waarbij je geen boekhouder meer nodig hebt. Dat voor € 180 per jaar aan kosten.

 • Hoe makkelijk is de software te gebruiken? Zeer eenvoudig
 • Wat kost de administratie software? Gratis te gebruiken, meeste ondernemers kiezen voor pakket van € 15 per maand
 • Hoe uitgebreid is de administratie software? Zeer uitgebreid bij het duurste pakket (€ 15 per maand)

Pluspunten Rompslomp

 • Gratis pakket met facturatie en offertes beschikbaar

 • 16% korting mogelijk bij jaarlijkse betaling

 • Een zeer uitgebreid boekhoudpakket voor minder dan € 20 p.m.

 • Diverse koppelingen mogelijk

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Rompslomp

 • Bankkoppeling kost extra (€ 5,75 p.m.)

 • Maximaal 1 boekhouding per pakket

 • API kost ook € 5,75 p.m. extra

#2 MoneyMonk – Administratie en projectmanagement in één

De titel van dit hoofdstuk is misschien wat overdreven. MoneyMonk is namelijk meer administratie en minder projectmanagement dan dat je ervan verwacht. Projectmanagement is op een oppervlakkige manier bij MoneyMonk beschikbaar. De administratiemodule is echter uitgebreid en krachtig, in vergelijking tot de projectmanagement module.

Toch is de aanwezigheid van zo’n module wat MoneyMonk extra interessant maakt. Het kan bijna niet anders of MoneyMonk investeert de komende jaren in de projectmanagement module door. De administratiemodule is namelijk al op hoog niveau, waardoor je zomaar een heel sterk stukje software voor een scherpe prijs kunt gebruiken.

moneymonk voor beste administratie tool

MoneyMonk heeft net als Rompslomp drie pakketten, mét een gratis pakket. Het gratis pakket richt zich uitsluitend op het projectmanagement stuk dat in de andere pakketten ‘gratis’ aanwezig is. Je kunt dan denken aan registratie van uren en ritten. Daarnaast kun je projecten aanmaken waar verschillende offertes ondervallen. Factureren is met het gratis pakket niet mogelijk. Dat kan pas als we doorschakelen naar de andere pakketten.

Het zzp-pakket is met € 10 per maand (eerste 6 maanden, daarna € 20 per maand) schappelijk geprijsd en is voorzien van álle basisfuncties die je voor je administratie nodig hebt. Van de btw-aangifte tot premium functies als bankkoppelingen. Als zzp-er ben je voor dit bedrag goedkoop klaar terwijl je op veel functies kunt rekenen.

Mkb-ers zijn met € 40 per maand duurder uit. Voor mkb administratie software, blijft dit in de praktijk een scherpe prijs. Helemaal omdat uitgebreide administratieve functies aanwezig zijn, hoef je niet bang te zijn dat je snel tegen beperkingen aanloopt.

Pluspunten MoneyMonk

 • Zolang je omzet onder de € 30.000 per jaar is, betaalbaar pakket

 • Boekhoudtoegang voor je boekhouder

 • Ook in goedkope pakketten alle functies beschikbaar

 • Bankkoppeling met je zakelijke bankrekening mogelijk

Minpunten MoneyMonk

 • Relatief prijzig voor zzp’ers met een omzet van onder de € 50.000 (€ 25 per maand)

 • Groei je door naar een BV? Dan heb je een ander boekhoudprogramma nodig

#3 Tellow – Op alle vlakken modern

Toen Tellow voor de eerste keer bij mij in beeld kwam, wist ik meteen dat het zou uitgroeien tot een lieveling onder iedere nieuwe zzp-er. Dat heeft alles te maken met de moderne touch and feel van Tellow.

Op welke manier je Tellow ook gebruikt, je voelt dat je administratie beheren een stuk leuker wordt.  Als de meest gekozen administratie software van 2023, lukt het Tellow moeiteloos om nieuwe klanten aan zich te binden. Er is veel kapitaal beschikbaar om mee door te ontwikkelen en dat levert tot dusver sterke, nieuwe functies op.

tellow voor beste administratie tool

Als klant bij Tellow, of je nu zzp of mkb bent, profiteer je van deze ontwikkelingen. Tellow is gaandeweg sterker aan het worden terwijl je in het moderne jasje van de administratie tool blijft. Misschien wel de beste van dit moment, gezien de scherpe prijzen van Tellow.

Voor nog geen € 10 per maand, kun je het Basis-pakket van Tellow afnemen. Binnen het basispakket vallen de functies waar je bij de andere software opties uit dit artikel ook terechtkunt. Alleen dan in een toch wat gebruiksvriendelijker en beter ogende software. De gebruiksvriendelijkheid van Tellow is volgens velen dan ook buitengewoon hoog.

De belangrijkste verschillen tussen het pakket van € 10 en het twee keer zo prijzige pakket van € 20, is dat veel functies zonder beperkingen beschikbaar zijn. Onbeperkt facturen en offertes sturen. Betere aangiftes, meer bankkoppelingen en een beter inzicht in je resultaten. Nieuwe functies als het raadplegen van de KvK-database vanuit Tellow of het inplannen van telefonische belafspraken zijn alleen in het duurdere pakket te vinden.

Je komt dan misschien met Tellow wel wat duurder uit dan alternatieven als MoneyMonk en Rompslomp; er lijkt geen administratie software zo goed voor de toekomst ontworpen te zijn als Tellow.

Pluspunten Tellow

 • Speciale pakketten voor ondernemers, verenigingen/stichtingen en accountants

 • Onbeperkt factureren en gebruikers binnen het Standaard-pakket

 • Makkelijke btw-module voor het doen van je aangifte omzetbelasting

Minpunten Tellow

 • De vormgeving van de software is wat gedateerd

 • In het begin kan het even zoeken zijn naar alle functies

Waar doe je als ondernemer goed aan?

In de praktijk lijkt het nog lastig om te kiezen welke administratie software het best bij je past. Hopelijk heeft het bovenstaande overzicht je enigszins geholpen richting te geven in het dichtbegroeide bos van administratieve software. Zoals je hebt kunnen ontdekken, zijn het niet de kosten waarvoor je een boekhouder in het voordeel van software van zou kunnen kiezen.

Je bent uiteindelijk altijd beter uit met software om je administratie te verzorgen. Zowel in je portemonnee, als met het inzicht in je eigen bedrijf.

Probeer Tellow, MoneyMonk en Rompslomp gratis uit

Alle administratie tools die op deze pagina besproken zijn, kun je voor een bepaalde periode of zelfs langdurig gratis uitproberen. Om dit te kunnen doen, hoef je alleen maar even een account bij de verschillende tools te registreren. Vervolgens kun je direct de tools uittesten en ontdekken of een van deze tools goed bij je past! Hieronder de beste administratie tools.

rompslomp

 • Geen boekhoudkennis nodig
 • Inclusief BTW aangifte opstellen
 • Middels een voorbeeld boekhouding kun je direct starten
 • Klantwaardering: 8.9
Meer informatie

moneymonk

 • Eenvoudig factuur en offerte maken
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • Veel functionaliteiten
 • Klantwaardering: 8,1
Meer informatie

tellow

 • Mobiele app IOS/android
 • Veel Koppelingen met externe software
 • Inclusief bankkoppeling
 • Klantwaardering: 8,3
Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Top 10 Boekhouding Apps

De moderne ondernemer kan niet meer zonder een boekhouding app. Maar wat zijn dit soort apps eigenlijk? Wat kan je met een boekhoud app?

Gratis Excel Template Boekhouding nodig?

Gratis boekhoudprogramma’s in Excel inclusief templates voor jouw boekhouding ✓Vergelijk & kies ✓Onafhankelijke vergelijking

Factuur Eenvoudig maken?

Wil je gratis, gemakkelijk en snel een factuur maken? Bekijk onze top 3 gratis software om facturen te maken ✓Onafhankelijke vergelijking

Meeste gestelde vragen

Wat is de beste administratie tool?

We hebben een overzicht gemaakt van de beste administratie tools.. Deze programma’s zijn uitvoerig door ons getest op functies en gebruiksgemak. Al deze boekhoudpakketten kun je gratis gebruiken voor een bepaalde periode. We raden aan om 3 programma’s te testen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Wat kost de beste administratie tool?

Wat een administratie tool kost is afhankelijk van de functies die je wil gaan gebruiken. De goedkoopste boekhoudprogramma’s voor ZZP zijn er al vanaf
€ 7,95 per maand.

Wat zijn de voordelen van online boekhouden?

Voordelen online boekhouden:
1. Enorm verlagen van de accountantskosten of boekhoudkosten
2. Veel wordt geautomatiseerd verwerkt zodat je hier geen omkijken naar hebt
3. Altijd actueel inzicht in de cijfers van je bedrijf middels een boekhoud app
4. Geen zorgen meer over back-ups, want de boekhouding staat in de cloud
5. Geen hoge eenmalige investering nodig door een maandelijks opzegbare betaling.

Wat doet een boekhoudpakket?

Een boekhoudpakket is administratiesoftware om de boekhouding van je bedrijf te verwerken. Hiermee kun je bijvoorbeeld facturen maken en verzenden, aangiftes doen voor de belastingdienst en krijg je inzicht in de cijfers van je bedrijf. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder of accountant in het online boekhoudpakket.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder?

Voor het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder ben je al snel € 120 per maand kwijt. Wanneer je eenmanszaak of ZZP’er bent is het zelf bijhouden van de boekhouding met een online boekhoudpakket erg eenvoudig. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager als dan wanneer je alles uitbesteed aan een boekhouder. Er zijn zelfs boekhoudprogramma’s die je voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken.

Over mij

ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek je een online boekhoudprogramma?