Adyen N.V. is een Nederlandse, beursgenoteerde onderneming. Een groep ondernemers, met onder andere Pieter van der Does en Arnout Schuijff, startten in 2006 het bedrijf op in Amsterdam. Anno 2022 werken er meer dan 2000 werknemers in 26 kantoren verspreid over de wereld.
Ayden is groot geworden door internetbedrijven de dienst te bieden om in één klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard te presenteren aan hun klanten.
Het bedrijf behaalde in 2021 een omzet van 1 miljard euro, onder de streep bleef er een nettowinst van 470 miljoen euro over. Op de beurs is Adyen, dat is opgenomen in de AEX-index, zo’n 50 miljard euro waard.
Positieve cijfers leiden tot gematigd enthousiasme
De zaken gaan goed bij Adyen. Zo verwerkte het in het eerste halfjaar van 2022 60% meer betalingen voor klanten dan een jaar eerder en de inkomsten namen met 27% toe tot 608,5 miljoen euro.
De nettowinst steeg met 38%. Een prachtig resultaat, maar beleggers gingen echter uit van een winstgroei van 40%. De winstmarge van 59% is spectaculair, maar gerekend was op een marge van 65%, waardoor er toch sprake is van enigszins gematigd enthousiasme.
Als effect van deze gematigdheid daalde de koers van Adyen met 12%.
Maar gezien over een wat langere periode doet Adyen het juist geweldig op de beurs. Zo verdrievoudigde de koers sinds begin 2019 ruimschoots.
Ook in vergelijking met branchegenoot PayPal deed Adyen het veel beter.
Daarmee blijft Adyen op de beurs veel meer waard dan grote Nederlandse banken. In totaal is Adyen op de beurs nu namelijk nog altijd 50 miljard euro waard. Dat is meer dan de 35 miljard euro van ING en zelfs het tienvoudige van ABN Amro.
CO2-neutraal worden
In 2019 heeft het bedrijf alle broeikasgassen, die sinds de oprichting van Adyen in 2006 zijn uitgestoten, gecompenseerd. Dit hebben ze gedaan door zogenoemde compensatiecredits te kopen bij geverifieerde externe projecten. Deze projecten zijn gericht op dingen als herbebossing, het opwekken van zonne-energie en het opvangen van methaangassen op stortterreinen; zodat deze gassen niet in onze atmosfeer terechtkomen.
Ook heeft het bedrijf een CO2-neutrale status bereikt door hun ecologische voetafdruk te compenseren met koolstofkredieten, waarmee klimaatactieprojecten rechtstreeks worden gefinancierd.
“Variërend van de energie die wordt gebruikt om onze computers op te laden tot de kilometers die we afleggen wanneer we onze handelaars of andere kantoren bezoeken – alle materiële emissiebronnen zijn gedekt. CO2-neutraliteit werd bereikt door onze voetafdruk van broeikasgassen te meten en te compenseren via koolstofkredieten, om vervolgens een netto nul-uitstoot te bereiken”, aldus Adyen.
Adyen blijft innoveren
Naast de positieve resultaten van het eerste halfjaar in 2022, meldde Adyen ook de komst van zijn nieuwe eigen betaalterminals. Hiermee willen ze hun aanbod uitbreiden naar een grotere verscheidenheid van klanten.
Voor de ontwikkeling van deze terminals werkte het bedrijf nauw samen met klanten om gepaste oplossingen te vinden voor een aanbod aan betaalscenario’s.
“Bij Adyen willen we bedrijven helpen hun doelstellingen sneller te behalen. Door zelf onze terminals te ontwerpen, maken we deze belofte waar”, aldus Kamran Zaki, COO bij Adyen. “Dankzij de waardevolle feedback van onze klanten kunnen we steeds klantgericht innoveren. Met onze snelheid en flexibiliteit kunnen we superieure klantervaringen blijven bieden. Bedrijven kunnen nu kiezen uit een reeks terminals in ons point-of-sale (POS) aanbod afhankelijk van hun bestaande noden.”
Deze nieuwe terminals bestaan uit twee verschillende toestellen en draaien op Adyens eigen betaalplatform. De NYC1 en AMS1 maken van de mobiele telefoon een pinapparaat en voorziet ondernemers daarmee van een gemakkelijke mobiele betaaloplossing.
De NYC1 vormt de goedkoopste en meest flexibele terminal die een eenvoudige oplossing moet bieden voor bedrijven om betalingen af te kunnen ronden. Deze rolt nu uit in Noord-Amerika, maar uitbreiding naar andere regio’s staat op de planning.
Daarnaast is er ook nog de AMS1; een terminal op Android voor bedrijven die ook andere toepassingen van hun zaak willen blijven gebruiken. Het vormt dus een meer toegankelijke oplossing voor organisaties die meer zoeken. De AMS1 zal later dit jaar wereldwijd beschikbaar komen, te starten in Europa en Noord-Amerika.
Adyen is niet uniek in het aanbieden van een mobiele POS-oplossing, maar wel één van de weinige aanbieders die het design van de betaalterminals volledig zelf heeft ontwikkeld. Het wordt gezien als laagdrempelig alternatief voor de, veelal dure, traditionele pinterminals in winkels.
Ayden is en blijft marktleider
Adyen is een bedrijf dat sinds de start in 2006 vooral te maken heeft gehad met een fors stijgende lijn. Ook hier heeft Corona in 2020 een dip in de cijfers laten zien, maar het bedrijf is deze snel weer te boven gekomen. Dit heeft voornamelijk te maken gehad met de afname van betalingen in fysieke winkels, terwijl de online betalingen juist weer snel stegen.
Met name dankzij de klantgerichte innovaties die Adyen altijd weer door weet te voeren, blijft zij als marktleider van betaalplatformen naar voren komen. Deze innovaties kenmerken zich op het gebied van duurzaamheid, maar ook zeker op technologische uitvindingen binnen eigen beheer.
Over mij
ZelfBoekhouden is een platform dat vanuit veel passie voor het accountancy vak is ontstaan. Oprichter Mark Rosbergen startte het platform met als doel om mensen te helpen met hun ondernemersvragen, met name op het gebied van boekhouden. Met meer dan 20 jaar ervaring in accountancy worden ondernemers dagelijks geholpen om verder te komen met hun onderneming. Hoe? Oplossingen bieden voor alle ondernemersvraagstukken in de vorm van vergelijkingstools, templates, rijkgevulde artikelen en tips! Wij helpen jouw onderneming verder.